MEDITACIA

Príspevok v téme: MEDITACIA
ako.na.to

Rád by som sa podelil a povymieňal skúsenosti s meditáciou.
Rád by som to rozdelil na to akým spôsobom meditáciu navodzujete a aké máte pri tom pocity.

Najľahšie sa do meditujúceho stavu dostanem ak som necvičil dlhšie, totiž pri opakovaní krátko po sebe je to ťažšie a ťažšie.

Na začiatku som sa riadil metodou ťažkajúcich rúk.
Možno mám šťastie, že som bol schopný dosiahnuť stavu meditácie rýchlo, kedže som si všimol, že pri meditácii dosahujem stavy, ktoré som dosahoval už dávnejšie a to spontánne po náročnom stresujúcom zážitku, iba som nevedel, že to je stav meditácie.

Začína to tým, že mám pocit ako by som mal ruky a nohy pocitovo strpnuté - objemovo a hmotnostne ako metrové balvany a postupne sa to rozšíri na celé telo - občas s miernym pichaním v končekoch prstov - a problémom s prehltaním.

Ďalej nasleduje pocit ako by som sa prepadával sám do seba, do svojho fyzického tela, následne ako by sa moje telo fyzicky skracovalo alebo naopak predlžovalo - následne sa to opakuje rýchlo za sebou ako by som bol vo výťahu a to frekvenciou niekoľko krát za sekundu.

Toto celé vedie následne ku veľmi slastným pocitom, kedy sa nedokážem prestať usmievať ( a to ani po prebudení ) tieto pocity som schopný takto opakovať v po sebe idúcich cykloch v dlžke niekoľko desiatok sekúnd za cyklus počas jednej meditácie trvajúcej desiatky sekúnd.

Mám však obavy ( nakoľko som epileptik ) že dostanem epileptický záchvat, pretože fáza opakovaného skracovania a predlžovania mi pripomína stavy pred záchvatom, vtedy sa pridružia obavy a nie som schopný pokračovať, čo ma dosť rozhodí a nezriedka stav tranzu sám odoznie.

Ak sa mi však pošťastí, príde rýchlo stav usmievania sa a vtedy prebieha meditácia ku plnej spokojnosti.

Z posledných zážitkov mi vyšlo, že do stavu meditácie sa dá dostať aj hyperventiláciou
alebo aj ak ležím a prudko kmitám bokmi z jednej strany do druhej.

Niekedy to ide samo od seba, niekedy sa však do stavu meditácie nedostanem vôbec a som z toho následne frustrovaný.

Ak máte podobné al. odlišné skúsenosti, podeľte sa prosím :) nech svoje znalosti navzájom rozšírime.
Ďakujem.