Problémy so spánkom

Príspevok v téme: Problémy so spánkom
Insomnia17

Zdravím.

Už dlhšiu dobu mám problémy so spánkom. V podstate to začalo už v skúškovom období zimného semestra, pričom skúšky som spravil tak na poslednú chvíľu, takže som mal len týždeň oddychu do letného semstra, počas ktorého som značnú časť "voľného" času zháňal knihy a písal seminárne práce. Toto obdobie bolo ako na horskej dráhe - často som sa cez voľné dni (ale aj keď som potreboval skorej vstať) budil na svoje pomery veľmi skoro, no ale boli aj dni, cez ktoré som sa vyspal tak ako obvykle a niekedy som deficit aj dobehol.

Cez skúškové v letnom semestri sa mi to len zhoršilo, takmer zakaždým som sa budil priskoro a teraz po skúškach, keď som už dúfal, že bude s tým pokoj, problémy stále neprestali. Problém už ani tak nie je v tom, že by som spal krátko ako skôr to, že keď sa zobudím, tak mám pocit akoby som celú noc len presníval (+ akoby to trvalo celú večnosť) a takmer vôbec poriadne nespal. Ak sa pokúšam znova zaspať, tak jednoducho to nejde. Cítim sa byť neoddýchnutý a počas dňa zvyknem mávať príznaky ako bolesti hlavy, malátnosť, otupenosť, mám problémy sa prinútiť k zmysluplnej činnosti.

Snažím sa mať pravidelný spánkový režim, niekedy sa prinútim aj k fyzickej aktivite, aby sa mi lepšie spalo (no zaberá to len minimálne, ak vôbec). Nerád by som skončil na liekoch a budem vďačný za každú radu.

ddana

Insomnia17, porucha transmiterov je o depresii :-) aj tá nechuť sa do niečoho pustiť, únava, odkladanie povinností. Depresia sa môže prejavovať aj somatickými /telesnými príznakmi/ nielen poruchou nálady. Tak že skús stravou, ako radil RNG, prípadne ľubovníkom bodkovaným /prírodne antidepresívum/ ak odmietaš chémiu. Ak sa to nezlepší a príznaky budú pretrvávať, stačí aj návšteva obvodného lekára, niektoré antidepresíva môžu napísať aj oni.

Insomnia17

RNG: Vďaka, nad súvisím s hormónmi a neurotransmittermi som už uvažoval, asi bude zmena stravy dobrým riešením.

ddana: Bývajú lepšie aj horšie dni, no depresia to IMHO nebude, nemávam pravidelne skleslé nálady (len samozrejme vtedy, keď som príliš unavený a rozbolí ma hlava), len mi občas chýba chuť niečo robiť. Celé dni teraz len sedím za PC, pozerám v TV šport, keď si idem čítať knihu tak po 10-15 stranách sa unavím a vrcholom mojej dennej aktivity je, ak si zahrám stolný tenis alebo si na pár minút zacvičím. Mama mi často prideľuje nejaké domáce práce, ale mne trvá večnosť, než sa do toho pustím (a neraz sa stane, že radšej aby čakala, že niečo spravím, to spraví za mňa), mal by som si hľadať brigádu, no mne sa často nechce si ani spraviť raňajky či večeru. Donedávna som to mával na háku, ale už ma začína tento môj prístup štvať a len ťažko s tým viem pohnúť. Cez skúškové som síce často býval dosť vyčerpaný (zrejme viac než v predošlom) a ku koncu som už ozaj mlel z posledného, každopádne všetky skúšky som spravil na prvý krát a s dosť dobrými výsledkami, takže hoc mi to učenie šlo pomaľšie, než som dúfal, ale s množstvom zapamätaného problém nebol.

ddana

No nepoteším Ťa, môže ísť o depresiu, pri tej sú problémy so spánkom presne také aké popisuješ. Iné problémy nemáš? Napr poruchy s koncentráciou, problémy s učením, únavou, nedostatok energie a pod?

RNG

Hlavny dovod zleho spanku je obvykle stres. Ten je pre nas velmi skodlivy a nakoniec sa prejavi v podobe stoviek roznych zdravotnych problemov. Preto ho treba co najviac odstranit. Aj spanok sa da napravit odstranenim stresu a musime dodrzovat urcity pravidelny rytmus(cyrcadian rhytm/vnutorne hodiny) aby sa nam tvoril spravne a spravne vylucoval aj spankovy hormon melatonin. Ten sa vyraba zo serotoninu na silnom dennom svetle a vylucuje v uoplnej tme. Tj aj na to treba pamatat, cez den slnko v noci tma.
Melatonin sa da docasne doplnat na navedenie spravneho rytmu spanku, docasne, a ako ist na stes pozri cez Gogle.sk pod mojim nickom a slovom stres. Zialbohu sa nemozem stale opakovat, mam len obmedzene mnozstvo casu na tieto prispevky.

Jefitto

Potiš blbosti až to bolí. Dnešní ľudia neovládajú základy fyziky a potom veria čínskym kravinám. Ak to aj funguje, tak dám penis do ohňa za to, že je to placebo...

erika b

podla činskej medeciny to môže byť zlé prudenie energií spať by sa malo v smere hlava na vychod alebo sever. za hlavou by mala byť stena postel by nemala byť za dverami. okrem toho problém môže byť geopatogénna zona zosilovaná vyžarovaním elektroniky v spalni alebo aj zrkadlo a vela syntetiky/obliečky, koberec ap. / robí taky problem. doporučuje sa pred spaním trošku vody, prijemná sprcha, vyprazdniť sa na wc, ale aj jablko, lyžica medu poprípade čaj z mety, kratka meditácia s podakovaním za prešlý deň sam sebe alebo ak si veriaci bohu ak nie tak to nazvi energia vesmíru. skús isť takýmto smerom, lieky ťa len oblbnú ale problém riešiť nebudú.