Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Celiakia-endospické vyš. u detí

Príspevok v téme: Celiakia-endospické vyš. u detí
lienka113

Dobry den,

som mamina 9 rocneho dievcatka.Nedavno dcere vysli pozit. krvne testy na
celiakiu.Teraz nas caka endoskopia.Pytala som sa pani doktorky ako to
vysetrenie prebieha,povedala,ze oni deti neuspavaju,ale ,ze pichaju
nejaku injekciu ,po ktorej si dcera nebude nic pamatat.Velmi sa toho
bojim,aby to nebola len nejaka naladovka,aby mala nakoniec neodchadzala
z tadial zdeprimovana a s este vacsim strachom pred lekarmi.Prosim
Vas,ak mi viete poradit,co sa to vlastne tomu dietati picha a naozaj si
nebude nic pamatat?mam veky strach z toho ..

lienka113

radila lekarka-Dobrý večer,
v každom prípade je u Vašj dcérky potrebná biopsia tenkého čreva, teda histologické vyšetrenie sliznice, pretože výsledky, ktoré uvádzate sú veľmi podozrivé z celiakie. Biopsia sa robí pri gastrofibroskopickom vyšetrení. Takéto vyšetrenie je možno robiť len v lokálnom znecitlivení sliznice ústnej dutiny. My na našom pracovisku ale preferujeme u 10 ročných detí krátkodobú niekoľkominútovú anestézu. Výkon je tak bezpečný a dieťa nemá stresujúci zážitok. Anestéziu
respekt. sedáciu vykonáva skúsený anesteziológ a prebieha tak, že sa podáva injekciou do žily. Dieťa sa okamžite po vyšetrení (pár minút) budí. Odporučila by som neváhať s vyšetrením a podstúpiť ho čo najskôr.

Pekný večer

Dr.Szépeová

barunka

lienka, dávam za pravdu aj lekárovi v odkaze, ktorý tu dal VTomi, bohužiaľ, u nás je realita iná. Na definitívne diagnostikovanie potrebuješ mať výsledok biopsie. Tento výsledok potrebuješ na to, aby napr. školská jedáleň mohla zabezpečiť bezlepkovú stravu pre dieťa.
K tvojej otázke, moja dcérka podstúpila enterobiopsiu, keď mala 3 roky, pichli jej dormicum, takže zaraz bola akoby v stave opitosti, samozrejme počas vyšetrenia pri vedomí, ale veľmi pomaly vyprchával účinok liečiva, pospala si, oddýchla. Večer ešte čosi spomínala o krku a čo jej tam pchali, ale na druhý, či ďalšie dni absolútne. Teraz sme rok po vyšetrení, chodíme na pravidelné kontroly a dcérka naozaj netuší, akým vyšetrením tam prešla, viac ju stresuje pravidelný odber krvi :-(
napokon som rada, že sme to vyšetrenie podstúpili, že máme definitívnu diagnózu a že nebudeme potrebovať opakované záťaže lepkom a gastroskopie. Dcérka sa má po roku diéty mnohokrát lepšie, pekne prospieva, zlepšila sa jej imunita, zosilnela.