Prosím radu.Včera mal môj 19R. syn úraz,pri ktorom utrpel komplikovanú zlomeninu stehennej kosti,na čo ho včera operovali.Bolo mi povedané,že tam má nejakú tyč,prišroubovanú ku kosti a o rok to pôjde von .Dnes dostal horúčky a nasadili mu antibiotika.Ja by som chcela poradiť,akými výživovými doplnkami mu môžem pomôcť k lešiemu stavu organizmu a lepšiemu hojeniu.A ešte by som chcela vedieť,či bude mať aj nárok na nejaké kúpele a ktoré sú na to najlepšie a aký je postup pri vybavovaní.Za rady veľmi pekne ďakujem.
Zlomenina a doplnky výživy
Napr. pre ziaciatok - liecba enzymatickymi pripravkami ako Wobenyzm, alebo Phlogenyzm. Urychluju hojenie. Bezne denne davky betakaroten, vitamin E, B-Complex forte, Zinok, Selen, Horcik, D3 vitamin. Je vhodne doplnat vapnik, ale vyhol by som sa syntetickym pripravkom, lebo sa z nich robia oblickove kamene. Lepsie je prirodny - v maku je ho ohromne mnozstvo. Dalej sa moze uzivat vitamin C, mensie davky castejsie. Nema vyznam si davat prilis velke davky, telo to aj tak vylucuje. Radsej mensie povedzme 250 - max. 500mg a castejsie - t.j. zo zaciatku mozno aj kazdu hodinu. Neskor, po par dnoch by som uz asi davku zmensil. Neni dobre si zvykat na tak vysoke davky, aby nebol problem s ich vysadenim. Je dobre, ak si ho vie telo doplnat aj z potravy. Pozor, vhodnejsie su formy vitaminu C, ktore nie su kysle. Alebo potom mat pripravenu sodu bikarbonu na rozriedenie do vody, lebo bude z toho boliet zaludok. Odporucam Wobenzym a Phlohenzym neuzivat hned s vitaminom C. Kyslost vitaminu C moze jeho ucinky znizovat. Ak by sa zdal drahy Wobenzym a Phlogenzym /oba uzivat predpisane liecebne davky, t.j. tusim viac ako 10 tabliet denne - netraba sa bat, oba su to len enzymaticke pripravky/, je v lekarni aj lacnejsia a chudobnejsia nahrazka - Bromelain+Kelp+B6+Jablcny ocot.
Ak dostal horucky, tak Wobenzym/Phlogenzym ma protizapalove ucinky a urychluju hojenie ran. Obsahuju Bromelain. Na posilnenie ucinok antibiotik je mozne uzivat aj Alicin, tiez ma protizapalove ucinky, je to vytazok z cesnaku. Ak pominie horucka, tak Alicin mozno vysadit.
Lekari davaju antibiotika pri takej operacii aj casto preventivne - ale znicia nimi cloveku imunitu a potom ma choroba horsi priebeh, dlho sa vlecie. Bolo by dobre uzivat v polcase davok antibiotik aj probiotika. Po antibiotikach bude clovek omnoho nachylnejsi na sekundarne ochorenia, co bude komplikovat hojenie.
Urcite su aj lepsie enzymaticke pripravky, doporucit ich moze na fore RNG. Ale zial, nedaju sa kupit u nas, ale v zahranici.
Taktuto kombinaciu, plus par veci naviac, som bral pri poslednom stomatochirurgickom zakroku, kde mi extrahovali zub mudrosti vysekavanim, bruskou. Chirurg vravel, ze je to najhorsi zakrok, co sa robi v zubnej chirurgii. Vsetci zubari hovorili, ze budem tyzden PN, budem mat opuch ako futbalova lopta. Pytal som sa ho, ci mozem uzivat Wobenzym, nakolko riedi trochu krv. Vysmial ma, ze take lentilky mi nepozu, ze nech je co budem vladat jest vobec. Este mi preventivne nasadil antibiotika.... Niekolko dni pred zakrokom a aj potom asi tyzden, som uzival Wobenzym + ostatne pripravky. Asi 2 hodiny po tom, co mi to chirurg zasil som jedol normalnu stravu. Sice pomaly, bolestivo, ale jedol. Nasledoval mierny, ledva viditelny opuch na jednej casti tvare - skoro ho vidiet nebolo. Na druhy den uz bolo v pohode, nebolelo to nejak, ale opuch este posoboval 2-3 dni, ze sa mi tazsie jedlo, ale jedol som aj na tej strane. Co viem o podobnych pripadoch, co ludi takto operovali, tak 10 dnove bolesti su este v "pohode", ak sa vsetko dobre hojilo. Mam par zakrokov, kde som uzival takto wobenzym a zatial to dopadlo v pohode, omnoho lepsie, nez sa predpokladalo. Riesil som to tymto sposobom, lebo pred rokmi mi ordinovanie antibiotik od lekarov uplne znicilo imunitu, ze som bol kazdych par tyzdnov chory a nic nezaberalo. Takze odporucam uvedeny postup + kludne popijat cajiky - kamilky, nechtik, repik - posilnia ucinky antibiotik. V pripade problemov s nejakymi odolnejsimi kmenmi bakterii a virusov je mozne uzivat aj tinkturu z Lichorerisnice alias Kapucinky vacsej.