aky baklazan je vobec dobry? taky co je tvrdy alebo trosku makksi? a mozem konzumovat aj semienka? a mozem ho dusit s ostatnou zeleninou alebo ho musim piect alebo varit? a ked hej tak sa dusi asi ako dlho? ako mrkva alebo mrazena zelenina?
surne poradte ako pripravit baklazan
Makky baklazan je uz bud starsi alebo bol davnejsie odtrhnuty. Prilis tvrdy je ale nezrely.
Existuju tisice receptov na pripravu (podobne ako cuketa), fantazii a kombinaciam s inymi ingredienciami sa medze nekladu.
Odporuca sa ale fialovu supku dat prec a baklazan po nakrajani alebo nastruhani nasolit a nechat dobre vypotit, inak hrozi, ze bude neprijemne horky.
Jadierka sa odstranuju iba v pripade, ze stred je uz prilis vatovity a samotne jadierka tvrde. Kym su makke, mozu sa konzumovat (rovnako ako u uhoriek alebo tekvice)...
Dlzka tepelnej upravy je dana pouzitym receptom, hrubkou a mnozstvom baklazanovej masy. Na menej ako centimetrove kolieska (platky) nakrajany staci opekat do zlatista cca 5 minut. Osmazeny alebo zapeceny je najchutnejsi. Pri smazeni ale vypije velmi vela oleja, co prave najzdravsie nie je - z hladiska racionalnej vyzivy su preto vhodnejsie ine sposoby pripravy...
Google:baklazan-recepty
no, my zvykneme balklazany piect v trube, az do makka,potom ich usupeme a a v mise rozdrvime na kasu uplnu, jemnu, prida sa nakrajana cibulka,a starsne vela oleja, to stale treba miesat, lebo ten baklazan to hned vpije, a osolit podla chuti a je perfektna delikatna chutna pomazanka, takej az zelenej farby :)