Veľmi pekne prosím o všetky rady a skúsenosti.
Môj 35 ročný manžel je liečený na vysoký krvný tlak a cukrovku. Máva opakované stavy záchvatov prudkého zvýšenia tlaku napriek liečbe a kolapsy. Lerkári po opakopvanom preliení, výmeny liekov a pod mi nakoniec povedali, že sa musíme snažiť aj mi sami viac čo si nemyslím lebo lieky dieta je samozrejmosťou.
Napriek tomu chcem mu pomôcť aj nejakou vhodnou úpravou stravy , životospráva a podobne. Preto prosím o rady ako si znížiť hmotnosť, doplniť liečbu o bylinky alebo iné rady. Ďakujem pekne
Vysoký tlak a cukrovka
ok vyskusame
Zdravím, v našej rodine riešime problémy s tlakom užívaním doplnku Reishi, je to huba ktorá vám upraví tlak na optimálnu úroveň a je to len jedna z jej dobrých vlastností. Hovorí sa jej huba mladosti. Dávajte si ale pozor aké reishi si kúpite, na trhu je veľa reishi ale ak nebudete brať naozaj kvalitu kde je jasný pôvod odkiaľ to je tak to nemá zmysel. Osobne to beriem len od Immunityassist ktorý maju podľa mňa najlepšie doplnky svojho druhu.
Lenka
Slovo makrobiotika má základ v gréčtine a znamená dlhý život. Filozofia makrobiotiky však pochádza z Japonska: od Georga Ohsawu, ktorý bol presvedčený, že optimálne zdravie je zakotvené v jednoduchom stravovaní.
Po čase sa však dostal až do takého extrému, že odporúčal jesť už len hnedú ryžu a vodu, a tak sa dnes jeho forma makrobiotickej výživy neodporúča.
Makrobiotika odvtedy prešla dlhým vývojom.
Dnes sa považuje za nízkotučnú diétu, ktorá obsahuje veľa vlákniny a navyše, je bohatá na fytoestrogény, ktoré sa nachádzajú v sójových produktoch. Väčšina makrobiotickej stravy sa zakladá na celozrnných potravinách a zelenine.
Základy makrobiotiky
Strava by mala zahŕňať:
Celozrnné potraviny (50 – 60 %): hnedá ryža, jačmeň, proso, pohánka, kukurica. Ovsené vločky, cestoviny, chlieb a pečivo sa môžu jesť len občas.
Polievky (tanier alebo dva denne). Najviac sa odporúčajú polievky miso a shoyu, ktoré sú vyrobené z fermentovanej sóje.
Zelenina (25 – 30 %). Tretina zeleniny by mala byť v surovom stave, ostatok môžete variť, dusiť alebo piecť.
Strukoviny (5 – 10 %): varená fazuľa, hrášok, alebo sójové výrobky (tofu, tempeh, edamame).
Mäsové výrobky sú dovolené v minimálnom množstve, len ryby a morské príšery. Konzumujú sa s wasabi, chrenom alebo horčicou. Ostatné mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky sú zakázané.
Orechy môžete konzumovať v primeranej miere.
Ovocie: je povolené lokálne ovocie: jablká, hrušky, marhule, broskyne, hrozno, jahody, maliny, melóny. Vyhýbajte sa pomarančom, mandarínkam, ananásu, mangu alebo papáji.
Dezert (2 - 3-krát týždenne). Mal by pozostávať z prirodzene sladkého jedla (jablká, sušené ovocie) a prirodzených sladidiel (ryžový sirup, jačmenný slad). Čokoláda, cukor alebo med sú zakázané.
Oleje: tmavý sezamový olej, kukuričný olej alebo olej z horčicových semienok
Koreniny: morská soľ, shoyu (druh sójovej omáčky), ocot z hnedej ryže, sezamové semienka, morské chaluhy
Alkohol: zakázaný
Ja poradim hlavne s cajmi, existuje caje pre diabetikov so skoricou, ktora pomaha znizovat krvny cukor, takisto caje na vysoky krvny tlak s obsahom hlohu a inych rastlin.
Takisto zacali vyrabat vitaminy skupiny B vo forme pivovarnickych kvasnc specialne so zlozkami, ktore podporuju znizenie tlaku krvi.
Potrebovala by som radu. Priatel mal pred mesiacom mozgovu prihodu - ma dvojite videnie a trochu naklananie sa do pravej strany, co je vdaka zlemu videniu. Po prepusteni z nemocnice a dalsich vysetreni ma urcenu dietu na vysoky krvny tlak, cukrovku dietu na oblicky. Problem je, ze sa tato strava navzajom prekriva a velmi nesedi, co sa tyka sacharidov, bielkovin a tukov. Potrebovala by som pomoc zo spravnym jedalnickom.. Za kazdu radu dakujem...