Zdravím.
Už dlhšiu dobu mám problémy so spánkom. V podstate to začalo už v skúškovom období zimného semestra, pričom skúšky som spravil tak na poslednú chvíľu, takže som mal len týždeň oddychu do letného semstra, počas ktorého som značnú časť "voľného" času zháňal knihy a písal seminárne práce. Toto obdobie bolo ako na horskej dráhe - často som sa cez voľné dni (ale aj keď som potreboval skorej vstať) budil na svoje pomery veľmi skoro, no ale boli aj dni, cez ktoré som sa vyspal tak ako obvykle a niekedy som deficit aj dobehol.
Cez skúškové v letnom semestri sa mi to len zhoršilo, takmer zakaždým som sa budil priskoro a teraz po skúškach, keď som už dúfal, že bude s tým pokoj, problémy stále neprestali. Problém už ani tak nie je v tom, že by som spal krátko ako skôr to, že keď sa zobudím, tak mám pocit akoby som celú noc len presníval (+ akoby to trvalo celú večnosť) a takmer vôbec poriadne nespal. Ak sa pokúšam znova zaspať, tak jednoducho to nejde. Cítim sa byť neoddýchnutý a počas dňa zvyknem mávať príznaky ako bolesti hlavy, malátnosť, otupenosť, mám problémy sa prinútiť k zmysluplnej činnosti.
Snažím sa mať pravidelný spánkový režim, niekedy sa prinútim aj k fyzickej aktivite, aby sa mi lepšie spalo (no zaberá to len minimálne, ak vôbec). Nerád by som skončil na liekoch a budem vďačný za každú radu.