je tu niekto kto vecne spi ako ja?denne okolo 18h a viac,lebo ja uz dalej nevladzem tak ma to serie ze cele dni len prespiiim
Spanok
ja mam opacny problem spim okolo 6 hod denne niekedy by somm chcel spat viacej ale ked otvorim oci tak uz nezaspim
ved preto som to napisala, ze sa to neda aplikovat na kazdeho, ked spim do cca 10-11 tak jasne, ze nejdem spat o 22, ale staci mi o druhej v noci, je potrebne len dodrzat dlzku spanku, pod 8 hodin sa len motam
USPATA, odkedy takto dlho spis? Neprekonala si nejaku chorobu? Kazdy ma inu mieru,ale minimalne by si sa mala spytat doktora co na to hovori on. Mozno staci len zmenit zivotospravu.
Cez den skus prekonat ospalost a vyber sa niekde do prirody na mensiu prechadzku. A aspon sa ti sniva nieco pekne?
Omyl, telo vie kolko je hodin. Mozno si to neuvedomuje ako mysel ale jednoznacne vie kolko je hodin. Vdaka zostavenym navykom pocas dna a tiez aj cinnostiam. Preto za normalnych okolnosti je telo viac unavene vecer nez cez den, za predpokladu ze je vsetko v poriadku. Deti a mladi ludia potrebuju spat pomerne vela 10 az 12 hodin minimalne. S postupom casu v starobe je to naopak asi iba takych 6 hodin alebo aj menej. Znova zdoraznujem ze u kazdeho je to inak. Je vela ludi tzv sovy- su hore aj dlho do noci alebo az rana. A tiez aj naopak ranne vtacatka idu spat zavcas a zavcas rana aj vstavaju :D nie je prekvapenim ze sa to moze menit :D Alebo su aj ludia co nespia vobec :D
ja si nemyslim, ze od 22 do polnoci je najzdravsi, ved telo nevie kolko je hodin :) dolezity je kvalitny spanok, min. 8-9 hodin, bez rusivych snov a budeni a samozrejme aj zdrave telo, ked nieco v tele nefunguje ako ma, unava moze byt sialene velka
Chladomor suhlasim s tebou. Plus co sa tyka toho spania tak je vraj zname ze spanok cca od tej 22. hodiny do polnoci je ten najzdravsi kde si telo oddychne najviac. Ja osobne s tym mam skusenosti. Tiez som potreboval najprv pomerne dlho spat takych 12 hodin ale dnes je vsetko naopak. Pracujem minimalne 10 hodin denne. A na spanok mi staci ten cas od tej 22 do polnoci vtedy sa aj zvycajne budim a som sviezi ako rybycka. Ale kazdy to ma inak zariadene takze co sa tyka dlzky spanku je tam dost podstatny rozdiel u kazdeho este to nemusi nic znamenat iba ak nejake psychicke problemy inak nic vazne...
ahoj USPATA,viem o com hovoris...tiez som s toho nestastna...ja spim 12hodin...zobudim sa rano ale poviem si ze nemam nic na praci,kedze som nezamestnana tak spim dalej..je to take zufalstvo pretoze nemam dovod vstat s postele..kebyze mam nejaky plan tak vtanem ale vedsinou nic nemam tak to radsej prespim ako sa cely den nudit,je to smutne ale je to tak.
Kedysi vraj ľudia spali dvakrát. Prvý raz od zotmenia do zhruba polnoci, potom sa prebudili a hodinu dve bdeli. Vtedy sa buď modlili, robili deti, rozjímali, prípadne skontrolovali, či je statok v poriadku. Potom spali druhý raz až po svitanie.
Je to doložené aj v literatúre spred sto rokov a viac.
Dnes je človek uponáhľanejší ako vtedy, aj keď práce, ktorú vykoná je zhruba toľko veľa, často aj menej. Dnes je však ku práci zlý prístup, keď je človek pod väčším časovým tlakom a má viac byrokratických povinností a atď.
A ešte by som spomenul nočné osvetlenie, ktoré nie je vôbec prirodzené, pretože je to výdobytok posledných pár desaťročí a naše telá si v noci žiadajú prirodzenú tmu a nie nechutné oranžové svetlo z pouličných lámp. A to nespomínam nočný hluk ulice v mestách.
Nemožno sa potom čudovať, že mnoho ľudí má problémy so spánkom.
lulu, tak sorry, ale ked nič viac nenapísala, človek môže len hádať ..
tak to je zdravie.sk pisu ludia najma chori, ci na PN, takze kludne moze byt nezamestnana
nieco v tele nefunguje ako ma, milion dovodov moze byt