Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Priateľka a rodičovstvo

Príspevok v téme: Priateľka a rodičovstvo
MichalFe.

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu. Mám priateľku už vyše 5 rokov, ja mám 24 rokov, ona 23 rokov. Ona je ešte študentkou vysokej školy, ja už som zamestnaný. Po ukončení jej štúdia máme v pláne spoločné bývanie. V poslednom čase máme v okolí mnoho párov, ktoré už majú deti, nešli na vysokú, tým pádom mali na to vhodné podmienky ako bývanie a stály príjem. Dokonca jednému páru sa síce neplánovane, ale predsa narodilo a nejako to zvládnu, aj ked dotyčná slečna je ešte na Vš. Ja by som v budúcnosti chcel mať deti, hlavne teraz si to uvedomujem, ked ich všade okolo vidím. Priateľka sa však do toho absolútne nehrnie. Samozrejme, že to nechcem hned, určite je prvoradé ukončiť školu a získať aj nejaké pracovné skúsenosti, ale o také dva/tri roky by som to privítal. Ona ešte v minulosti často hovorila, že deti nechce(vtedy mi to bolo jedno, mal som 20, neuvažoval som nad tým), momentálne už nič také nehovorí, pri tejto téme sa vyjadrí, že má 23, je to skoro, určite sa na to teraz necíti a nevie mi povedať, kedy sa na to bude cítiť a či sa na to bude cítiť a najskôr bude nad tým uvažovať, až ked si na to vytvoríme podmienky. Raz, ked už som na ňu dosť naliehal, nech sa nejako vyjadrí, tak mi povedala, že či si myslím, že za to, že má maternicu je to jej povinnosť a mám sa zamyslieť nad tým, čo to pre ženu všetko znamená mať dieťa, že o tom nemám predstavu a mám už s tým dať pokoj. Z toho neviem čo si mám odovodiť...či mi neverí, že sa nebudem vedieť o ňu a dieťa postarať, či si myslí, že nebudem dobrý otec, alebo či jednoducho dieťa ani nechce a nikdy ani chieť nebude. Veľmi ju milujem, je perfektná vo všetkom okrem tejto veci. Ale nemať deti je pre mňa dosť zlá predstava. Neviem vôbec, čo mám robiť a či sa tu vôbec dá niečo robiť.

Leela333

Začínam mať pocit, že ste možno veľmi odlišné povahy. Bolo by fajn počuť aj priamo jej názor, aby som sa v tom utvrdila, ale z toho čo zatiaľ píšeš... Čo môže byť zábavnejšie ako starať sa o dieťa? Tisíc iných vecí, ale to možno pre mňa, lebo mňa deti tiež nejak nelákajú...
Nečudujem sa, že má hneď zlú náladu, tiež neviem čo bude za pár rokov, ako sa vtedy zmenia moje názory ak sa zmenia a ako sa veci vyvinú, preto by ma tiež rozčuľovalo, keby sa ma na to niekto neustále pýtal.
Okrem toho, ak by si z nej chcel priamu odpoveď, pravdepodobne by ti povedala, že deti možno raz bude chcieť, len aby ťa nestratila (teda v prípade, že ich fakt nechce. Nevravím, že nie), čiže ani ten rozhovor ti veľmi nepomôže. Chápem, že nechceš byť zbytočne vo vzťahu, v ktorom chcete obaja niečo iné, ale ona je ešte mladá, na to, či chce deti príde až časom, takže už je to len o tom, či si ochotný si na to počkať...

Sejla

Michal veď ty sa nevieš so svojou parnerkou ani porozprávať, ako si môžeš myslieť, že ste dostatočne zrelí a zodpovední na dieťa. My ťa tu len podozrievame, že si nie si vedomý toho, čo to znamená, spraviť si decko. Že partnerke sa pobláznia hormóny na dobré dva roky, zmení telo, zmení chuť na milovanie, ak aj bude, tak kvôli decku to bude prakticky nemožné, všetko všetko sa bude točiť okolo toho bába! Bude to vrieskať celé dni noci, partnerka z toho bude na nervy, trochu to podrastie a ty uvidíš, že tie prebdené noci bola len malá predpríprava, čím väčšie decko, tým väčšie problémy. Navyše, nebudeš sa s ňou môcť rozviezť, si si istý, že s ňou chceš ostať do konca života? Že budete dávať ideálny príklad tomu malému človeku? Ty sa toho vôbec nebojíš, čo si to za chlapa:)

zewa

Aj napriek vsetkym radam typu nechaj to tak, si myslim, ze by ste sa mali porozpravat teraz. Pretoze to bude medzi vami visiet cely cas ako nedoriesena tema. A bude to obojstranne napatie pretoze ty budes stale chciet vediet odpoved a uz aj malinky naznak tejto temy ju rozculi (ver mi). A ona bude trpnut, kedy sa jej na to zasa opytas. Chce to rozumne vedeny rozhovor dvoch dospelych ludi. Mozno by bolo fayn priatelke povedat, ze ju velmi milujes a tuzis s nou byt pocas zivota a byt jej oporou. No po detoch ako takmer kazdy tuzis (aby si raz mal skutocnu rodinu), a preto chces vediet, ci chce raz v buducnosti mat deti s tebou. A nech to nevnima ako natlak, ze ich nechces teraz, ze pockas aj 7 rokov kym bude pripravena. Ze len chces jednoduchu odpoved, aby si vedel, ci s nou mozes pocitat ako s buducou matkou (len tak mimo ma zaujima co by si robil ak by ste v buducnosti chceli ale nemohli mat?). Tu moze nastat aj situacia, ze vyciti, ze ak povie nie, tak o teba pride. Je to tazka tema, mozno by som na tvojom mieste zasla za psychologom sa poradit alebo obaja na parovu terapiu (aj ked to ona asi odmietne) alebo do predmanzelskej poradne. Ja mam o par rokov viac ako vy, ale po detoch netuzim. Teraz urcite nie, ale viem, ze raz ich chcem. No najskor si musim splnit svoje sny, aby som si cez svoje dieta nahodou neriesila komplexy. Je dolezite zdoraznit, ze deti nechces hned teraz, ale raz.

