Rakúsko - prídavky na dieťa

evicka24

Žijem v Rakúsku. Som zamestnankyňa rakúskej firmy. nemá ale trvalé bydlisko v Rakúsku. Narodilo sa mi teraz v Rakúsku dieťa. Môžem požiadať o rodinné prídavky v Rakúsku? Potrebujem si zmeniť trvalé bydlisko? Zatiaľ mám trvalé na Slovensku, ale žijem v Rakúsku, tu aj odvádzam dane.

leela22

to bebee: tatka vlacim po sudoch uz 2 roky, narok na nahradne vyzivne nemam, kedze mama zaraba viac ako je 2,2 nasobok zivotneho minima :-/ a pytam sa na pridavky, len som nevedela ci moja situacia nejako ovplyvnuje situaciu :)

mate59

leela22 - nech sa mama spýta aj na tamojšom Arbeitsamt,myslím, že to dieťa tam musí mať pobyt, nárok by bol, lebo mama je tamojšia živnostníčka.Sú u toho špecifiká a to vyrieši na tamojších úradoch.Úradníci tam sú síce konzervatívni a byrokratickí,ale oni na rozdiel od našich poradia ochotne a radi, vysvetlia,preto tam nech sa obráti na nich.

bebee

podla mna tu miesas pridavky a vyzivne. Pridavky na dieta su taxativne stanovene a prinalezia kazdemu nezaopatrenemu dietatu, sustavne sa pripravujucemu na povolanie a neodvijaju sa od toho, ci mas rozvedenych rodicov, ci mas sudom stanovene vyzivne, ci Ti ho vobec plati a pod(dufam, ze ste si to poriesili, aby tatka suploval v plateni vyzivneho stat..).
Pokial viem, tak v Rakusku mozno poziadat o pridavky na dieta, ak sa poistena osoba zdrziava(skor by som presnejsie napisala, ze prespava) na uzemi Rakuska nad 180dni za rok...

mate59

jeden z rodičov musí mať trvalý pobyt a soc.poistenie v Rakúsku /Dauernaufenhalt/.Žiada sa na príslušnom úrade podĺa miesta pobytu /Sozialversicherungsamt/.