choroba ci nevychovanost?

Príspevok v téme: choroba ci nevychovanost?
Lemurik

Dobry den. Mame 6 rocnu fenku shih-tzu. Hoci je vycvicena a vie ze potreby sa vykonavaju vonku, resp. ked sa inak neda tak doma ma taku tacku s novinami kam moze ist, asi pred 5 mesiacmi zacala takmer pravidelne kazdu noc cikavat na dlazbu, v podstate hned vedla tej tacky. Z dlazby sa to vzdy zleje na koberec, hoci ho tepujeme ten zapach je uz taky zly ze budeme musiet kupit novy, no pokial toto jej spravanie neprestane bude to uplne zbytocna investicia.
Uz si s nou nevieme rady. Mysleli sme, ze ci nahodou nie je slepa a preto tam nedojde ale to sme hned aj zavrhli. Hoci ma problemy s ockami (asi nejaky zapal, "tecu" jej ocka, trva to uz cele roky, obcas je to lepsie obcas horsie ale nikdy to nezmizlo), vzdy ked vidi hrncek, do ktoreho varime repikovy caj (na cistenie oci) bezi sa schovat. A za druhe ved aj keby bola slepa tak predsa musi citit ci je na dlazbe alebo na tacke s novinami.
Ako ju od toho odnaucit? :(

Deria

Nikusik, porozmyslaj, ci sa nieco u vas nezmenilo. Pracovna doba, ci ste v byte nerobili nejake zmeny, ci sa mu dostatocne venujete a hlavne, ci nema havino menej vybehu nez predtym. Neviem, aka rasa psika to je, teda ci je mensieho alebo väcsieho vzrastu. Hlavne pre velkeho psa je 9 rokov dost, moze mat uz problem s udrzanim mocu.

Nikusik

Je to zvláštné, naša fena má 9 rokov, už od šteniatka, chodila len von. Keď som bola v robote mala psiu podložku. Cikaka a kakala tam, občas sa úplne netrafila. Teraz chodí 3-4 von. Keď sme v práci s priateľom. Tak je do týždňa max 2-3 dni do večera. Raz vydrží, inokedy ne. Podložky už pol roka nechce. Zapáčil sa jej koberec. Aj keď ide pred spaním neskoro večer spať, občas sa zaz aj to aj to, urobí na koberec. Je zdravá a poslušná, bola už na všetkých vyšetreniach a zdr. Peoblém veťo vylúčil.... Tak nie vždy to je zdr. problém, u nás to bude asi naschvál, alebo paychika

SMILE 445

My máme podobný problém. Máme dvojposchodový dom a šesť ročného psíka. Nikdy dnu nemočil no odkedy sme prízemie prerobily nachádzame malé mláčky pri nábytku. Bývajú však iba dole (na poschodí nikdy). Často sa s ním chodieva von alebo býva vypustený na záhrade takže to že nevydrží vylučujeme. Môže byť príčinou že sme prerobily? Prosím o pomoc!

Jessi_1111

Choroba - nevychovanosť...
..no ťažko povedať...a s tými očkami tiež treba zájsť k veterinárovi, podľa mňa je vhodné jej urobiť kompletné zvieracie a psie vyšetrenia.
A nerozmýšľali ste nad tým, že ona to proste ,,nezdrží" ? Možno uteká do tých novín, a ,,nedobehne"??
NO a práve preto treba zájsť k tomu veterinárovi...:-)

ajajja

Lemurik, prepáč, ale nechápem, prečo si už dávno nebola so psíkom na veterine. Veď píšeš, že to trvá 5 mesiacov! Keď som ja mala taký problém s mojou fenkou, na veterinu som frčala po pár dňoch keď to neprestávalo. Je pravda, že naša si cvrkla doma niekoľkokrát za deň len pár kvapiek, ale aj tak by si mala ísť. Nám spravil lekár sono, celú ju popozeral, poohmatával, zmeral teplotu a na druhý deň sme doniesli moč. Všetko bolo našťastie ok, veterinár to pripísal približujúcemu sa háraniu ( vtedy bola ešte šťeňa ) a aj tak bolo. Keď sa začala hárať prestalo to, čo samozrejme nie je váš prípad, ale každopádne musíš s ňou ísť !
Inak, na veterinu v trnave nedám dopustiť - výborné vybavenie, skvelí lekári.

