problém s matkou!! prosím o radu.

Príspevok v téme: problém s matkou!! prosím o radu.
suprax

ahojte,
takže skúsim vám popísať môj problém.
naši sú rozvedení, mama si zobrala nezmyselné pôžičky (to neriešte) teraz na to dopláca. zarába dosť, ale takmer nič jej neostane.
ja som sa tento rok nedostala na VŠ a začala som robiť, môj plat nie je ani 500e. na byt jej dávam mesačne 100e. sama si kupujem jedlo aj sa šatím. viem, že mama má problémy, stále odomňa pýta peniaze,už mi dlží vyše 200e, chcela som aby sa ten dlh vynuloval s tým platením bytu. dva mesiace som bola PN tak som jej povedala že len 50e za jeden pnkovy mesiac.
teraz to chce však tak, že tých 200e mi vráti v lete (silne pochybujem), a nech jej ďalej dávam na byt. obe vieme že ten dlh by sa do leta poriadne zvýšil a ja fakt pochybujem že by mi to vrátila. tak dobre na tom nebude. teraz sa stále o tom bavíme a dosť sa hádame, mali sme super vzťah ale ja si chcem šetriť, nemám ani žiadne stavebko, nič.. od leta robím a nemám nič našetrené (to je aj moja vina).
chcem jej pomôcť ale viem, že by to znamenalo, krach. do leta si nič neušetrím, neviem či budem mať na knihy do školy. všetko si platím sama, aj lieky... prihlášky.. ona stále hovorí že chce aby som bola samostatná.ale ako mám z 500e ešte aj jej stále požičiavať? čo mám robiť? som sebec?

pasazierka

Mna zarazilo, ze nevies, kam tie peniaze tak rychlo miznu (okrem splatok). A velmi zivo si spominam na pripad zeny, ktora minala peniaze raketovou rychlostou (a nikdy sa nezistilo, kam tie peniaze isli, pretoze doma nic nove nepribudlo), az sa napokon zistilo, ze trpi bipolarnou poruchou.
Podla mna by si mala mysliet na seba a svoju buducnost. Prejdi si s mamou splatky a jej prijem a zisti, kolko jej realne ostava na zivot. Porovnaj so svojim prijmom. Ak objavis nejake nevysvetlitelne cierne diery v maminych uctoch, nepoziciavaj. Bolo by to totiz zbytocne, len by si o tie peniaze zbytocne prisla.

ajajaja

ked si myslis, ze vies s peniazmi dobre narabat, a tvoja mama nie, tak skus jej navrhnut, aby ti dala ona svoje peniaze a ty zabezpecis zaplatenie vsetkych veci plus sa budes snazit aj usetrit...viem,ze je to kus cudne,ze dcera diriguje matku, ale keby to vyslo,tak preco nie...

suprax

kebyze nepoziciam tych 200e tak mam teraz nasetrenych skoro 300e. a ved pisem ze som bola dva mes. na PNke, lieky ma stali strasne vela aj potrava.
dakujem vsetkym za prispevky, len piste dalej svoje nazory, potrebujem ich pocut..
nemyslim ze som lakoma, ale viem ze to takto nemoze ist dalej a bola by som rada kebyze to aj moja mama vidi z mojho pohladu.
dnes sme mali vazny rozhovor ale ona sa hned urazi, potom na mna vybehne... skusim to zajtra..
chcem jej pomoct a robi mi radost pomahat jej, som jej strasne vdacna za vsetko co pre mna spravila... ale ako sa mozem takto osamostatnit.. a co by robila kebyze idem byvat na privat s niekym. ja fakt verim ze by mi viacej ostavalo kebyze byvam v podnajme s inymi studakmi.

iotaaa:-)

gzhfskd - Ved neni lakoma. Nepoznam vela takto mladych co by rodicom platili za byvanie a vsetko si kupovali sami. A este k tomu ked chce ist na skolu.

suprax - skus si o tom s mamou priamo pohovorit, ved ked mas s nou zdielat domacnost a platis za to, tak hadam mas narok videt vsetky ucty, co kolko stoji a tak (plyn,elektrika,voda...). Tak si to vsetko preratajte spolu, nech vidis kolko a za co vlastne platis. A pokuste sa stanovit si nejake limity na ostatne nakupy (potraviny, oblecenie - kazda svoje podla moznosti). A skus si odkladat na zeleznu rezervu, aj ked len 10-20 eur (to sa z tych 500 urcite da usetrit). Hlavne nech mama mysli na splatky, vsetko nech plati na cas. Bo aby sa nejak nestastne nedostala do exekucie, bol by to aj tvoj problem (co si zjavne uvedomujes, kedze to tu riesis)

