Dobrý deň, vedel by mi niekto povedať, či sa dá vypočítať aspoň nejako orientačne výška invalidného?? mohol by niekto pomôcť. bol som ohodnotený na 45%., zaplatil som si jeden deň dôchodkové poistenia, aby mi invalidný priznali. Uznali mi ho pred mojou 20-tkou. Ten jeden deň čo som platil, z vymeriavacieho maximálneho základu 3076 e. Dúfam, že som nenapísal blbosť, ale nejako takto to všetko bolo. Vedel by mi niekto napísať prosím, aspoň orientačne akú sumu by som mohol dostať??
Invalidný dôchodok- orientačné vypočítanie
dakujem moc za skvele odpovede
pre invalidny dochodok su podmienky naroku u 53 rocneho - potrebna doba poistenia 15 rokov, a musi byt uznany za invalidneho tj miera poklesu schopnosti vykonavat zarobkovu cinnost musi byt minimalne 41percent
pomb sa vypocitava dost komplikovane - najprv sa vyrata osobny mzdovy bod za kazdy z tych vybranych rokov, a to sposobom pomer vymeriavaci zaklad/vseobecny vymeriavaci zaklad
potom sa tieto osobne mzdove body vo vybranych rokoch spocitaju a spravi sa priemer
a tato hodnota sa este upravi podla dalsich pravidiel v zakone...
co sa tyka starobneho dochodku, tam je sposob vypoctu podobny, POMB x ODPX ADH, pricom ODP su odpracovane roky. toto sa potom nenasobi percentami ako je to pri invalidnom dochodku.
pri invalidnom dochodku poistenca ktory je invalidny na viac ako 70percent, sa tiez pri vypocte nezadavaju percenta. len pri tych od 41 do 70percent.
dakujem velmi pekne za odpoved , tzn. ze manzel splna tuto podmienku ( ma odpracovanych od roku 84 viac ako 22 rokov so zarobkami - tie zarobky sa scitaju a vyrata sa z toho priemerny mzdovy bod ?priemerny mesacny plat ?
+ este by som sa rada spytala ci podobne sa vypocitava aj starobny dochodok
( absolutne sa v tom nevyznam )
rozhodne obdobie je obdobie, ktore je vo vybere rokov...berie sa od roku 1984, az do vzniku naroku na dochodok. ak v tomto obdobi nie je 22 rokov so zarobkami, obdobie sa predlzuje pred rok 1984, ak ani potom neziska 22 rokov so zarobkami, dochodok sa vypocita z tych rokov so zarobkami ktore tam su.
Vdaka , POMB - rozhodne obdobie - ake je to obdobie ?
vypocet je taky isty, tj. priemerny osobny mzdovy bod(udaj sa napocitava zo zarobkov v rozhodnom obdobi} krat obdobie dochodkoveho poistenia (tj roky co odrobil plus roky od invalidity do 62 rokov veku) krat aktualna dochodkova hodnota platna ku dnu vzniku naroku na vyplatu dochodku (nie ku dnu vzniku invalidity, aj ked tie dni mozu byt zhodne, zavisi dokedy bolo vyplacane nemocenske)krat percentualny pokles (to urcuje posudkovy lekar)
ak vam teda uz urcia percenta, moze si orientacne pomoc pri domacom vypocte tym strankami co som sem uz dala
potrebujete ale vediet presny pocet odpracovanych dni a mat presne udaje o zarobkoch za kazdy rok, a to asi doma nemate.
pripajam sa aj ja , ak by bolo mozne aspon orientacne odpovedat..
manzel 53 rokov , odpracovanych 33 rokov , cca 4 mesiace PN kvoli neznesitelnym bolestiam chrbtice a nôh , stav sa nelepsi , manzel ma strach ze do roboty uz nikdy nenastupi , tiez rozmyslame o tom , ze moze skoncit na invalidnom dochodku , v pripade ak by sa tak stalo aka by bola priblizna vyska invalidneho dochodku ( samozrejme ze neviem na kolko percent by bol pri takejto diagnoze ohodnoteny cca 50 % ?)
Ja mám ako diagnozu zavazna socialna fobia, ako ludi sa nestranim, uz som robil aj hocijaku brigadu, ale co ked je clovek hned roztraseny a kopec veci k tomu. zazijem len trapasy. a dik, snad to bude ok
fobia, uzkosti, depresie? no na socialnu fobiu je najlepsie ist pracovat, medzi ludi, nie sediet doma a izolovat sa
tak skore uzdravenie, nech nie si odkazany na pomoc statu
Duševné, bojujem zo socialnou fobiou a milion vecami k tomu a neni to moc dobre