Potravinová pyramída

Príspevok v téme: Potravinová pyramída
ChmG

Chcela by som schudnut, ale neviem ako zacat. Je to somnou uz zle lenze vsade je tolko roznych diet a ani jdna nefunguje. Neviem co mam robyt a preto sa chcem opytat ci by mi pomohla pri chudnuti tato potravinova pyramida? Ked sa budem riadit nou schudnem a udrzim si vahu? Nepride mi to az tak zle. Mohla by som to zvladnut len prosim poradte :)

- mira

Var si obilné kaše z obilnín. Použi okrem ryže natural i jačmenné krúpy, ovos, pšeno, pšenicu, kukuricu, pohanku, amarant. Kaše var domäkka, sú vláčne a chutné s malou štipkou soli. Môžeš jesť i cestoviny, hlavne celozrnné, placky, knedlíky, halušky a pod. Pečená múka je ťažko stráviteľná a vyvoláva chuť na sladké.
Obilniny doplňaj zeleninami z našej domácej produkcie. Pestro si ich pripravuje i na omáčky, prívarky a pod, i kvasené, ale nepoužívaj nasýtené tuky a mlieko a mliečne výrobky. Občas rybu. Dostaneš chuťovo pestrú stravu. Napríklad ako tu pani-dyne.cz

ChmG

Nechapem tie cerozrnne nepečené obylniny? Do toho vlastne nezapada chciel a ryža alebo tak? Vpodstate by moja strava mala vyzerat tak ze by som mala jest iba obylniny alebo cerealne veci, zeleninu a ovocie?

ChmG

No stravujem sa maximalne zle som si toho vedoma musim to zmenit len neviem ako zacat. Jem casto sladkosti, skoro kazdy den :/ Obedy moc nejedavam ale ranajky mam a potom ked som vecer hladna sa dostlacam cokoladou alebo grankom. Ja viem je to hroza ale chcem stym nieco robyt... Aaa moja mama bola vzdy chuda aj je. A mouj otec bol tiez chudy, sice teraz uz je vecsi ale neda sa povedat ze by bol tucny :) A pohyb mam chodievam na body forming.

- mira

Zbytočné chute majú ľudia, ktorým chýbajú minerály. A tí, ktorí trpia hypoglykémiou. Neviem, čo z toho sa teba týka, ale najčastejšie to býva kombinácia obidvoch.
Dodávaj telu minerály. Najviac ich obsahujú obaly obilných zŕn a zelenina. Tie ti dodajú aj vit. B na ukľudnenie nervového systému a hlavne ti dodajú stabilný zdroj pomalypôsobiacich cukrov, ktoré rovnomerne zásobujú telo a hlavne mozog energiou. Tým dôjde k uspokojeniu potrieb a organizmu a ten si ďalší prísun nebude žiadať. Dôležité je vynechať jednoduché cukry, ktoré pôsobia opačne, vyvolávajú hypoglykémiu a okrádajú organizmus o minerály a B vitamíny. zdrojom jednoduchých cukrov je repný cukor /pozor, obsahujú ho takmer všetky priemyselne vyrobené potraviny /. ďalej med, ovocie, ochutené nápoje atď.
Pyramída vypadá takto :
50 - 60 % celozrnných obilnín /nepečených/
30- 40 % zeleniny
5 % strukovín
ostatné : semienka, oriešky, panenský olej, morské riasy, ochucovadlá, ryby

Maros75

Chod na vysetrenie ci nemas problem so stitnou zlazou,lebo ak ano,bez pomoci budes chudnut aj sto rokov a velke prd z toho.