Životospráva epileptikov

pinky pie

ja mám napr. celiakiu a s ňou sa spája zvýšený výskyt epilepsie. pred rokom, a viac som sa tým nejako bližšie nezaoberala - veď to nie je môj prípad ... no a už to tu máme. a s UC je to podobne. nehovoriac o SM alebo SLE ...

pinky pie

no áno, ale tie ketolátky v dychu a v moči je cítiť len ak je diabetik ešte neliečený, alebo zle kompenzovaný. mimochodom, našla sa spojitosť medzi niektorými autoimunitnými chorobami a epilepsiou, takže ak sa jedná o autoimunitný diabetes, tak práve naopak, môže byť zvýšený výskyt epilepsie.

I.ron

U diabetikov je v dychu cítiť aceton - by ma zaujimalo koľko je medzi diabetikmi epileptikov, kto vie, či je na to nejaká štúdia.

pinky pie

to som čítala, ale to neznamená, že taký istý účinok bude mať pričuchnutie, navyše, pričuchnutím asi ťažko zabezpečíš netoxickú dávku, to asi len z diaľky :-))
a diéta? nerada by som schudla ...

I.ron

Stručný výťah :

Je zajímavé, že aceton vykazoval antikonvulzivní účinky na zvířecích modelech epilepsie, aniž by se projevila toxicita, při podávání milimolárních dávek.[6] Proto vznikla hypotéza, že ketogenní dieta s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů, používaná klinicky pro léčbu epilepsie rezistentní na léčiva u dětí, účinkuje prostřednictvím zvýšení hladiny acetonu v mozku.

pinky pie

vieš že aj mňa to napadlo hneď ako som prvýkrát prečítala tú info? :-)) ale v zahraničných vedeckých článkoch ani zmienka o tom.