Olivový olej po záruke - je ešte použiteľný?

Príspevok v téme: Olivový olej po záruke - je ešte použiteľný?
dadinKa8742

Včera som našla neotvorenú plnú fľašu olivového oleja. V špajzi som naň nechtiac hodila deku a tak tam trčal. Je úplne plný a je mi ho škoda vyhodiť.. :( samozrejme variť z neho nechcem, ale dal by sa použiť ešte napr. ako som ja zvykla pridať ho do kúpeľa, dať si olivovú masku na vlasy? to by ešte šlo? či už ani takto na "krásu" je nepoužiteľný?

BJ 2

Treba ochutnat. Niekedy predavaju uz rovno pokazeny (bolo to zle skladovane, v teple... nemusi byt vinny vyrobca...)
Ja som raz kupil tesco finest, povodne drahy (20 eur za liter), ale mali vypredaj, lebo mesiac pred zarukov, 75% zlava. No a bol nahorkly, nechutny uz. Ale i tak som ho pouzil v malych mnozstvach na teplu kuchynu (smazenie). Ale na vine nemusi byt vyrobca, ten mohol pred 2 rokmi vyrobit dobry olej. Len niekde kamionista zastal na slnku, atd... alebo v sklade to trcalo v teple... po zaruke moze byt teda stale dobry, a niekedy je uz pokazeny rovno v obchode (u olivovych olejov sa to stava casto, ludia casto pouzivaju aj pokazeny nahorkly)

Magy

pukanec - plati to iste, co v pripade dadinky. skontrolovat vonu a chut, kvalita oleja sa nastastie da lahko takto skontrolovat. v kazdom pripade pouzit az po tepelnom spracovanie, asi b ysom sa vyhol pouzivat ho do studenych salatov.
na kozmeticke ucely by tiez mal byt vhodny, ale radsej si skus naniest na pokozku male mnozstvo a pockaj tak pol dna az jeden den, ci nenastane nejaka alergicka reakcia a az potom ho pouzi na vlasy a pod.

pukanec124

ja mám podobný problém...ale môj olivový olej je po záruke 4 mesiace. Ale nie je plný.. je tam tak 3/4...bol otvorený ale za to v tmavej chladnej miestnosti..nechapem ako som nan mohla zabudnut... uz ho asi nedam do jedla ale na takéto procedúry ho môžem použiť? (lebo aj ja zvyknem masky ale aj masaze nim a tak)

nathalia09

jasné,na vlasy ho použí,je to zázrak pre vlásky,ja to robím často.Zahrej si na necelú minutku v mikrovlne a použi ten olej,vlasy si možeš zabalit do mikroten.sáčku,a nechat nejakú hodinku dve vo vlasoch-ja si dávam iba do vlasov,ktoré dávam do copu,nie do celých:)

dadinKa8742

V poriadku, tak vám Ďakujem... je pravda, že je to Minimalna trvanlivosť.. takže ok, dopoužívam ho... diki ;)

Magy

5 mesiacov nie je vela, navyse bol cely cas hermeticky uzatvoreny a zakryty. Staci otvorit a ovonat a ochutnat, ak vonia alebo chutna bez znamok zatuchliny alebo horkosti, nevidim najmensi problem ho pouzit aj do jedal, samozrejme az po tepelnej uprave. doba pouzitelnosti sa vyznacuje ako MINIMALNE obdobie, pocas ktoreho vyrobca na zaklade skusok a skusenosti garantuje 100% stav, nezriedka je vsak realna pouzitelnost podstatne dlhsia.

na lodi sme obcas pouzivali potraviny z konzerv aj o rok neskor, ako mali vyznaceny datum spotreby. pokial neboli konzervy nafuknute alebo chutovo vyrazne ine, ako by mali byt, bolo to v pohode. a zijeme.

fero11111

v pohode by som to pouzil aj do jedla easy:) v spajzi len mu lepsie bolo najprv skus ci nesmrdi abo co a podla mna ok

mhd

no kedze bol v tme prikryty dekou a predpokladam, ze v spajzi nemas prilis teplo a vlhko, tak bez problemov mozes pouzivat.