Kúpa psa bez PP

dazdovka666

Soffa, tak sa vyjadruj poriadne - ak niekto povie, ze sa "venuje chovu", znamena to, ze zakonite musi odchovavat a nie ze ma doma psa, resp. sa venuje ich vycviku! Ak ma niekto psa, s ktorym chodi trebars po vystavach alebo na skusky, NEZNAMENA to, ze sa "venuje chovu"! Chov totiz nie je kupovanie granul, kozmetiky, vychova alebo vycvik psa. Chov ako taky znamena odchovavanie steniatok v chovatelskej stanici!

Naja85

Soffa, nejaka Naja 85 sa ti ospravedlnuje, lebo som to pochopila tak, ze si "chovatelka", kedze si napisala, ze sa venujes chovu. Tak sorry. Niekedy jedno slovo moze pozmenit vsetko.:)

soffa

poniektori ste to zle pochopili.napisala som ze sa venujem chovu,(ako psovod)pripravujem psy na skusky a nie ze som majitelka a uz vobec nie mnozitelka.nemam chovnu stanicu a uz vobec nepropagujem niejaku inu.citajte vazeni aj medzi riadkami.sama som mala take stena no,ktori sa dozil uctihodnych 13 a pol roka,co je na no dost dlhy vek.takze si vyprosim aby ma niejaka naja85 urazala.sama som mala take stena od takeho majitela,kde otec no bol s papierami policajny pes a aj fena lenze ich mala 12 tak 4 boli odstavene.a ja som si zobrala toho odstaveneho.ale to bol len moj "sukromny pes",nie sluzobny!!

dazdovka666

Pes s PP moze byt neuchovneny z dvoch pricin - bud sa na to majitel vyflakol a nechce sa mu riesit kopec "papierovaciek" okolo uchovnenia /tym padom nema potrebne vysetrenia zdravotneho stavu/, alebo ho v ramci procesu uchovnenia /kedysi boli zvody mladych a bonitacie, neviem, ci to u psov este takto funguje, zda sa mi, ze bonitacie uz nie su/ z chovu vylucili ako nevhodneho ci uz kvoli zdravotnym problemom alebo nevhodnej povahe. Preto by som pri psovi s PP, ale neuchovnenom, rozhodne zbystrila pozornost.
Soffa sa nam viac nevyjadrila, to tiez o niecom svedci...

Naja85

No niektori ludia su sv.ne, co si budeme nahovarat. Mnozitelia zarabaju na nevedomosti a hluposti, lebo ako sa to dalo precitat aj v tejto diskusii, ludia si myslia, ze PP je len o vystavach, a preto si radsej kupia bezpapieraka(akoze cistokrvneho), aby usetrili a neskor chodia po veterinaroch a kupnu cenu psa xyz-krat preplatia. Pes s PP, ktoreho majitel chce uchovnit(zaradit do chovu),musi prejst roznymi vysetreniami(napr. RTG klbov-ak niekto nevie , preco sa to robi, odporucam hodit do googla pojem dysplazia klbov bedrovych aj laktovych) a musi zodpovedat aj povahe plemena(takze ziadny nevyspytatelny agresor alebo prehnany bojko)-zo spojenia dvoch papierovych a uchovnenych jedincoch mate istotu, ze stenata budu splnat standard plemena po fyzickej aj psychickej stranke a bude tam aj vacsia zaruka, co sa tyka zdravia.

Inak, este pri spojeni uchovnenych psoch s PP treba rozlisovat standardne a nestandardne stenata-obe skupiny steniat vsak musia mat stale PP!!! Rozdiel medzi nimi je v tom, ze pri nestandardnych stenatach je nejaka chyba/nedokonalost v exterieri(napr. zhryz zubov, vacsia plocha bielej alebo inej farby ako je obvykle), pricom jedinec je po zdravotnej stranke rovnako "hodnotny" ako standardne stena, len zial uz mozte zabudnut na vystavy a na jeho uchovnenie+ jeho cena je nizsia ako pri standardnom stenati. Teda ak niekto nechce chodit na vystavy a chce mat psa, ktory zodpoveda danemu plemenu, nech si kupi nestandardne steniatko(jeho cena je zvacsa len o nieco vyssia ako pri bezpapierakovi). Ak niekto chce vsak chodit na vystavy a venovat sa chovu, tak nech si zaobstara to standardne stena.

ajajja

Pravda určite môže byť, že rodičia sú s PP a šteniatka nie sú. No v každom prípade na výstavy bez PP ísť pes nemôže.
Ja mám napr. fenku s PP. Kupovala som ju s PP len aby som nepodporovala množiteľov, keď som videla aké strašné veci sú ľudia schopní spraviť pre to, aby nahrabali prachy :(( A samozrejme kvôli nejakej záruke po zdravotnej stránke. Moja tiež nie je uchovnená, takže keď ju " spárim " so psíkom tiež s PP tak šteniatka budú bez PP. Čiže ich aj predávať môžem len za cenu bezpapieráčov, akurát, že je tam aká-taká záruka vzhľadu a hlavne zdravotného stavu a aj toho, že si vlastne kupuješ plemeno, ktoré chceš :))

A to čo je za blbosť, že papiere vyfasuje len určitý počet šteniat?? Toto bývajú bohužiaľ časté odrby množiteľov. Presne tak, každé šťeňa z vrhu má PP, pokiaľ majú aj uchovnení rodičia.

Ninka03

Ďakujem. Je to strašné, keď ľudia tak klamú. Fakt laik je bezradný a oni to využívajú. Neviem, o čo im vlastne ide. Veď šteňa bez PP sa niekedy ani nedá predať. Zvlášť NO je už tak veľa, že je problém tie malé dobre umiestniť.

Naja85

Ide jednozacne o mnozitela-nestaci len to, aby psi rodicia mali PP, ale aj musia byt uchovneni. Nasla som nieco o uchovneni(velmi pekne napisane, o vsetko sa musi urobit), aj ked sa to tyka cuvaca, ale je to vlastne rovnake
www.slovenskycuvac.web2001.cz

Ninka03

Doslova nám napísal toto:

Obaja rodičia sú z preukazom pôvodu, ale šteniatka sú bez PP.Matka šteniat nie je uchovnená. Stráži mojim rodičom dom.

Ninka03

Ďakujem, určite to preštudujem. Majiteľ týchto konkrétnych šteniat tvrdí, že obidvaja rodičia majú PP, ale fenka nie je "uchovnená" či čo, tomu nerozumiem.