Ako odhadnut hmotnost praskoveho vitaminu C

Ditaku

Poradili zo skúseností,že ak začne prechladnutie(začína škriabať hrdlo,úvodný kašeľ ),brať 1/2 mokka lyžičky a ja dávam do Fatry,lebo zvyšuje kyselinu. Opakujem po cca 3 hod. a zvyčajne zaberie.Niekedy aj 4x denne,ak začína hnačka,prestať.Tá malá "naberačka" v práškovom vitamíne z DM snáď ako prevencia,ale ja neberiem,tak nemám skúsenosti.Moja skúsenosť je,že v úvode prechladnutia,ho zastaví,neskôr už ani zvýšené dávky nepomôžu,ak prepuklo,pokračuje.

RNG

Kavova lyzicka zarovno je 3-az 4 gramy, podla jemnosti mletia. Jemnejsie je lahsie.
Davka vitaminu C v roznych formach, tj nie len kyseliny askorbovej, ale aj roznych neutralnych askorbatov a velmi ucinnej forme ester C je 3 az 5 gramov na priemernu vahu dospeleho(=70 kg priblizne) denne.

Horar

Zdravim...

Snazim sa na nete dopatrat, ake by malo byt davkovanie C-cka z DM-ka... je to v praskovej forme no ta odmerka tam je fakt dost chaba si myslim... dal som si jednu a ani som to necitil v tej vode... mam 100 kg... kolko by som toho mal cca jest?.. nikde na nete neviem najst navod na davkovanie a to co pisu na produkte sa mi zda zalostne malo...

Diky za kazdu info

RNG

Kyselina askorbova sa dnes vyraba tymi istymi enzymatickymi procesami, ako si ju vyrabaju z cukru mnohe zvierata, na nestasti cloveku z 4 potrebnych enzymov na to jeden chyba.
Takze hovorit o syntetickej kyseline askorbovej je mylne, vyrobena kyselina askorbova je bioidenticka tej, co sa nachadza v ovociach.
Jediny rozdiel je viazanie na mineraly a postupne uvolnovanie z ovocnych a zeleninovych struktur, co dava trosku vyrovnanejsiu hladinu kyseliny askorbovej v krvi.
Kedze ma malu molekulu, vylucije sa dost rychlo ladvinami.

Teoria,sirena skoro vsade, ze co telo nepotrebuje , vyluci je hlupa.
Telo casto vyluci aj to co velmi potrebuje, lebo to nevie zadrzat.
Preto su vacsie davky prijmu vitaminu C potrebne na udrzanie vyssej hladiny v krvi, co je pre nas znacne prospesne zdravotne.

arman

Bez do DM, kupis vitamin C aj s odmerkou. Jedna zarovnana lyzicka, ktora je v tom, je 100mg.

Jedna cajova lyzicka urcite nieje 300mg, ale aspon 1,5 gramu.
Jednu cajovu lyzicku odmeras tak, ze ich das na vahu 10, a potom vysledok vydelis 10timi.

Predpokladam ze beries kyselinu askorbovu. Samotna v syntetickej forme sa fakt vyluci mocom za cca 2 hodiny. Avsak ked ju zmiesas s bioflavoidmi, udrzi sa v krvi 12 hodin. Cize dvoma davkami, rano a vecer, si pokryty na 24 hodin. Brat mozes v pohode aj viac, nez 3 gramy. Pokial nemas infekcne ochorenie, vacsinou vie telo vstrebat aj 3 gramy v jednej davke. Za den mozes prijat aj 20 gramov. Ak davku prezenies, vyvola ti to lahsiu hnacku, ktora prestane, len co sa vitamin C vyluci.
Pokial beries kyselinu askorbovu dlhodobo v davke vacsej ako 2 gramy denne, odporucaju sa aj ine vitaminy, inak hrozi riziko oblickovych kamenov. Su to vitamin E, niektore B-cka, vitamin B12, a este nejake, ktore si uz nepamatam.
Precitaj si knizku o vitamine C, na badatel.sk, predcim si budes robit taketo samoliecby.

Pokial dostanes infekcne ochorenie, napriklad virozu, alebo chripku, davku mozes rapidne zvysit. Telo zvysuje toleranciu crevnej steny na vitamin C a vie ho vstrebat viac. Pocas infekcneho ochorenia sa da uzit aj 30 gramov denne, ale to uz dost vyrazne prekyseluje krv, takze sa to oplati uzivat v pomarancovej stave. Idealne je vtedy kazdu hodinu odstavit polku pomaranca, a donho rozmiesat 1-1,5 gramu vitaminu C a pomedzi to pit vela vody.

Fakt si precitaj tu knizku a budes toho vediet viac. :-) Ja uz vitamin C pouzivam dlhsie a fakt je to dobra vec, hlavne pocas sezony infekcnych ochoreni sa tym da nadopovat, a ludia si mozu kychat okolo chcu, nic nechytis. :-)