moja vodna korytnacka ma penu okolo ust a ma ich otvorene... neviem, co mam s nou zatial robit, je nedela.. myslela som si, ze ma upal, ale na nete hladam, ze je to slintavka- stomatitida, bojim sa, ze je to aj prenosne na cloveka... zajtra pojdem k veterinarovi, stetli ste sa uz s tym? co mam robit? zatial som ju separovala od ostatnych korytnaciek a je v chladku... citala som, ze to byva fatalne... mozem jej zatial nejako pomoct?
Pena z ust u vodnej korytnacky..
Deria, tak to mi je velmi luto... snad jej ich nevezmu, nevyznam sa v tom velmi, ale podla opisu zasnem, sak lepsie ako v zoo, snad sa uvedomia... lenze nechapem, co potom maju robit aj ti, ktori maju korytnacku uz aj 30 rokov, ked este o takych papieroch a zakonoch nebolo ani slychu.. ktovie, co maju robit oni, lebo to asi tazko dokazu, ze ju maju aj 50 rokov..
suter a ty si ako prisiel na tu besnotu, ty robis diagnozy sam? uz aj supsup veterinarovi!
to ma tesi, leaaa, ze korytnacka je v poriadku!:) mas stastie, ze to veterinar vymakol, lebo nie kazdy sa vyzna v exotickych zvieratach, pocnuc od anduliek, cez korytnacky, hadov a pod.
fuha, tak drzat korytnacku, o tom treba fakt nieco vediet, aby to zviera aspon zcasti dostalo to, co v prirode a aby netrpelo! moja kamoska ma teraz tri ale suchozemske. ma ich od cloveka z internetu, ktory ich uz nechcel:(, zobrala ich teda k sebe, ona sa totiz v korytnackach vyzna. tieto vsak nemaju papiere o povode. nakolko su tieto zvierata chranene, (v nemecku je to velmi kontrolovane), bala sa, ci ju niekto neuda, pretoze korytnacky ma v zahrade. preto volala na urady, aby jej ich povolili ale ti su zatial neoblomni, vraj bez papierov v ziadnom pripade, vraj jej ich musia zobrat. len nech pridu pozriet, podla mna ked uvidia, co im vybudovala, aky raj, tak neverim, ze o ne pride. ludia, to som este nevidela! polovicu dost velkej zahrady oplotila, nasadila im tam rastliny (o.i. je kvetinarka), ktore su pre ne vhodne ako potrava a pritom su pekne, plus im dava zihlavu, pupavu a pod. vsade je tam bud hlina, kde sa radi zahrabu, trava, kopce, skalky, medzi nimi rastlinky, kamienky - no vyzera to ako v rozpravke, nadhera! medzitym je tam este par solarnych svetiel, vsadenych do kamenov. okrem toho im kupila za 300 eur(!)taky domcek cca. 1mx1m z nejakeho plexiskla, kde sa strecha automaticky zdviha, ak je tam moc teplo a zatvara, ak je vonku moc chladno. domcek vraj musia mat korytnacky aj kvoli pripadnym votrelcom hlavne vnoci. tak si neviem predstavit, ze by jej ich zobrali, predsa ziju v najoptimalnejsich podmienkach, ake im mohla vytvorit. chudera, teraz caka na kontrolu a dufa, ze to vsetko nebolo zbytocne a ze ich nestrati. nevedela totiz, ze to moze byt az tak komplikovane. a to sme boli este 40 km u jednej veterinarky, ktora sa specializuje na korytnacky, ta ich vysetrila a odcervila. ked si uvedomim, ze väcsina korytnaciek nema ani polovicu z toho komfortu, co maju tieto, su drzane v malych akvariach, ci terariach a tu sa musime bat, ci jej ich vobec povolia. nechcem vediet, kolki chovaju korytnacky nezakonne a v zlych podmienkach. mam taky dojem, ze na sk to nie je tak prisne kontrolovane alebo sa mylim?
Jessi_111, bolo to nachladnutie, respiracna choroba, korytnacka dostavala antibioticke injekcie..a uz sa ma super, plava v jazierku veselo :) to ked boli tie vykyvy v maji, tak nachladla, ona tak aj hlasno dychala a ta pena bola strasna... nastastie je to ok uz... a tie nitky, to netusim...
moja korytnačka má okolo úst také biele (nitky(.Neviem čo to je ale myslím si že to nieje besnota
opytaj sa na fore "korytnacky.sk"
odkedy je chora? treba s nou hned k vetovi.