zdravim. uvazujem nad vysokou skolou, zatial som tretiak na strednej ale uz je najvyssi cas zacat uvazovat a ja sa dost bojim. aky mate nazor na sociologiu etnologiu teologiu politologiu psychologiu a na podobne odbory ? a kde sa s nimi da uplatnit? inak mozte povedat este nejake ine odbory. dakujem vsetkym. inak viem ze to asi znie smiesne, ale mozte sem napisat aj nazvy inych odborov konciacich na -logia.
vyber vysokej skoly
aj v KE je umelecka fakulta na technickej univerzite. ale prijimaju tam rocne asi 10studentov. moznos a to uz zmenilo. neviem
asdasd, a to ake odpovede akoze ocakavas na tieto otazky? :)
skoly nie su dobre alebo zle podla toho kde sa nachadzaju. v kosiciach je napriklad univerzita veterinarneho lekarstva a farmacie. ma velmi dobre meno.
v bratislave su najkvalitnejsie slovenska technicka univerzita, univerzita komenskeho a ekonomicka univerzita, pricom stu je tradicne jedna z najtazsich skol vobec.
vsvu a vsmu su umelecke skoly. ak chces ist tymto smerom a chces zostat na slovensku, nemas inu moznost.
co si myslite vseobecne o vysokych skolach v bratislave? a co si myslite konkretne o vsmu a vsvu? vdaka.
tak to ti vysoku skolu ani netreba aby si sa uplatnil. ale ak chces, tak chod na umelecku, napr. mediamatika. alebo tak, ale myslim ze to nieje velmi lahke studium a je tam problem sa dostat
chodim na graficky dizajn len pre informaciu.
Tak na politológiu ani psychológiu by som nešla, lebo to nemá podľa mňa moc uplatnenie, viem, čo píšem, mám aj kamošov psychologov a politologov nezamestnaných :D teológia je fajn, aj ja som chcela tam ísť kedysi. Takže ja ti z týchto troch možností odporčúčam najviac teolu, aks i rpirpavný stať sa farárom aj na malej dedinke :D
na nete o tom najdes viac nez dost. a citaj aj diskusie pod clankami.
a nieco o platoch:
Najlepšie by bolo, keby si buď šiel v šľapajách odboru, aký už študuješ...A ak študuješ gymnázium, kde nie je odbor, tak by si si mal vybrať niečo, čo Ťa baví, psychológia je super vec, uplatniť by si sa mohol ako súkromný psychológ, nikde nie je napísané, že musíš robiť niekde v nemocnici... :-) Ja chodím na ekonomiku, ale naozaj vyber si niečo, čo Ťa baví a oveľa ľahšie sa Ti to bude študovať :-)
odbory ktore si vymenoval, su tie najjlahsie, ale s najmensim uplatnenim. na nete najdes aj statistiku a prehlad z akych VS je najslabsie uplatnenie.
asdasd, mas pravdu, nielen ze to znie smiesne, ale je to prinajmensom groteskne, pisat ti tu odbory konciace na -logia
na jednej strane chces byt akoze uvedomely, uz v tretiaku zvazovat odbor VS, na druhej asi dost pohodlny, najst si na nete stranku, na ktorej su vsetky statne a i sukromne skoly v SR (zamerne ti neuvadzam, preto ze by som ti tym nepomohla, ty musis byt samostatny a aktivny sam)
A nazor na sociologiu, etnologiu, psychologiu, teologiu, politologiu urcite mam, tak ako vsetci na tomto fore (a kazdy ho bude mat iny!), ale tebe to nebude nic platne, pretoze ide len a len o teba a tvoje buduce studium, ci zivot a nazor si musis utvorit ty sam, podla toho k comu inklinujes
Zaber mas teda poriadny :-), ved vsetky tie odbory konciace sa na -logia su od seba tak strasne vzdialene
Musi ta nieco predsa bavit, tak sa zameraj na to, zisti si, na akom studijnom odbore sa to uci a vybeber si VS podla svojho zamerania, schopnosti (trebars su ludia, ktorych nebavi matika, tak vyberu odbor, kde sa neuci, ale naopak zaujimaju sa o medicinu a zdravie tak si vyberu medicinu, ci osetrovatelstvo a pod.) a samozrejme aj podla financnych moznosti-statnu, ci sukromnu skolu, podla toho ci chces dochadzat zase skolu v blizkosti tvojho bydliska, alebo vzdialenu, kde by si byval na intraku..
Moznosti, myslim si dnes je strasne vela, navyse, ak budes mat vyspecifikovane skoly, mozes sa zucastnit na dnoch otvorenych dveri a dozvediet sa este viac, resp. prezriet si priestory buducej skoly, ci omrknut mesto v ktorom sa nachadza..