Našla som tento príspevok na hn online:
Mam 24 rokov, som evidovany na UPSVAR ako uchadzac o zamestnanie. Nemam ziaden prijem. Externe studujem na VS. Nebyvam s rodicmi, ti prisli z financnych dovodov o dom.mam trvaly pobyt na inej adrese.byvam v podnajme. Narok na podporu z uradu prace nemam, nakolko som zatial este nebol nikde zamestnany. Chcem vas poprosit o radu, ci mam narok na nejake davky v hmotnej nudzi, pripadne prispevok na byvanie,alebo aktivacny prispevok, ked externe studujem.dakujem..
ODPOVEĎ k Príspevku:
Podľa zákona 599/2003 o pomoci v hmotnej núdzi má nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke fyzická osoba a osoby, ktoré sa s ňou spoločne posudzujú vtedy, ak sú v stave hmotnej núdze.
Okruh osôb, ktoré sa spoločne posudzujú vymedzuje §4vyššie uvedeného zákona, z ktorého je pre Váš prípad relevantné písmeno c), cit:
"c)rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s rodičmi v domácnosti,okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.
Ako uvádzate, nežijete s rodičmi v jednej domácnosti a preto by ste mali byť posudzovaný samostatne ako jedna osoba.
Ak Vás príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny uzná za osobu v hmotnej núdzi bude Vám patriť ( podľa mojich vedomostí)
a) dávka v hmotnej núdzi vo výške 60,5 eura
b) príspevok na zdravotnú starostlivosť 2 eurá
c)aktivačný príspevok, pretože si zvyšujete kvalifikáciu formou externého štúdia vo výške 63,07 eur
d) 55,8 eura príspevok na bývanie.
Tento príspevok bol zodpovedaný 15.2. 2010, 13:22, zaujímalo by ma, či je to aktuálne, či sa menili nejako sumy. Nakoľko som v podobnej situácii. Má niekto s týmto skúsenosti, príp. nerozumie sa niekto do toho, prípadne vie ma niekto odkázať na nejaké fórum, na ktorom s rozoberajú tieto veci s odborníkmi? :-) Vďaka :-)))