Pena z ust u vodnej korytnacky..

Príspevok v téme: Pena z ust u vodnej korytnacky..
leaaa

moja vodna korytnacka ma penu okolo ust a ma ich otvorene... neviem, co mam s nou zatial robit, je nedela.. myslela som si, ze ma upal, ale na nete hladam, ze je to slintavka- stomatitida, bojim sa, ze je to aj prenosne na cloveka... zajtra pojdem k veterinarovi, stetli ste sa uz s tym? co mam robit? zatial som ju separovala od ostatnych korytnaciek a je v chladku... citala som, ze to byva fatalne... mozem jej zatial nejako pomoct?

leaaaa

Deria, tak to mi je velmi luto... snad jej ich nevezmu, nevyznam sa v tom velmi, ale podla opisu zasnem, sak lepsie ako v zoo, snad sa uvedomia... lenze nechapem, co potom maju robit aj ti, ktori maju korytnacku uz aj 30 rokov, ked este o takych papieroch a zakonoch nebolo ani slychu.. ktovie, co maju robit oni, lebo to asi tazko dokazu, ze ju maju aj 50 rokov..

Deria

to ma tesi, leaaa, ze korytnacka je v poriadku!:) mas stastie, ze to veterinar vymakol, lebo nie kazdy sa vyzna v exotickych zvieratach, pocnuc od anduliek, cez korytnacky, hadov a pod.
fuha, tak drzat korytnacku, o tom treba fakt nieco vediet, aby to zviera aspon zcasti dostalo to, co v prirode a aby netrpelo! moja kamoska ma teraz tri ale suchozemske. ma ich od cloveka z internetu, ktory ich uz nechcel:(, zobrala ich teda k sebe, ona sa totiz v korytnackach vyzna. tieto vsak nemaju papiere o povode. nakolko su tieto zvierata chranene, (v nemecku je to velmi kontrolovane), bala sa, ci ju niekto neuda, pretoze korytnacky ma v zahrade. preto volala na urady, aby jej ich povolili ale ti su zatial neoblomni, vraj bez papierov v ziadnom pripade, vraj jej ich musia zobrat. len nech pridu pozriet, podla mna ked uvidia, co im vybudovala, aky raj, tak neverim, ze o ne pride. ludia, to som este nevidela! polovicu dost velkej zahrady oplotila, nasadila im tam rastliny (o.i. je kvetinarka), ktore su pre ne vhodne ako potrava a pritom su pekne, plus im dava zihlavu, pupavu a pod. vsade je tam bud hlina, kde sa radi zahrabu, trava, kopce, skalky, medzi nimi rastlinky, kamienky - no vyzera to ako v rozpravke, nadhera! medzitym je tam este par solarnych svetiel, vsadenych do kamenov. okrem toho im kupila za 300 eur(!)taky domcek cca. 1mx1m z nejakeho plexiskla, kde sa strecha automaticky zdviha, ak je tam moc teplo a zatvara, ak je vonku moc chladno. domcek vraj musia mat korytnacky aj kvoli pripadnym votrelcom hlavne vnoci. tak si neviem predstavit, ze by jej ich zobrali, predsa ziju v najoptimalnejsich podmienkach, ake im mohla vytvorit. chudera, teraz caka na kontrolu a dufa, ze to vsetko nebolo zbytocne a ze ich nestrati. nevedela totiz, ze to moze byt az tak komplikovane. a to sme boli este 40 km u jednej veterinarky, ktora sa specializuje na korytnacky, ta ich vysetrila a odcervila. ked si uvedomim, ze väcsina korytnaciek nema ani polovicu z toho komfortu, co maju tieto, su drzane v malych akvariach, ci terariach a tu sa musime bat, ci jej ich vobec povolia. nechcem vediet, kolki chovaju korytnacky nezakonne a v zlych podmienkach. mam taky dojem, ze na sk to nie je tak prisne kontrolovane alebo sa mylim?

Jessi_1111

Jé, to je supeééér, niektorí neboli nadšení z tejto témy, (nicky, však ??!) ale podľa mňa je úplne v poriadku, super!
tak sa držte a majte sa, papa :)

leaaaa

Jessi_111, bolo to nachladnutie, respiracna choroba, korytnacka dostavala antibioticke injekcie..a uz sa ma super, plava v jazierku veselo :) to ked boli tie vykyvy v maji, tak nachladla, ona tak aj hlasno dychala a ta pena bola strasna... nastastie je to ok uz... a tie nitky, to netusim...

Jessi_1111

Môže to byť besnota, alebo aj niečo iné. Choďte k veterinárovi. A keďže to bolo už dosť dávno, môžem sa opýtať, ako ste dopadli? A ako sa má korytnačôčka?