Len mozno bude treba pocitat naozaj kazde euro a nekupujte, co nepotrebujete.
Tak ti prajem nech to spolu zvladnete :-)

gdishzug

od kedy pracujes si si nic nenasetrila. a to neverim ze zo 400e mlada bezdetna zena nevie nic nasetrit. ale ked treba mame pomoct, zrqzu sa ohanas tym ze si musis setrit... tu aj tak nic nepomoze, jedine vwzny rozhovor s mamou aby si jej vysvetlila ako to vidis ty alebo jej navrhni ako by zo svojich prijmov vedela vsetko poplatit, nacom usetrit, kde zbytocne neminat atd, aby si nemusela stale poziciavat

suprax

ja planujem brigadovat,,aj budem.. nemyslim si ze som lakoma.. viem ze mama sa dost natrapila, ale nie je riesenie aby sme obe boli na financne na dne. ja som aj rozmyslala ze jej tie dve stovky necham..ale ona si kazdy tyzden nieco pozicia.. to sa stale nabaluje..
ale mozno mas pravdu.. ja ju mam rada a nechcem aby trpela..ale na druhej strane ja som dospela, tiez mam vydavky, chcem si setrit atd. mama uz somnou nema pol roka ziadne vydavky. skor ja mam s nou.. ja neviem :(

gzhfskd

keby si mame tych 200e nechala. myslis ze sa ti nieco stane? myslisze tie dve stovky ta pred niecim zachrania? tvoja mama si tiez nemohla len tak setrit a kupovat si co chce ked sa musela o teba starat niekolko rokov kym si nezacala pracovat. zarabas 500e a za byt platis tu stovku ? chod byvat do podnajmu ked sa ti nepaci. ked ta vezmu na vysku tak pracovat mozes dalej, aspon brigadovat, alebo studovat externe. tak to robi vacsina studdentov, malo ktory z nich ma nieco nasetrene z cias strednej skoly.
nebud lakoma a.pomoz mame aspon niecim.

suprax

tak tie pôžičky neboli až také nezmyselné.. jedna bola pre brata, druhá pre syna... tam išlo o to že sa nechala zlomiť.. nemyslela do budúcna ako píšeš.
bolí ma to lebo ju mám rada a nechcem aby trpela.. ale ja som mladá, idem študovať, tiež sa poriadne nadriem.. ked som povedala že si ani šetriť nemôžem ked jej stále požičiavam tak ona mi odpovedala že ved ona si tiež nemôže šetriť... stále to nechce vidieť mojimi očami.
bojím sa že sa pokazí náš vzťah.. neviem či míňa na hlúposti, ale nechápem kde môže zmiznúť tak rýchlo jej výplata.
fakt som na nervy už... :(
a dakujem za rady.

Magy

bohuzial, tvoja mama bude zjavne z tych ludi, ktorych porozumenie ak ofunguju financie, videnie a planovanie veci okolo nich sa konci len v horizonte niekolkych nasledujucich dni. to co bude o mesiac, rok - jednoducho nevidia, pretoze casto toho nie su schopni.
je to podobna specificka vlastnost mozgu, ako ked ma niekto bunky na matematiku, iny na precizne prace pod mikroskopom a dalsi je vynikajuci pedagog.

tito ludia si lahko napoziciavaju ale tazko splacaju. pozicane peniaze su rychle peniaze, ziskat ich neboli. a kedze problemy, ktore potom zakonite pridu, si taky clovek v momente poziciavania neuvedomuje, preto nema problem naslubovat vselico a pozicat si uplne nezmyselne sumy, ktore nema sancu splatit.

bohuzial - na tvojom mieste by som bol neoblomny. nepozicat. ak vidis situaciu podstatne lepsie ako ona, vies ze aj tak nebude mat sancu to splatit, tak budes musiet hladat sposoby, ako vydrzat a presadit si svoje.

mozes sa ponuknut, ze jej namiesto toho zaplatis nejake ucty, pripadne splatky.
aspon budes mat istotu, ze tie peniaze od teba neminie na hluposti. ale take detaily si uz musis poriesit sama.