zákerná švagriná, ako na ňu

Príspevok v téme: zákerná švagriná, ako na ňu
andrea1717

je to smutné, ale žiaľ moja švagrina je osoba, ktorú jednoducho neznášam, už len samotná jej prítomnosť ma totálne vytáča. Ja som slobodná, žijem v rodinnom dome s rodičmi, nie som po finnančnej stránke schopná sa osamostatniť, (myslím bývanie, čo je škoda, lebo to by zrejme vyriešilo veľa problémov). Brat je ženatý už 10 rokov, majú dvoch synov 6 a 4 roky. Bývajú v samostatnom byte v 3 bytovom rodinnom dome so švagrinej rodičmi a bratom. Často k nám chodia, často nemyslím 2 x do mesiaca, ale víkend čo víkend, každý sviatok, niekdy aj len popoludní. Bývajú len asi v 20 km vzdialenom meste. Ja samozrejme prispievam 1/3 nákladov na domácnosť(energie a potraviny apod.)starám sa o záhradu a o poriadok v celom dome, varí väčšinou mama. Oni rodina s 2 deťmi a 1 psom sa u nás stravujú komplet vždy keď sú u nás, prídu v piatok večer odídu v nedeľu večer, NIKDY nič neprinesú, ak nepočítam nejakú čokoládu keď má niekto sviatok a suché rožky pre sliepky ... Švagriná sa u nás správa viac ako doma, prvé čo keď príde je že urobí prehliadku chladničky, kredenca a špajze a obslúži sa hocičím čo nájde, aj keď v nedelu večer toho už moc nie je .... všetky veci čo donesie od oblečenia až po vrece kozmetiky rozťahá po obývačke, aj napriek tomu, že na poschodí majú spálňu, keď JEMNE nadhodím, že prečo si to nedajú do spálne, tak sa dočkám len hodenia plecom, kto by tam stále na poschodie chodil.... švagriná vôbec nedbá o to aby sa dom nešpinil a neničili, absolútne ma vytáča keď deti nechá chodiť v topánkach blato neblato po celom dome aj po kobercoch, ona a brat sa ale tiež nechovajú inak, sú z bratom dosť dobre finančne zabezpečený, brat má firmu, absolútne jej nezáleží na tom že by mala dať na veci pozor, ona to riešiť nemusí keď detičky niečo zničia u nej doma kúpi si nové, ja s rodičmi ale na to nemáme a tu tiež vždy vznikajú spory. Ja mám rada poriadok a principiálne ma rozčuluje takéto správanie švagrinej. Správa sa tak od kedy majú deti, dlhšie nemohli mať a po nich sa otrasne zmenila. Provokuje ma, najhoršie na tom je, že je zákerná a vie to robiť tak aby som v konečnom dôsledku z toho vyšla ako zlá ja, veď ona len chcela deťom dobre. Nedokážem a neviem sa správať tak zákulisne a zákerne aby som jej to vedela adekvátne oplatiť, a najhoršie na tom je že ma celá situácia potom trápi, lebo rodičia sa VŽDY postavia len na ich-jej stranu, ja som tá zlá ktorá nechce nechať deti jazdiť po hriadke s kvetmi, ve´d sú to LEN kvety, ktoré ja okopávam a platím, vždy len JA kričím na synovcov keď niečo vyvádzajú, JA som tá čo nenechá deti na pokoji sa hrať. Ja som tá čo neznáša keď ich pes vyhrabe jamu, a priom ja mám tiež dvoch psíkov, JA neustále niečo mám do švagrinej. Ja už som uvažovala aj nad návštevou nejakého psychiatra aby mi dal nejaké lieky po ktorých mi bude všetko jedno, tak ako mojej švagrinej. Jednoducho je to osoba čo nemá správanie. V živote by som si u svokry nedovolila robiť prehliadky špajze, narobiť tam neporiadok, nedoniesť na tri dni pre 4člennú rodinu vôbec nič na jedenie a s prepáčením jej vyžrať komplet chladničku, asi by som sa prepadla od hanby, brat je chlap, ako taký radšej chytí stranu manželke ako sestre, lebo by to asi nemal doma ľahké potom. On pomôže ke´d sa dá aj finančne aj prácou, to sa o švagrinej nedá povedať, a mávam pocit že hlavne za tú finančnú pomoc ( nemyslím nič pravidelné, len v krízových situáciách možno 2-3 stovky keď sa to spočíta do roka) si od ženy doma užije hubovej polievky. Dokonca je švagriná taká, stavajú chatu, že keď idú chlapi na chatu niečo robiť, tak im nedá zo sebou žiadne jedlo, veď babka ( moja mama) niečo doma určite má tak si tam zoberte.... Ja mám brata rada, synovcov tiež, keď sú bez nej sú z nich dobrí chlapci a aj poslúchnu, akonáhle sú s ňou tak sú neposlušní a robia naprieky ako aj ona. Presne vie ako a čím ma vytočiť a ja som taká hlúpa, že sa dám a VŽDY z toho vyjdem ako zlá ja..... žiaľ táto situácia je pre mňa bezvýchodisková, neviem čo robiť, v rodine sú stále len spory, švagriná sa tvári ako nebeská nevinnosť ale vždy keď sa naňu pozriem vidím jej pohľade čo si myslí, ve´d ja ťa zase vytočím moja milá, Ja neviem so nenormálna a všetko je naozaj len pre mňa zlé. Je také nepochopiteľné, že mi záleží na veciach, že mi vadí keď sa nedbá na poriadok, že mi vadí švagrinej prístup, je naozaj také nepodstatné, že deti poničia kvety, že urobia zle psovi, prečo som ja tá jediná osoba v rodine, ktorej to vadí keď sa deti hrajú v kaluži a vozia si autom do nej blato, ktoré naryli uprostred trávnika, sú ako prasce celé od blata a švagriná ich donesie také na sedačku do obývačky a je od blata všetko zašpinené. Ja si pripadám ako taký mimoň. Ja neviem ako sa švagriná správa doma, ja ani rodičia k nim totiž nikdy nechodíme, za jedno neviem čo by som tam robila ale za druhé nás ani nikto nikdy nepozval, ani len na kávu keď majú nejaký sviatok deti, alebo brat a švagriná, ve´d načo by ste k nám chodili, veď mi prídeme k Vám, to sa všetko odbaví u nás, mi im kúpime darček, zaželáme, prichystáme pohostenie či máme sviatok ja, rodičia ale aj keď majú sviatok oni. ..... ja už neviem, som asi vadná, ale ve´d ja tomu nemôžem rozumieť, lebo nemám rodinu a deti ( výrok mojej švagrinej .... tak aspoň som si ulavila písaním..... vďaka za každý názor či radu....

