Ahojte, bol niekto na vysetreni MR enteroklýza? ako to prebiehalo a ako ste to zvladli?
MR enteroklýza - bol niekto na nej?
Ja idem zajtra na to vyšetrenie vlakom zo šale do bratislavy dúfam že sa niekede nepo toto čo myslíte
No mna to tiez celkom vystrasilo ked som citala o zavadzani hadicky do zaludka...ale tak chvalabohu ze teraz uz nie....kedysi asi ta tekutina co sa ma vypit bola asi velmi protivna, ze ju nedokazali ludia dobrovolne vypit...
Teraz som našla toto, tak doba pokročila forum.crohnclub.sk
Petul, tak to máš šťastie, ja som bola na tej enteroklýze asi pred osemnástimi rokmi, a kedysi to robili asi len takýmto zaostalým spôsobom.
len sa chcem teda nakoniec podelit so skusenostou tohto vysetrenia, ktore som mala vcera...Do zaludka sa nevklada ziadna hadicka ani nic podobne...2hodiny pred som musela vypit 2 litre (min. 1liter) nejakeho roztoku. Nemal ziadnu vyraznu chut, ako par kvapiek sirupu vo velkom mnozstve vody.Da sa to,ale uz pri druhom litre mi zacalo grulit v crevach a nutilo ma na zachod...Potom mi do zily dali kanylu kde postupne vstrekovali kontrastnu latku a nejaky liek na znehybnenie criev.Ja mam paniku z injekcii tak toto bola pre mna najhorsia cast.A potom vydrzat 25 min. v tunely MR pristroja bol pre mna celkom neprijemny...reci ako: tak si clovek aspon oddychne su riadna volovina.Ked vam nieco tlaci na creva, v ruke mate kanylu, ktora neprijemne tlaci a k tomu pristroj vydava ohlusujuce zvuky, ktore sluchadla naozaj len mierne zjemnia, nie je priestor na oddych. No a par hodin po vysetreni ma prehanalo asi pol dna, lebo tak tekutina sa snazila asi dostat von...Ale mam to za sebou a uz len cakat na vysledky...ale uprimne, uz by som to nechcela zazit, aj ked nie je to strasne ale ani prijemne
Ja som bola len na enteroklýze, nie na MR. Zaviedli mi cez žalúdok tenkú hadičku do tenkého čreva, cez ktorú mi dali kontrastnú látku a rontgenovali ma.
moje vyjadrenie (-vt-) sa nachádza aj tu:
www.zdravie.sk
ahoj, ano presne...nakolko vysledky krvi a stolice mam OK, tj. nevykazuju znamky prebiehajuceho zapalu, lekarka chce zistit ci MC nie je aj v inych castiach tenkeho creva, kde sa neda inak dostat....Hmm tak tej tekutiny sa obavam lebo ked som v strese dokazem do seba dostat len mineralku...tak dufam ze sa tam nepovraciam. A pichali ti do zily aj nejaku dalsiu kontrastnu latku?? lebo to mna zlozi k zemi...ja som tak blba ze ked zbadam injekciu tak ma chyta mdloba...Ako dlho trvalo to vysetrenie? Caka ma to o 3 tyzdne tak uvidime ako to vzladnem
ahoj Petul, ak dobre rozumiem, čaká ťa vyšetrie - magnetická rezonancia a enteroklýzou? To už vieš, že mám crohnovu chorobu a naposledy - koncom minulého roka som bol práve na tomto vyšetrení, ktoré mi potvrdilo MC na tenkom čreve (predtým som mal v terminálnom ileu a vyšetrovali ma kolonoskópiou). Pred MR vyšetrením musíš vypiť hrozne nechutnú tekutinu, asi 2 litre, koľko len vládzeš. Je to fakt humus a potom ma to už veľmi napínalo. Opýtal som sa lekárky, či si môžem dopomôcť napr. s cukríkmi Tic-Tac, že áno, takže tie mi to troška zmiernili. Dôležité je, aby sa tej kontrastnej látky do teba dostalo čo najviac, aby vyšetrenie mohlo byť úspešné. Čaká ťa to tiež?