Rozdiel medzi špecialnou padag. a pedag. ment. postihnutých

Príspevok v téme: Rozdiel medzi špecialnou padag. a pedag. ment. postihnutých
Joly71

čítala som o tom na nete a zatiľ mi z toho vychádza že so špec. pedagogikou môžem učiť na špecialnych školach a s pedag. ment. postih. môžem byť LEN vychovavateľka na špecialnych internatoch a v špec. kluboch proste všetko okrem učenia! nechapem ten rozdiel prečo je to tak - veď v oboch smeroch sa predsa berú mentalne postihnutý takže mi z toho vychádza že pedag. ment. postih. sa da vyštudovať len Bc. a k tomu ani nebudem klasifikovana učiteľka na špecialnej škole. Bola by som jedina ak by som vyštudovala niekde pedag. ment. postihnutych aj druhy stupeň? ale pokiaľ viem taka možnosť nie je, je len v kombinacii so špecialnou pedagogikou na ktoru by ma ale s Bc. pedag. ment. postih. nevzali, keďže v prvom stupni som nemala špec. pedag.
No a napr. s takym špecialnopedagogickym poradenstvom v kombinacii s pedagogikou ment. postihnutych už budem (po vyštudovani oboch stupňov I. II.)klasifikovana? no nerozumiem tomu vôbec a už X krat som pozerala uplatnenie absolventov.
Ja som v tom žiaden zásadný rozdiel nevidela - či pedag. ment. postihnutych či špecialna pedago. stale mi to vyjde ako to iste. Prosim vysvetlite mi to niekto ako to vlastne aj v praxi funguje.

jamajka

Ahoj, ja študujem odbor v Levoči: Špeciálna pedagogika a pedagogika mentálne postihnutých.tak odporúčam doštudovať mgr v tomto odbore...

Joly71

tulipan ďakujem, môže to byť tým že nemajú akreditáciu ja sa len neviem rozhodnúť: či pedogigku mentalne postihnutych alebo špecialnu pedagogiku a pedag. ment. postihnutých.
Pretože som počula že keď chcem učiť na špecialnej škole musim mať špecialnu pedagogiku vyštudovanú. Že z pedagogiky mentalne postihnutych môžem byť len na internatoch a podobne ale učiteľka nie:/
Ja by som veľmi chcela ísť do Ba na to špecialnopedag. poradenstvo ale matematika je tam dosť ťažka - normalne matematika a štatistika čo by som asi nezvládla.
Tulipan ty si už vyštudovala? alebo ešte študuješ druhy stupeň?
ak sa ťa ešte môžem spýtať, prosím aký je rodziel medzi špecialnopedagogickym poradenstvom a špecialnou pedagogikou? vieš aby ma v prípadnom budúcom zamestnaní hneď pri uchdádzaní neodbyli že mam napr. iba špecialnopedag. poradenstvo a že nemam špecialnu pedagogiku.
Nejde mi o titul keby mi išlo tak by som zvolila inu ľahšiu školu, špecialna pedagogika je dosť ťažka aj keď si to mnohy nemyslia, len tí čo to študujú,najmä tá v BA. Veď asi sama vieš že je tam kvantum učiva.

tulipán13

Joly,
asi ešte stále tam teda nemajú akreditáciu na mgr. Preto sa dá len prvý stupeň. Ak by si to študovala v podstate môžeš prejsť na mgr. do ba, ale budeš to mať ťažké, lebo tam si musíš vziať ešte jednu kombináciu a robia sa prijímačky aj z poradenstva v rozsahu zhruba štátnic bakalárskych. Musela by si si všetko dobrať aj z poradenstva. S bc. nemôžeš učiť na škole.
Takže ak chceš mať aj druhý stupeň, tak potom ísť hneď priamo do ba, alebo dúfať, že škola v PO dostane akreditáciu, kým skončíš prvý stupeň. Inak aj s poradenstvom budeš mať širšie uplatnenie.
A ten Olomouc som písala preto, lebo ja ľutujem, že som nenastúpila na Mgr. aspoň tam. V Čechách je táto problematika lepšie prepracovaná, celý systém je lepší, štúdium podľa mňa kvalitnejšie. Ale závisí to od toho, či ideš študovať preto, aby si sa niečo naučila, alebo len pre titul. Je to síce len môj názor, ale prešla som si na špecke všeličím :).

Joly71

Heej do Olomouca pôjdem keď na Slovensku mám školy:D
Ale tulipan prosim vysvetli mi to tak lebo ja som myslela nie len čisto v BA školu ale napr. na UNIPO je pedagogika mentalne postihnutych a nič viac a len prvy stupeň tak ma zaujímalo či by ma z takej pedagogiky zamestnali v špecialnej škole pokiaľ by som si dorobila nejaky druhy stupeň k tomu - napr. zobrali by ma do BA na druhy stupeň mgr. špecialnopedag. poradenstvo a pedag. men. postihnutych. keď by som v Po vyštudovala iba to čo pišem?

tulipán13

Čo je na tom také nepochopiteľné? :)
Oficiálne študuješ v ba odbor špeciálna pedagogika. Vnútorne si vyberáš špecializácie, ktoré kombinuješ. Buď pedagogiku mentálne postihnutých, poradenstvo, alebo pedagogiku mentálne postihnutých. Vyberáš si z nich dve. S bc. môžeš pracovať ako vychovávateľ, alebo asistent učiteľa. Ak budeš pokračovať na mgr tak s Mgr. môžeš učiť. Ale bez mgr. učiť nemôžeš, lebo didaktiky preberáš až na mgr. stupni. Uplatnenie závisí od toho, ktoré špecializácie si vyberieš. Najvýhodnejšie je asi mať poradenstvo a niektorú z pedagogík..Poradenstvo sa dá študovať len v ba na SK. Na tvojom mieste by som radšej išla študovať do Olomouca, alebo Prahy...