Štúdium genetiky

skusim vysve

ano sekla som sa nie je to viazane na pohlavie lokusy genov su autozomove

ponahlala som sa

tak ma hned neukrizujte

princip ostava rovnaky

anka89

Skusim vysvetlit dakujem za odpoved.Takze v podstate to je mozne .Ved vtedy mi nieco hovorila lekarka o nejakych podskupinach a ze by to mohlo byt mozne ,ale ja mam obavu aby mala skutocne B ,lebo vsetko sa moze stat ved ludia su omylni mozu do zdrav.karty zapisat hocico ,ale ake by boli dosledky keby musela dostat krv a mala by O a dali by jej B.Ale aj tak si dame vsetci doma spravit testy na krvnu skupinu.

drôtvoku

Magda, nechapem, kde kde slecna studentka z Komenskeho prisla na to, ze dedicnost krvnych skupin je viazana na pohlavie, kedze NIE JE. Tym padom je otazka irelevantna. Jednu alelu dostanes od otca, jednu od matky, pricom ani jedna nie je na pohlavnych chromozomoch(!!!) a "vyhra" dominantna alela okrem pripadu Bombay, ktory je tu spominany.

Magda1659

Tak keďže je dedičnosť krvných skupín viazaná na pohlavie A správne som pochopila princíp prenosu tak aj tak by jeden S dvojičiek nemal mať krvnu skupinu nula.keďže matka deti má nulku A jej dcéra má nulku tak chlapec jej brat by mal mať potom A-cko lebo ich otec mohol pravdepodobne odovzdať dcére nulku ale logicky vychádza že by chlapcovi mohol dať len Áčko na jeho ypsilon chromozome nie?

skusim vysve

anka89

Ahoj studujem biologiu na Komenskeho, mam za sebou aj genetiku, kde sme riesili podobny problem a skutocne je mozne ze ty ako matka s 0 krvou a muz s 0 mozu mat dieta B.

Dedicnost krvnych skupin je viazana na pohlavie, cize polovica sa dedi od matky a polovica od otca. Existuje este tzv Bombay gen, ktoreho dedicnost je tiez viazana na pohlavie (cize 1 cast od matky a druha od otca) a ak sa stretnu dve recesívne alely (od otca a matky (laicky ustupujuce dominantnej) vtedy sa ucinok tohto genu prejavi a to tak ze clovek ma vzdy 0 skupinu (aj keby rodicia boli obaja AB, kedy bezne dieta ma bud A sk, B alebo AB).

este kvoli dalsiemu pochopeniu ako vyzera genotyp (zapis znakov v genetike) krv skupin
krv skup A IA IA alebo IA i
krv skup B IB IB alebo IB i
krv skup AB IA IB
krv skup 0 i i

(pozn IA, IB, i su jednotlive alely)

ono su to horne indexy (A, B) ale takto to na pochopenie staci

bombay gen
ked blokuje je hh (recesivny homozygot)
neblokuje Hh alebo HH

dalo by sa predpokladat ze jeden z vas je cista nulka (i i) a jeho bombay gen je Hh (cize neblokuje)
a druhy z vas musi byt nieco ine ako skupina 0 ked mate dceru B sk tak rodic ma bud AB skup alebo B (pripominam dieta dedi jednu alelu od matky druhu od otca) pricom bombay gen musi byt recesivny homozygot (len vtedy ma blokujucu funkciu) a tak dana osoba ma krv 0 (krv skupina sa zistuje napr testami zrazanlivosti krvi cize B by malo obsahovat protilatky A a tym padom inu krv vyzraza, ale ked ked je blokujuci bombay gen netvori sa ista struktura kde sa koagulanty maju naviazat a tym padom sa nic nevyzraza a myslime si ze mame cistu 0ku skuspinu,velmi zjednodusene sk.wikipedia.org)

takze dieta zdedilo po jednom rodicovi alelu i a po druhom IB
a po rodicovi co ma nulku "normalnu" zdedilo alelu pre bombay gen H (dominantna, neblokujuca) a po druhom rodicovi s akoze "falosnou" nulkou alelu h (moze po nom ziskat len male h, lebo tento rodic ma gen vo forme hh a prave vtedy blokuje - akoby scitavame ucinok) a vysledne ma dieta krv IBi Hh - cize krv B a bombay gen nema rovnake alely (recesivne hh) cize dve male hacka a tak neblokuje...

anka89

odpoved pre Magdu ,ked si das kalkulacku krvnych skupin tak ked matka ma 0 a otec A tak deti mozu mat 0
Ja to mam doma ine my s manzelom mame 0 obaja a dcera ma B a urcite som s nikym nic nemala a ja ked si to dam do kalkulacky tak mi mozeme mat len dieta s krvnou skupinou 0 .A to je problem ,lebo nam ked daju krv s 0 tak v pohode ,ale je ked daju s B a mala by 0 tak ju zabiju ,ale ked chcela darovat krv tak jej povedali ,ze ma B krvnu skupinu TAK TO JE ZAHADA PRE NAS AKO JE TO MOZNE.A ODPOVED ,ze som ju mala s inym chlapom neprichadza do uvahy ,pytala som sa na to aj doktorky ,ze je to mozne vo vynimocnom pripade ,ale divala sa na mna cudne ,tak a ja ked si to dam do kalkulacky tak to nie je mozne .Vie na to niekdo odpovedat BEZ POSMESKOV.

Magda1659

Dobrý deň mala by som otázku bola by som rada keby mi ju niekto vysvetlil..je možné že dvojičky chlapec A dievča majú tú istú krvnu skupinu nula, A ich matka má krvnu skupinu nula, ale otec ma krvnu skupinu A...

1123lilly123

neviem či tvoj záujem o štúdium genetiky je ešte aktuálny, ale viem že otvárajú na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity odbor "Lékářská genetika a molekulární diagnostika" ...je to fakt uplne nové, teraz prvý rok budú otvárať..uvažujem o tom aj ja, ale viac ma to predsa len ťahá na Lekársku fakultu :D..ale skús si to pozrieť na ich stránke, možno ťa to zaujme :)

Monii

fuu, tak matika je u mňa asi taká obľúbená ako chémia .. :D ale zas aj to laboratorium by ma mohlo baviť, obidve možnosti sú zaujímavé.. skúsim to potom s prihláškou asi na oboch :) dakujem za info :)