MichalFe.

veves, ved som uz pisal, ona mi povedala, ze mi to slubit nevie, ze nevie, ci ich chciet bude. Zatial ich nechce, momentalne. Rozhovory mi uz nepomozu z dovodu, ze som uz o tom rozpraval asi prilis casto a ona sa uz o tom rozpravat nechce,ak to nacnem ma z toho pokazenu naladu. V podstate mi ani nic nove nepovie, iba to, co som uz spominal, ze nevie kedy a ci vobec.
Ja si tiez nemyslim, ze sa zivot konci detmi, ved co moze byt zabavnejsie a viac naplnujuce nez vychovavat dieta. Ja o cestovanie a zabavu v nocnych podnikoch nestojim.

alenka_maxova

:), aky divoky sex? My sme tu pisali hlavne, nech si ten sex uziva s priatelkou, nie s dalsimi inymi zenami :D Aby si uzil zivot, nemusi byt hned promiskuitny :) Staci sa len poriadne vyblaznit s partnerom, mat kopec zazitkov a podobne. Pretoze, ako pises, s prichodom deti sa zivot nekonci. Ale meni sa a to je to, o co tu ide v tejto diskusii :)

xxxxxxxxxxxx

a preco sa jej neopytas ci vobec tie deti chce mat a kedy ich chce mat? my ti to tazko budeme vediet povedat ci ich bude chcite mat...

veves

ako neustale opakujem....kazdy z nas, kazdy je v prvom rade clovek...potom moze byt zena, muz, matka, priatel, brat, zamestnanec atd...a vzdy bude zvnútra kazdeho vyvierat najskor tuzba cloveka... to je nieco na co nema vplyv ani laska ani rozum. nieco ako pud. nieco ako zaklad. nieco ako dusa. v tvojej priatelke sa clovek momentalne brani. mozno casom da svoju dusu bokom a poslusne sa z nej stane zena s materskymi citmi.

:)

fakt "skvele" nazory mate poniektori. divoky sex, cestovanie, neviem co... detmi sa zivot nekonci. ked su spolu dlho a chalan chce mat aspon istotu, ze jedneho dna, hoci aj za 10rokov, tie deti pridu, zda sa mi to normalne.

potom je tu sama tema, ako zeny nevedia otehotniet, spontanne potraty, odbery plodovej vody, umele oplodnenia... a co cakate, ked rodite prvykrat po 35tke? to nie je zenam vobec prirodzene.

nehovorim, ze mame rodit od 16tky az do menopauzy jedno dieta rocne, ale aspon sa vediet vyjadrit ci jedneho dna ano alebo nie.

v 23 je pochopitelne, ze nechce mat okamzite deti, kedze este ani nedostudovala a nemate ani len to spolocne byvanie. ale minimalne by uz mohla vediet, ci ich v stredne dlhodobom horizonte chce. je normalne, ze dnes chceme a my zeny mat karieru, pracu, najma ked sme tazko studovali na VS. daj jej cas...

sewie

Michal, hlavne sa ukludni. Ty si na nu tak zatlacil ze teraz nechce o detoch ani pocut! jasne ze sa jej ta myslienka "zprotivila" ked si na nu narobil tlak. cim viac do teba ludia hustia tym skor sa uplne obratis chrbtom k danej myslienke!
ved studuje na vyske!jasne ze ma v hlave ine veci!jasne ze si najskor chce ujasnit zivot! keby si to nechal tak a pockal kym sa usadite tak na 99% by s myslienkou na dieta prisla o par rokov ona sama! ziadne rozhovori, ziadny dalsi tlak-odloz to kym aspon skonbci vysku !sam hovoris ze dieta nechces este teraz...tak na co to TERAZ riesis?co ty vies co bude o par rokov!mozno sa rozhodnete cestovat, mozno odcestujete do zahranicia...co ty vies?na co riesis to co neni este aktualne!nechaj ju tak...

MichalFe.

Ona mi v podstate povedala to, co tu pisete, ze si treba najprv ujasnit zivot atd., ze nema ani pracu stalu, ze musi odpracovat isty cas, aby mala narok na matersku, ze s dietatom je vela prace, ze si to jednoducho predstavujem...Ja to dieta nechcem hned, len by som rad vedel, ze ma nieco take v buducnosti caka, nechcem zistit v 30, ze ona sa rozhodne ho nemat a potom co...Ona sa uz o tom ani nechce rozpravat, vzdy mi povie, ze uz to nemieni so mnou riesit, pretoze som na nu robil natlak, prilis to riesil a ze ziadne zaruky mi nedava. Ze matersky cit sa prebudza tak v 30 a ona mi to jednoducho slubit nevie...taky vztah,kde jeden deti chce a druhy nie nema zmysel podla mna, lenze mam teraz 7 rokov cakat?Neviem, co poznam zeny, tak deti chcu uz v 23, nehovorim, ze ich maju, ale planuju ich a to by som chcel aj ja, aby som vedel, ze raz budu.