Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Chameleon - udrzba, naklady, potrava

Príspevok v téme: Chameleon - udrzba, naklady, potrava
poradte

chcela by som si kupit toto mile zvieratko v buducnosti, ale netusim ako sa on starat..kolko casu potrebujem, ako casto ho krmit a cim, ako casto cistit akvarko a veci potrebne k nemu! a kolko financii je potrebnych celkovo na chov tohto stvorenia :) samozrejme nechcem si ho kupit hned zajtra, ale planujem.. preto sa potrebujem najskor informovat co vsetko to obnasa... a aj aku to ma dlhu "zivotnost" aby som neplakala po roku ako kedysi za skreckom :) dik

Kubineck0

Jasne, ze som skusil ist k vetesovi lenze s atu nikto u nas na plazy nespecifikuje a nevedia ani poradit ... preto som chcel vediet nazor aj inych chovatelov a ja tiez chovam rsp choval som viacero exo zvieratiek mal som pavucikov asi 6 ale kedze snubenica nemala k tomu velmi priaznive sklony tak po uhyne sme sa rozhodli radsej o takehoto jedinceka ,, sympatickejsieho,, :D a jasne ze sa vytahujem ze mam exo zvieratko snazim sa o neho starat ako len viem a ako mi to cas dovoluje.. zvlieka sa pekne pravidelne :) tiez obcas syci aj na mna pri krmeni ale ako nahle uvidi potravu aj mi vylezie na ruku a papa odomna aj sa necha vytiahnut sic eteraz uz menej ako ked bola mensia :) ale aj teraz obcas pride k dvierkam a stvera sa po skle a ked otvorim tak ako strela ide na zaclonu a spi na garnizi alebo len tak lozi :) nemajte ma za nejakeho super znalca alebo za co ale myslim ze to co potrebuje k zivotu ma a hlavne opateru :)
a hlavne dakujem za tvoju radu Multi normalne si ma potesil/a :)
PS : pre tych co vedia len kritizovat a nie poradit, skuste sa nasjkor zamysliet pred tym nez zacnete odsudzovat :P Ďakujem

MultiLevel

Joj Deria ty fakt nemas rada zverolekarov co? :-D
My mame tiez chamika a veru ze sa nevytesujeme z toho, ze huraaa mame exoticke zviera :-D Prosto mame vela zvieratiek, ktore sme si zobrali z utulku (aj chameleona najdes v utulku) a dali im domov...
Kubineck0, to co opisujes mi nepride nijak zvlastne, nas to robi denne. Ked vidis, ze ma otvorene usta, zniz mu teplotu trosku- pootvor dvierka, alebo vypni cervenu lampicku...Nas tak isto vystreluje jazyk obcas, tiez sme sa cudovali preco. Dovodov je viacero, ale nemyslim ze je to nieco zle :-) Nas to robi ked vidi napriklad za oknom muchu, alebo ked ho nieco zaujme za sklom terarka..Opuchnutie ociek v polohe "hlavou nadol" je tiez ok :-)
Sycanie sme u toho nasho este poriadne nepostrehli, len raz, ked videl svoj vlastny obraz v zrkadle :-D Tu tiez plati, ze i chameleony maju svoju povahu, kazdy jeden. V obchode na nas zvycajne utocia, no ked sme kupovali nasho, vyliezol nam v pohode na ruku, zaspi pri nas, neutoci...ked o tom vravim chovatelovi, tak sa cuduje, lebo on pozna skor pajedne typy :-)
Ak mas vsak akekolvek pochybnosti, zajdi k lekarovi...uz davno nie sme v praveku, coraz viac lekarov ma znalosti aj o exotickych zvieratach, to sa neboj...

Deria

Uz si mal s nou byt davno u veterinara, na co cakas, az uhynie?
Aj ked na exoticke zvierata je tak strasne malo odbornikov-veterinarov, ze ked zviera ochorie, tak sa diagnoza väcsinou neurcuje ale tipuje! Ak sa vet trafi, ma zviera stastie, ak nie, ma smolu. Je mi tych zvierat luto, ja nechapem, naco sa vôbec chovaju a predavaju rozne plazy, korytnacky, nehovoriac o exot.vtactve a pod., väcsinou koncia aj tak vsetky v malých teráriách, akváriách, ci klietkach a ked ochoreju.....ach, skoda reci.....hlavne, ze majitelia sa vytesuju, ze maju doma nieco zvlastne!