jan 0

zdravim aj ja mam taketo problemy ,mna svagrina vystvala z vlastneho domu aj s mojou matkou . co sa tykalo prace tu som robil ja v zahrade,platenie 1/2 nakladou poslali preplatok , moj brat a svagrina maly vzdy pravdu aj ked ju nemaly , robili na priek ,to sa tasko opisuje jednoducho ja som bol ten "chuj" co mohol za vsetko ,nakoniec som to nezvladol a musel odist
jednoducho oni nemuseli prispievat lebo stavaju dom , na 2 strane pozri "matka" kolko maju penazi stavaju dom tteba im pomoct .ked som sa spytal kto mne pomoze -ty sa staraj to je tvoje ale ak som nahodil temu nech mi to odkaze tak to uz nie lebo .....neviem co my tym chcela povadat

Lenkalll

Mám presne taký istý problém so švagrinou. Je to falošná mrcha, ktorá celé roky využívala moju mamu a mňa, pretože pri svojej lenivosti sa nestarala ani o svoje deti, tak sme jej ich vychovali s mamou. Ide len jej o dedičstvo a peniaze, manipuluje celú rodinu, môjho naivného a slepého brata a zakomplexovaného otca. čo na takýchto ľudí platí, je hovoriť pravdu, všade, od školy kde chodia deti, jej kolegom atď. Uvidíš ako ju to bude pichať na chrbte, jej maska spadne.

Maoam

svagrina ta chce odtial zrejme vystvat, ale nic ti nebrani zacat sa ucit asertivite, zide sa ti to v zivote tak ci tak, takych ako ona este stretnes

a preco by si casom nemohla mat lepsiu pracu, vsak si mlada, vsetko sa moze zmenit

oslo1

Andrejka,

ludia sa k tebe budu iba tak spravat, ako im to dovolis.
Svagrina s rodinou vie, ze sa u vas moze spravat, ako keby tam bola doma a nie na navsteve, preto sa tak aj sprava.
Je mi luto, ze musis po nich upratovat neporiadok, ja by som to tiez nechala tak, nech mama oprace (tiez by mi to lamalo srdce), alebo jednoducho povedala svagrinej, nech si to po svojich detoch uprace.
Ked k vam nabuduce pride, vo dverach zabrzdit a povedat, ze u VAS sa vyzuva, doma nech si ziju ako v chlieve.
Ked vam bude liezt svagrina do chladnicky, tak jej treba povedat, ze u vas nie je doma, nehadat sa.
Ak vas chce svagrina vyhecovat k hadke, tak sa hadajte konstruktivne, vecne, iba hole fakty.
Viem, ze ta to vytaca, aj mna by to vytacalo, vy ste tam doma, ona ma svoj domov niekde inde, ku vam si chodi iba zvysovat svoje ego.
Velmi drzim palce, ale aj tak mam dojem, ze dobre sa to nevyriesi.

