asi nenapravitelne nizke sebavedomie

Príspevok v téme: asi nenapravitelne nizke sebavedomie
ladygee

prosim, potrebujem radu.
pocuvam od svojho okolia samu chvalu na to aka som, vraj pekna dobra mudra sikovna uspesna v sporte... suhlasim ze by som mohla byt celkom hrda, mam na to narok :D ak to tak mozem povedat, ale problem je ze mam velmi nizke sebavedomie.
som tak vychovana, ku skromnosti a asi pokore (nie vobec nie sme veriaci hoci to tak mohlo zniet, len mam slusnych rodicov ktori nic nemali v zivote zadarmo a starsieho brata s ktorym som si tiez uzila svoje) mamka vravi ze to mam po ocinovi a nieco na tom bude...
neverim si, a nech mi vravi kto chce co chce, akoby som sama pred sebou nikdy nebola dost dobra.
povedal mi to uz aj chalan s ktorym sa stretavam aby soms a naucila predat to co mam, ze je toho tolko co mi mozu ludia zavidiet..
bojim sa ze ho mozem stratit, lebo zatial to je len v zaciatku.. viem ze chalani maju radi zdravo sebavedome dievcata...
vyzorom dokazem klamat (z filmov sa clovek nauci ako vyzerat sebavedomo a pritazlivo- ano dokazem na seba obratit polku ulice ked niekade idem) ale ked mam s niekym komunikovat razom je moje zdanlive sebavedomie v dyme...
prosim poradte mi... je to vobec liecitelne?? :(

Sejla

aj tak: podla mňa to, čo v živote dosiahla je dôležité. Človek ako ona musí naozaj dosiahnuť niečo, čo pre ňu bolo ťažké a musí potiť krv, aby si mohla povedať, že dala zo seba úplne všetko, pre niečo, čo malo zmysel.
ladygee: nemyslela som to ako urážku. Ale: to, že si pekná, na to nemáš právo byť hrdá, taká si sa narodila a nič si preto nemusela spraviť. To, že vieš svoju krásu zvýrazniť a vieš chodiť v opätkoch a obliecť sa ti bude v živote užitočné, ale vedz, že touto prednosťou len zakrývaš svoju ženskú slabosť. To, že si dobrá v športe, za to buď vďačná prírode, lebo šport je druh relaxu, ktorý prispieva tvojmu zdraviu, ale byť na to hrdá? Prečo? Spoločnosti tým moc neprispeješ, ani ju nespasíš. To, že ti ludia hovoria, že si múdra a šikovná, nad tým sa moc nevzrušuj, je možné, že tak na ludí pôsobíš, ale ak nie si priebojná, tak to na tebe bude len zneužité. Alebo pôsobíš na ludí neisto a skromne, tak ti to hovoria, aby ti trochu pozdvihli sebavedomie. Tým nechcem povedať, že taká nie si, pravdepodobne si, ale musíš to na sebe sama vidieť, do detailov spoznať, v čom máš talent, čo ťa baví, v čom máš nedostatky, sama by si mala vidieť príčiny a následky v činoch, tvoje rozdiely a podobnosti s inými, tvoj vlastný osobný profil, na základe ktorého zhodnotíš a skakluluješ svoje ciele a očakávania od života. Pokora je dobrá vlastosť, podľa mňa ťa rodičia vychovali dobre... lebo vedia, že aby človek mohol dosiahnuť úspech, musí vela krát padnúť na hubu... ale skromnosť, tak ako sa všeobecne chápe, nie je v tomto svete dobrá. Musíš aspoň navonok očakávať od života veľa, si predsa dcéra tvojich rodičov a matka tvojich budúcixh detí. Preto buď vždy hrdá a neskláňaj hlavu ani pred prezidentom sveta, lebo ludia ktorých miluješ sú pre teba dôležitejší a sú na teba hrdí.

aj tak

myslim ze je jedno co v zivote dosiahla... asi to je nieco co si sama aj ceni ale nedokaze to dat najavo, zurocit to vo svoj prospech