Kubineck0

Dobrý deň,
potreboval by som poradit ak mate niekto s niceim podobnym skusenost..
Mám samičku chamika jemenskeho ma cca 7-8 mesiacov (zatial nemala znasku, dufam ze ju nejako nezadrzuje, ale brusko nafuknute nemala a ani nema)pred 2 mesiacmi jej opuchli oci aj hrdlo, nasiel som ze treba menej svietit a tak proste to preslo ale teraz je nejaka divna obcas otvara usta len tak syčí len tak otvara usta az vyplazuje jazyk asi ju uz z toho natahuje neviem a teraz ked sa nakloni dole hlavou zasa jej toe ocka opuchaju a ked sa vyrovna ma ich normalne... nechapem co sa snou stalo :( terarko je 45x45x60 je ets emejsia takze jej to staci teplota cez den 28-32°v noci klesa na nejakych cca20 vlkost cca 40-60% °rosim jej 1x denne na listy niekedy jej na papulku ked vidim, ze pije... podstielku mam piesok a raselina mam tam liany a konare ... UVB som vysadil nejako jej nerobi dobre radsej som ju presunul k oknu a nad terrkom ma vyhrievaciu ziarovku pod ktorou sa zohrieva.... zere stale rovnako denne cca 10-12 cvrkov ako kedy jeden den v tyzdni hladovka, vitaminy podavam teraz menej podla radi jedneho chovatela pouzivam Reptivite(1x tyzdenne) a mikrokalcium (1-2x tyzdenne) zozerie vsetko dokonca obcas aj ovocie ale malokedy... ak mate niekto skusenost alebo radu prosim poradte sem alebo do mailu (gabeljakub@gmail.com) dakujem

Jessi_1111

Chameleón jemenský - Chamaeleo calyptratus 10-12cm
Základne info:
Výskyt: Jemen – Arabský polostrov
Veľkosť: v dospelosti samce cca 40-60 cm, samice 30 cm
Chovná nádrž: Terárium 60x60x80 cm (dxšxv), ako podklad rašelin alebo lignocel, žiarovka s UV, na kúrenie terária ak je treba výhrevná žiarovka alebo kábel, miska s vodou. Konáriky rôznych hrúbok.
Teplota a vlhkosť: Teplota v teráriu 26-28 °C s nočným poklesom na 20 °C, vlhkosť vzduchu 60%
Potrava: živý hmyz
Starostlivosť: Pri chove chameleóny je dôležité pravidelné kŕmenie a podávanie vitamínov. Mláďatá je potrebné kŕmiť každý deň a dospelé jedince raz za 2-3 dni. Vitamínové a minerálne prípravky v podobe prášku podávame pri každom kŕmení. Doporučuje sa používať práškové vitamíny a tými posypeme hmyz vždy tesne pred kŕmením. Chameleóny rastú veľmi rýchlo preto je UV žiarivka pre dostatok vitamínu D nevyhnutná.Ak je možné doporučujem raz za 14 dní nechať chameleóna vyhriať aj na slnku, tu však treba zabezpečiť aj tieň alebo možnosť ukryť sa pred silnými slnečnými läčmi. Dostatok vitamínu D potrebujú hlavne mláďatá.
To som našla niekde, kde sú chameleóny na predaj, tak si pozri ak chceš; www.arachno.sk

miselka007

ahojky, tak ja som sa chystala si zadovazit toto mile stvorenie ale veeelmi rychlo ma to preslo ked som zistila najma cenu za to vsetko co na chameleona potrebujem... od akvarka, cez nejaku haluz, svetlo, zradlo.... vtedy by ma to vyslo este na SK 60.000. No skoro ma vystrelo v tom zverinci.. a to som bola v avione v blave vo zverinci.. tak ma to velmi rychlo preslo a radsej sa budem na neho kukat len v obchode... a tiez mi povedali ze je to dost chulostive zvieratko, cize ak tam spravim nieco zle tak mi moze hned zomriet a to by bola skoda.. ale kukala som aj na nete a tam samozrejme tiez predavaju ale lacnejsie... takze tak moje skusenosti.. :))