andrea1717

ťažko mi je s bratom hovoriť, často som skúsila, nič mi tu nepatrí, rodičia ako rodičia, je to ich syn, dal im vnúčatká, ja nie, darí sa mu, mne nie, skôr sa pochvália podnikateľom s rodinkou ako so mnou čo mám len dvoch psov..... nie že by ma nemali radi, ale mám pocit, že najradšej by boli keby som len držala hubu a obdivne vzhliadala k bratovi a jeho maželke, bez ohľadu na to aký skutočne sú, hlavne švagriná, brat radšej pre pokoj v rodine nič nerieši, ona je človek, čo nemá absolútne žiadne záujmy, nečíta, nepočúva hudbu, nepozerá filmy, nerobí nič.... jej najoblúbenejšia nečinnosť je sedenie v hojdačke a hľadenie do povetria, keby mohla, tak robí len to, ju nič nezaujíma, nič ju nenadchne, a jej jedno čo robia deti, len aby jej dali pokoj a nič od nej nechceli, nevšíma si ich nech robia čokoľvek, vždy povie naopak ako ja, keď ja im poviem aby sa nehrali v blate tak ona povie že čo ich buzerujem inokedy ke´d sa jej to hodí im zakáže celkom tú istú vec.....
Ja to nechápem, ako môže byť niekto tak dvojtvárny a bez záujmu, ve´d keď mi na niečom záleží tak dávam na to pozor a snažím sa aby som niekomu nezničil niečo na čom mu záleží, ale jej to evidentne robí radosť a ja voči tomu nemám inmunitu ....potrebujem tabletky po ktorých je človek bez záujmu o čokoľvek a je mu jedno čo sa okolo neho deje ...potom budem mať asi pokoj

jimapam

Stavím sa, že si svagrinej ani raz do oči nepovedala, nech si ten bordel úprave sama, ani raz si jej nepovedala, nech si ukľudni deti, ani raz si sa jej ustipacne neopytala, ci si nechce doniesť nejake jedlo. Náznaky sa nerátaju. Máš submisivny pristup. Prečo ty kričis na jej deti? To ma robiť ona. Chod ku psychologicke, nech ta naučí asertivite.

andrea1717

vďaka za rady, problém je v tom že ja nedokážem nechať všetku robotu na mame, má už svoj vek a so zdravím to nie je boh vie čo. A mne na dome a záhrade záleží, mám dobrý pocit keď mám čistý pekný dvor a zopár kvetov aj uprataný dom, aj keď nie je môj, tých kvetov nie je veľa mám dvoch psov,. takže sa kloním skôr k "trvácej" zeleni, aj keď pri synovcoch je slovo trvácny dôsť relatívny :-((, už som sa koľkokrát zapovedala, že nebudem upratovať, a nič po nich dávať do poriadku, ale mi to vydrží len do vtedy kým nezačne mama horko ťažko pobehovať po dome a upratovať, tam sa moje započkania končia....moja švagriná je človek, ktorý sa nedá ignorovať, je veľmi zameraná na seba, možno to poviem drsno, ale kým nemala deti "sekala" dobrotu a takpovediac sa neprejavila, s príchodom detí nabrala istotu, že ju brat nenechá ani keď bude vystrkovať rožky a "povaha" sa prejavila naplno, možno si to namýšľam, ale niekedy sa mi zdá, že sa správa ako keby sa nevedela dočkať kým moji rodičia umrú aby jej všetko hovorilo pani, je si plne vedomá toho, že v rodine sú ona a brat tí čo majú prachy a po ich smrti si to tu bude riadiť ako ona bude chcieť, resp, sa ma veľmi rýchlo zbaví, lebo kto má peniaze má aj právo. Sú situácie keď si uvedomujem ako sa nad mnou povyšuje, moji rodičia sú tak dobrosrdečný ľudia, že si toto jej skryté správanie neuvedomujú alebo vykladajú len dobre.... lebo ako sa hovorilo "podľa seba súdim teba"
MAOMAM: osamostatnenie nie je pre mňa možné, nebola by som schopná pri svojom malom plate utiahnuť ani podnájom, s rodičmi si delíme náklady na dom, čo sa týka že kúpiť si vlastnú chladničku, nie je podstatné či vyžerie moje alebo mamine jedlo, mňa totálne vytáča už len tá číra drzosť, že ju ani neťukne, že sa priživujú na dvoch dôchodcoch a jednej slabo platenej predavačke, Teraz to vyznie že im závidím prachy, nezávidím, ale ja mať toľko peňazí tak chodím k rodičom s plným autom, aby celý týždeň nemuseli vytiahnuť v obchode peňaženku, ale to som ja, poviete si, že keby som tie prachy mala bola by som iná, ja som taká sprostá, že asi nie ....
asi sa nedokážem zmeniť, ja sa nedokážem dívať na neporiadok a neposlušné deti. zvláštne je že zlí sú len ked sú s vlastnou matkou, ich matka je egoistka, ktorá hľadí len an vlastný prospech a čo sa jej hodí... na iných jej nezáleží, a niekedy zo správania voči deťom mám pocit, že ani ich nemá veľmi rada a že sú len prostriedkom na zabezpečenie jej pohodlného života....