abbyna

pises pravidelne kazdu noc...neskusali ste sa u veta spytat na problem s oblickami? dalsia vec moze byt ze si fena zjednodusuje situaciu a preto urobi potrebu vnutri...psa netreba len trestat ale aj chvalit...skuste ju zakazdym ked sa vyspini vonku odmenit nejakou dobrotou...pes musi pochopit co je pre neho vyhodnejsie...je blbost ju rano hresit pretoze pes si nepamata za co ho karhate a v konecnom dosledku sa vas z neistoty zacne bat...

xdanielax

ale vies ako sa hovori, ze ked sa pes vycika niekde v byte, treba to vycistit a prekryt nejakou vonou. Vravela si, ze koberec je uz znecisteny .. cize tam citi ze sa tam uz par krat vycikal a uz to berie ako tu svoju tacku. Nemoze byt? Skus koberec vyhodit, vydrhnut podlahu a na cas tam nedavat novy, ale nejaky lahko umyvatelny povrch a uvidis. Pripadne aj tu tacku daj prec, ved cez noc, ak je zdravy by mal vydrzat. Jednoducho, nech tam neciti ziadne pachy.

Lemurik

Kvoli tym ockam sme boli u dvoch roznych veterinarov. Jeden nam povedal ze to uz tak proste chodi pri tychto dlhostrstych psikoch, ze to je kvoli tomu ze jej chlpy lietaju do oci. Druhy nam odporucil aspon tu masticku no kedze sa nam zda ze sa tym nieriesi problem ale iba jeho nasledky tak uz dlhsie uvazujeme ze ju vezmeme k nejakemu dalsiemu doktorovi.
A nie sme si vedomi ziadnej zmeny. Aj predtym obcas chodila v noci cikat ale vzdy len na svoju tacku. Vacsinou v lete, ked bolo teplo a teda aj viac pila a v zime obcas ked bola nachladnuta. Inak to bola skor rarita a vydrzala az do rana. O ziadnej zmene ale nevieme, v miestnosti sa nic nemenilo.

DzanaFX

halflife, neviem skade si spadol, že si myslíš o psovi, že pochopí také veci, ale pes sa má odmeňovať za dobré správanie, tj vyviesť von vypišá sa - pochvala, vypišá sa dnu - krik...Pes si to spojí s pochvalou vonku, príp. s pamlskom a začne sa pýtať von! Žiadne močenie ňufáku nemá čo robiť u psíčkara..! Pes sa nemá biť, ani močiť ňufák do toho..! Chováš sa k svojím deťom tak isto? Načo si človek berie psa, aby ho takto stresoval..A keď sa Ťa pes bojí, len čo dvihneš ruku a je v strese, tak tam máš následok, pes sa Ti z toho môže dnu pocikať od strachu...asi toľko

Naja85

halflife, ja ti skusim odpovedat. Jenoducho, psa mozno vychovavat aj bez pouzitia nasilia a hrubej sily, a pre mna je nasilie, ked stena dotiahnem k mlake mocu, nasilne mu tam strcim nufak a este to zakoncim nejakym nezmyselnym trestom(vykricanim sa alebo capnutim). Myslym, ze je lepsie zobrat steniatko vonku a ked sa vycika/vykaka, tak ho pochvalim(ale nie prilis, tak normalne) a pripadne nehody domaha velmi neriesim-utriem, vycistim.

Lemurik-s tymiockami chod k inemu vetrinarovi, ked ten tvoj to nevie vyriesit, lebo neskor to moze byt s nimi horsie. A s tym cikanim-ako uz bolo spomenute, nenastala u vas nejaka zmena(mozno pre vas uplna banalita, ale psovi to moze vadit)? Alebo to moze byt zdravotny problem-cikala aj predtym v noci na tu tacku alebo vydrzala do rana?