Váha psa

Príspevok v téme: Váha psa
ginger24

Ahojte. Mám otázku ohľadom hmotnosti mojho psa. Je to Labrador retriever, má 1 rok a 2 mesiace.. Mne sa zdá, že je uplne normalny - má takú atletickú konštrukciu tela. Krmime ho kvalitnym krmivom (Acana), s jedenim nemá žiaden problem. No už 2 ľudia mi povedali, že sa im zda malý a chudý. Že čo poznaju ľudí s týmito psami, tak že ich majú oveľa mohutnejších. Našla som však i názor, že labrador vôbec nemá byť taký "macatý", lebo že je to pracovný pes, ktorý potrebuje veľa pohybu. To len ľudia si z nich urobili domácich maznačikov, ktorí len ležia pri dome, jedia a hraju sas deťmi..Kde je podla vas pravda?

Naja85

Ja trosku odbocim od psov. Od isteho casu sprtam dost vela veci o konoch a tam je tiez v sucasnorti dost rozsirena moda mat "mohutneho" jedinca. Vacsina ludi si akosy vsak neuvedomuje, ze tu nejde uz o mohutnost, ale o nadvahu, ktora je obrovskou zatazou pre telo(napr. ked ma kon skakat, behat) a zvlast u ponikov a inych prakoni je nadvaha takym pomalym klincom do rakvy.

U koni sa pritom vyzivovy stav posudzuje podla miery tuku na urcitych miestach na tele, ako je napr. kohutik, hmatatelnost rebier, ci su viditelne stavce na chrbtici. Samozrejme treba zobrat do uvahy aj vek a plemeno kona(je rozdiel mat achaltekinca a norika), stavbu tela. A nieco podobne by som zrejme hladala aj u psov.

wreck

ginger24, mas pravdu. bez ohladu na standard fci existuje viacero slachtenych linii.

mas napriklad trialove labradory, ktore sa zucastnuju sutazi, napriklad working testov (wt). tam sa sutazi aj na cas, preto je vysoka rychlost a vykonnost vyhodou. dobre sa tu uplatnia menej robustne, vytrvale jedince.

niekto radsej chodi na vystavy. tak ma jedinca, ktory co najlepsie splna standard fci a ten vyzaduje urcitu kostrovu mohutnost, vysku a mnoho dalsich veci.

a niekto skutocne ma psika preto, aby lezal vedla neho na sedacke a v dospelosti mu tahalo pomaly na 50kg, a velmi nestastne zvoli labradora. trpi obehova sustava, trpia klby a rovnako psychika, kvoli nedostatku fyzickej aktivity.

tu mas jeden zaujimavy clanok, ktory dobre rozobera problem hmotnosti labradora: www.working-retriever.sk