87 r. dedko hrá karty na PC, aj keď ich reálne nehrá...

Príspevok v téme: 87 r. dedko hrá karty na PC, aj keď ich reálne nehrá...
mintra

Dobrý deň,

starám sa druhý mesiac o svojho dedka, nakoľko bol veľmi zoslabnutý a potreboval už opateru. Dlhšiu dobo ho pozorujem, ako len tak sedí a pozerá do zeme, na postel, na skriňu...včera som si k nemu sadla a opýtala sa ho, čo tam vidí. A on, že mu to "nepasuje". Nerozumela som čo, až som si všimla, že jeho pohyb ruky vyzerá, akoby držal myš od PC. A vtedy ma to napadlo. Opýtala som sa ho, či vidí aj nejaké čísla a on, že áno...a či vidí karty a on, že áno. Tak som si vlastne uvedomila, že on hraje tie svoje milované karty, ale už len vo svojej mysli. On hrával tie karty neustále, niekoľko hodín denne, ledva vychádzal z bytu a nech sme robili čokoľvek, tak sme s ním nepohli. Ešte sme si hovorili, že z toho človek musí scvoknúť. A asi sa tak aj naozaj stalo. Pôjdem zajtra k jeho lekárovi pre radu a nejaké medikamenty, lebo dedko chodí už minimálne. No chcela som sa opýtať vás, či nemáte s tým niekto skúsenosti. Ja som sa mu aj snažila vysvetliť, že to nieje reálne, no nevidím jeho myšlienky, neviem presne čo sa mu odohráva v hlave, tak ani neviem či si to vôbec uvedomuje, či vie rozoznať realitu od fikcie. Ďakujem za akúkoľvek radu. Pekný deň

waaaaa

Môj má skoro to isté.Tiež sa oňho starám denno denne.Ale nedopuj ho ATB a inými tabletkami!! Od toho mu bude ešte viac prepínať.

iskierka

mintra, ale ved nikto na nekritizuje, zewa to nemyslela v zlom.. a ja som to pochopila rovnako ako ona. myslela som, ze tych hier sa snazite ho vyvarovat... hmm a keby si si skusila s nim zahrat s normalnymi kartami? :) nechcel by? :)

arman

zewa to pise dobre. mam kamarata, ktoremu zomrel dedko, ked zanho vsetko zacali robit. Do 2 rokov bol mrtvy, opustil sa.
Mali ho nechat kopat na zahradke, starat sa o pole, podla mna takto by sa dozil aj o 10 rokov viac. Ved to robil cely zivot, mal v tom zalubu.

mintra

Zewa, nie som si vedomá, že sem niekde v mojom článku napísala, že karty nehrá. Od včerajška ako som prišla na to, kde je problém ich hráva. Ja som sa ho aj predtým pýtala, či si chce zahrať počítač, ale on stále odpovedal, že nie. A potom ma vlastne napadlo, že asi si neuvedomil, že ten PC mi umožní tie hry hrať reálne. Každopádne som Vás chcela poprosiť o nejaké radi, skúsenosti...kritizovať vie asi každý...a nikdy by som mu jeho milovaný PC neodložila niekde bokom a radšej sa dobrovoľne pozerala, ako zase ráta a pozerá do zeme. Som predsa človek. Len už sa trošku aj bojím, lebo dnes odmietol obed, lebo mu to "nepasuje"...a to ma trošku desí. Ale tak snáď mi zajtra lekár poradí. Ďakujem za kritiku, to je presne to, čo som teraz potrebovala...

zewa

A preco mu nedovolite sa hrat tie karty? Lepsie ako si ich len predstavovat a pozerat do zeme. Ma 87! Ma pravo na hranie sa aj bluznenie. A kedze uz toho asi ani moc nenachodi a zrejme ani nikam nechodi, tak mu tie karty dovolte hrat. Myslim si, ze ak tak staremu cloveku vezmete to, comu sa venoval dlhsi cas, tak zomrie. To je ako ked sa dedkovci uz nevladzu na 100% starat o hospodarstvo, a tak mladi zrusia JEHO kraliky, sliepky.. JEHO zaluby. A uz sa nema o co zaujimat aj ked len minimalne. No a potom sa uz clovek citi absolutne nepotrebny pre svet. Aspon si cvici trosilinka mozog. Alzheimer, demencia tomu sa nevyhnete.

coldplay

Mozno to bude tým ze ako si zvykol unikať z reality k pc predtým, tak uniká aj teraz do svojej mysli, starým ľudom uz mozog tak nefunguje a maju problém odlíšiť skutočnosť od snov, asi je mu tak lepšie. Deti tiez unikajú do sveta fantázie a veria tomu co si predstavuju.