dobry den, chcel by som sa spytat najlepsie nejakeho znalca v oblasti IT, aby mi poradil co si nastudovat, resp. ake veci v oblasti IT sa oplati naucit v sucasnej dobe, ktore sa casto v praxi vyzaduju a daju sa naucit len z knih alebo materialov najdenych na internete, je to vobec mozne? kde by som mal zacat?
o chvilu koncim vysoku skolu a aj tak mam pocit,ze buducemu zamestnavatelovi nebudem vediet nic poriadne ponuknut,tak aspon takto by som si chcel vylepsit sance.
IT
sad, vobec taky napad, aky ti skrsol v hlave uviedol si ho tu, je smiesny:-D
No a ak si myslis, ze na medicinu ti staci dobra mechanicka pamat, tak som vlastne stastna, ze koncis to pravo, a nie medicinu, to by si bol hoooooodne nebezpecny typek v bielom plasti :-DD
No pis dalej, budem to tu citat...
hadicaa: neviem co ti je smiesne na tejto debate, ale ohladom mediciny, pamät mam z prava velmi dobre vycibrenu, ale medicina ma nijako nelaka..
super debata toto, davno som sa tak nenasmiala:-DDD
sad, nechces sa vrhnut radsej na medicinu, alebo letecke konstrukterstvo?
jednoducho som sa sekol v tom prave, studoval som to hlavne kvoli rodicom, kt. na tom lipli a uvedomil som si to az teraz, ze clovek by mal robit to co sam chce a nie to co chcu ini, ale kedze uz som skoro pred branami 5. roc. tak to uz dokoncim, ale ako sa hovori plakat nad rozliatym mliekom sa neoplati.. velmi dobre si to uvedomujem,ze nie som v idealnej pozicii, ale zivot sa tym nekonci.. tak fakt by som ocakaval nejake pozitivne prispevky a nie same drby..
sad2, na to si mal mysliet uz pocas studia...prave IT je tym smerom, kde je to samozrejmost. Vacsina studentov sa popri skole venuje aj programovanie, tvorbe webstranok a podobne...to je dost blbe, ked si to vystudoval a teraz sa pytas, kde zacat :-/
majky111: stale narazas na to, ze jedina moja motivacia je plat, co fakt nerozumiem odkial mas, lebo ani v jednom prispevku som sa takto nevyjadril..
a po druhe ja sa nikde nikomu netlacim, jednoducho si to chcem vyskusat, nieco nove sa naucit, co by mi mohlo pomoct pri hladani si prace po skole a ano mas pravdu nemam v tom skoro ziadne skusenosti, ale mam usilie sa to naucit, a z hladiska toho, ze v sucasnej dobe je najviac pracovnych ponuk prave v tejto oblasti ma to zaujima o to viac kedze to predstavuje aj urcity typ istoty do buducna, a aj ked mam pomaly 23 rokov, tak nemyslim si,ze je to az tak neskoro zacinat s niecim takym, ti najlepsi jasne, zacinali v tom uz ovela mladsi, ale nie kazdy najde to v com je dobry ako 14-rocne dieta..
ja som sa sekol s pravom, a mozno ak vojdem do tohto odboru hlbsie tak ma to uplne vtiahne do seba, ale fakt tvoj pristup v tejto diskusii sa mi zda velmi utocny..
wreck a presne k sebareflexii narazam a preto ma celkom irituju takyto jedinci ktori sa tlacia kdekolvek len nech su cool a maju 5000 eur mesacne, aj ked ich predispozicie a realne vysledky nie su ziadne
majkyy111, nazov pozicie je delivery project executive. v zakladom time na slovensku mam 12 ludi (prevazne service management a odbornici na siete), v ceskej republike, polsku, rumunsku a juznej afrike potom este po jednom. vcelku komplikovana organizacna struktura, musel by som to nakreslit. toto je z nej len cast.
zhodou okolnosti minuly tyzden som robil pohovor s velmi peknou a sikovnou devou, lebo sme potrebovali asistentku. studuje aplikovanu informatiku. ak bude naozaj dobra, po skole ju mozno hned zoberieme natrvalo. uz sme to raz tak urobili a bol to skvely krok. a bol som nou milo prekvapeny, pretoze vacsina z ostatnych uchadzacov bola velmi velmi slaba. od klamania v zivotopise, cez neschopnost vyjadrit myslienku az takmer po akysi nadych arogancie. a nicim nepodlozenej. najlepsi bol manik, ktory mal v zivotopise ze 'english - expert (interpreting)'. tak som sa hned tesil - super, cele interview spravime v anglictine, pokecame, to bude krasa... akonahle mal povedat suvislejsiu vetu, nejako mu to neslo, a radsej som sa potom vratil zase k slovencine. dokonca evidentne nerozumel uplne jednoduchej vete 'there is a different way of doing it, close this window and let's try something else' a len tam dalej klikal nezmysly. :( ja by som sa este ani o 10 rokov neodvazil napisat si do zivotopisu, ze mam anglictinu na tlmocnickej urovni.
pri vsetkej tej dnesnej dravosti a ostrych laktoch sa kamsi vytratila sebareflexia a taka ta prirodzena skromnost.
vobec si nepochopil co som sa ti snazil povedat - vobec nejde o "megaprogramatora" a to ze nikto uceny z neba nespadol je uplne jasne. ide o nieco uplne ine a to je zaujem. je rozdiel ak priemerne talentovany clovek ide robit nieco z dovodu ze ho to nesmierne bavi - a je rozdiel ak priemerne talentovany clovek ide robit nieco len preto ze tam je "super plat". ten rozdiel je ten, ze ak ho to bavi, dokaze aj priemerne talentovany clovek vyvinut uplne spontanne obrovske usilie a snahu sa cosi naucit a cosi dokazat, pretoze to co robi, by robil rad aj zadarmo, ako svoje hobby a ma preto aj velku sancu ze nieco dosiahne. ty ale nie si ten pripad, pretoze ak by ta nieco z vypoctovej techniky zaujimalo, tak by si teraz urcite nemal nulove skusenosti. je to akoby niekto v 30tke zistil ze messi zaraba niekolko milionov eur rocne a chcel by zacat hrat futbal, aj ked dovtedy mozno o loptu ani nezakopol a futbalove zapasy nesledoval ani v televizii.
s tym ze "IT zrucnosti su potrebne v podstate vo väcsine povolani" sa da suhlasit. ale na take zrucnosti nepotrebuje clovek vysoku skolu, ani zaujem A SUCASNE pri takych povolaniach sa asi ani neda ocakavat nejaky nadstandardny plat aky ty pozadujes..
majky111: ked chces tipovat,tak navstiv tipos, ale ja sa len informujem, mozno hladam sam seba, co by ma zaujimalo, resp. v com by som sa mohol uplatnit, a nikto uceny z neba sam od seba nespadol, tak tu nerozpravaj, ze nemam sancu v tomto odbore si ani skrtnut..
IT zrucnosti su potrebne v podstate vo väcsine povolani a nemusi to byt hned na urovni nejakeho mega programatora..
clovek musi niekde zacat, a hoc aj od nuly..
a sala z teba velmi velka miera arogantnosti a urcitej zatrpknutosti..