Prosim vas o radu, mam narok na nejake vyzivne od statu, ak manzela vazobne stihaju a nema ziaden prijem, ktorym by mi prispieval na dieta a domacnost?JA poberam iba rodicovsky prispevok a pridavky na deti. Dakujem.
Vyzivne na dieta ked je manzel vo vazbe
jáj, až teraz som si uvedomil, že tvoja otázka sa zrejme týka náhradného výživného.
Najlepšie sa to dozvieš priamo zo zákona:
www.upsvar-tv.sk
ale pokiaľ má výživné platiť tvoj manžel, tak platí to, čo som prv napísal.
Manzela zavreli za jazdu pod vplyvom alkoholu na 4 mesiace, kym si toto vsetko vybavim, aj ho zatial prepustia a neviem, ci vobec bude pocas tak kratkej doby niekde vo vaznici pracovat...neexistuju nejake socialne davky, ktore by riesili takyto problem?
odsúdený môže vo výkone trestu odňatia slobody dostávať pracovnú odmenu, ak bude pracovne zaradený. je to teda ich príjem, ktorý ale podlieha zrážkam napr. na trovy väzby. Zrážať z pracovnej odmeny odsúdeného možno aj výživné. S rozsudkom, kde sa jeho povinnosť vo výroku nachádza, treba ísť za súdnym exekútorom, ktorý požiada súd o vydanie poverenia, a ak to dostane, následne pošle exekučný príkaz do väznice. Pokiaľ teda už v tom čase bude mať nejakú pracovnú odmenu, môžu byť vykonané zrážky. Výživné patrí medzi prednostné pohľadávky.