Ahojte, už dlhú dobu mám veľký problém s mojím \"spolubývajúcim\" - otcom mojej mamy, s ktorým sme nikdy nevychádzali, pretože to je skutočne hlúpy alkoholik, arogantný a veľmi sebecký človek, ktorý nemá nikoho rád a nikoho si neváži, a každého okolo seba považuje za svojho poskoka. Takisto sa nám hrabal vo veciach, klamal, potajomky pil náš alkohol a vyhýbal sa všetkej robote. Len vdaka snahe mojich rodičov si žijeme v normálnom dome a nie v chatrči. Momentálne s ním žijem sama (dom je mamin), našťastie s ním nemám spoločný vchod, ani priestory v dome, ale všetky problémy s ním zašli až tak ďaleko, že sa musím vo vlastnom dome zamykať, pretože on neustále niečo chce, stále ma obťažuje s problémami, ktoré sú dôležité akurát tak pre neho. Považuje ma tak, ako každú ženu, za absolútnu nulu, ktorá existuje na to, aby mu robila slúžku. Posledných 40 rokov stále umiera, pretože je strašne chorý, ani robiť nevládze - záchranku sme mu volali asi trikrát a vždy to bol alkohol zmiešaný s liekmi, a posledné roky sa hrá na úplného invalida. Ani by mi nevadilo, že mu musím prať, žehliť a robiť nákupy, okrem alkoholu, ten mu akože tajne kupujú jeho krčmoví kamaráti. Pomáhať mu by nebol pre mňa problém, keby vedel byť vďačný. Lenže on si vôbec neváži žiadnu pomoc, a neustále mi nakladá viac a viac a nechápe, že nemám čas chodiť do obchodu každý deň. Neustále mi rozkazuje čo mám robiť a všetku moju prácu kontroluje, aj napriek tomu, že to robím pre seba a nie pre neho. A toto všetko ma veľmi štve, pretože jeho správanie spôsobuje hádky a už ma niekoľkokrát špinavo dourážal, aj moju rodinu. Neviem ako sa už mám k tejto situácii stavať. Skúšala som to slušne a milo, ale ako sa tak dá pristupovať k človeku, ktorý nepozná slovká prosím a ďakujem, ale vie len rozkazovať? Ignorovala som ho, aj kričala a niekoľkokrát zakročila aj moja mama, ale nič nemá zmysel a ja som už s nervami v koncoch.
Ďalej by ma zaujímal váš názor, na môj dnešný problém. Dnes som musela niekoľkokrát zakročiť proti jednému takému jeho \"poskokovi\", ktorému platí, aby u nás robil (čo je pre mňa úplná úbohosť, lenže on nechápe, že človek sa o to postará aj sám, ale nedá sa všetko stíhať popri inej práci či škole). Už počas minulého týždňa som mu jasne vysvetlila, že si neželám, aby pálil suchú trávu v záhrade, pretože je tam dosť suchej pokosenej trávy, ale aj stromčeky a drevený plot, a tí ľudia nie sú vždy triezvi. A ďalšia vec je, že keby niekto zavolal políciu, mala by problémy len majiteľka domu. Takisto, ja sama nadávam na susedov, keď pália, a nie som taký charakter, aby som jedno hovorila a druhé konala. Lenže ten pán ma neposlúchol na prvý raz, akurát som sa dostala s otcom mojej mamy do konfliktu, a kričal na mňa, že budem rešpektovať ja jeho. Lenže to nemienim, pretože za všetko čo sa poškodí, stratí alebo čokoľvek sa stane, nesiem zodpovednosť ja a takisto, chcem chrániť svoju budúcnosť. Ten pán ma poslúchol až na druhýkrát, keď som mu ešte dôraznejšie musela dať najavo, že má oheň zahasiť, lebo inak ho tu už nechcem vidieť. Myslíte, že ak by sa tento problém do budúcnosti zopakoval, že mám právo sa mu vyhrážať políciou? Pretože ma obaja majú za nič, lebo som mladá. Ibaže ja si nemienim nechať skákať po hlave, od ľudí, ktorí si pravdepodobne svoj život prepili a ja som už teraz dokázala vo svojom živote viac, ako oni dvaja dokopy.
Možno sa vám to zdá ako smiešny problém, možno som toho aj dosť vynechala. Ale budem rada, ak mi poviete svoj názor, možno poradíte. Ďakujem