Ahoj! Pred mesiacom som dostala od priatela orchideu. Prvý týždeň som to asi prehnala s polievaním, ale nehnila. Potom som ju začala hnojit, a bolievať len raz do týždňa tak, že som ju položila do vody na 15 min. Teraz mi za týždeň opadli všetky kvety a stonka mi do polky vyschla. Prečo? prosim poradte odborničky čo dalej..
Odkvitla mi orchidea
orchidea
skuste si kupit take tycinky na orchidejky ,predavaju to v zahrad.potrebach,mne dlho nekvitli. teraz maju vsetky nove stonky a budu kvitnut. su to take ruzove tycinky ,ktore treba strcit ku korenu na vrchu crepu,staci jeden kus na 2 mesiace.je to hnojivo. ale treba ich aj hnojit beznym hnojivom este,tekutym. ponaram ich raz za tyzden do vody na 15min.
system: mám doma 6 orchideí, každú jednu som presádzala už veľa krát lebo rastú ako divé, dokonca mám už sasadenú aj dcérsku rastlinku a tá sa tiež pomaly začína zakoreňovať. Presádzanie je dôležité aspon raz ročne nakoľko pri nom odstrhneš ushnuté alebo nahnité korienky a ona potom začne vyhánať nové.
ej tam nic radsej nepresadzaj a ked tak sa chod najprv informovat do hociktoreho kvetinarstva ;) ja len viem ze zoschnute stonky sa mozu odstrihnut ( sam som ich strihal ) kvietka ti pusti po case nove stonky a znova zakvitne :)
orchidea sa sice ponara raz za tyzden do vody az po okraj kvetinaca tak, ze musi byt zaliata ale treba ju v tej vode nechat CELU NOC! ja tak robim a vsetky mi kvitnu jedna radost.
A ešte odporúčam ti ju teraz ked odkvitla presadiť do substrátu pre orchidee (to je taká zemina nieje to to drevnaté v čom sú v obchodoch) mne sa to osvedčilo nakoľko oveľa neskôr vyschínajú a stačí ich namočiť na noc do vody raz do mesiaca. Samozrejme teraz cez tie horúčavy to bolo treba raz za dva týždňe.
To je normálne orchidea odkvitne :D
Tú uschnutú stonku odstrihni po tade ako je uschnutá a potom už len čakať.
Každý deň ju popráš rozprašovačom a čakaj....začnú rásť listy, korene, neskor nová stonka a puky a takto to pojde dokolečka. Niektoré orgicee potrebujú viac pokoja. Moje sú také, že jedna kvitne raz do roka a druhá kvitne skoro už 5 ráz po sebe.
Na jednej sa mi začali tvoriť už aj dcérske rastrlinky
Veľa šťastia hlavne trpezlivosti a pamätaj menej je niekedy viac.