Viem vyjadriť svoje emócie?

Príspevok v téme: Viem vyjadriť svoje emócie?
funruny

Krásny deň prajem,
som študentkou 3.ročníka psychológie a touto cestou sa na vás obraciam s prosbou o vyplnenie jednoduchého dotazníčka. Jeho otázky sa netýkajú priamo diagnózy diabetes mellitus, ale celkovo kvality života v spojení s fenoménom alexitýmie.

Tento fenomén je často spájaný s priebehom chronických chorôb, a ovplyvňuje celkové spracovanie emócii pacienta s chronickou chorobou. Tento fenomén už bol sledovaný v kontexte srdcovo-cievnych ochorení, tiež v kontexte tráviacich ťažkostí a diagnózy diabetes mellitus sa výskumy dotýkali len okrajovo.

Táto téma sa ma osobne veľmi dotýka, nakoľko mám mladšieho bračeka, ktorému v štyroch rokoch diagnostikovali diabetes 1.typu. Stotožnenie sa s diagnózou bolo naozaj ťažké a tiež braček sa s ňou vyrovnával svojsky. Po naštudovaní si charakteristických prejavov tohto fenoménu som si uvedomila, že sa prejavujú i u môjho bračeka.

Medzi inými sú to napr. tieto prejavy:
- zreteľné problémy pri hľadaní vhodných slov pre vyjadrenie emócií;
- málo plačú, a keď plačú viacej, akoby plač nebol viazaný k zodpovedajúcim pocitom;
- málo si pamätajú sny;
- mávajú neprimerané afekty;
- pôsobia akoby činnosť bola hlavným spôsobom života;
- mávajú zlú kvalitu vzťahov, s tendenciou k závislosti alebo k odmietaniu ľudí;

V mojom výskume k bakalárskej práci sa preto venujem sledovaniu tohoto fenoménu u diabetických pacientov.

Vás by som preto chcela čo najsrdečnejšie poprosiť o vyplnenie jednoduchého dotazníka. Nezaberie vám to ani 10 minút a mne to naozaj véééľmi pomôže. Jeho vyplnenie je anonymné a na iné účely nepoužiteľné.

Ak ste vo veku 20-35 rokov a nájdete si chvíľku čas, budem vám nesmierne vďačná.

Prosím, snažte sa ho vyplniť zodpovedne a naozaj nevadí, ak u seba nepozorujete tieto prejavy.
Ja chcem v mojej práci zistiť práve to, či sa nejako výrazne tento fenomén u diagnostikovaných s diabetom vyskytuje. U môjho bračeka je to možno len výnimka, čo potvrdzuje pravidlo.

Dotazníček nájdete tu:

docs.google.com

Za jeho zodpovedné vyplnenie ako aj za účasť na mojom výskume vám vopred ĎAKUJEM !

goglecom

ano uz rozumiem...mam to podobne,zial niektori to tak citia,ale ak sme na to upozorneny,tak aspon ja nemam problem sa prisposobyt poziadavke a pocity potom vyjadrovat,ale aby ma sameho napadlo davat do vsetkeho pocity tak to nie...iba tam,kde mi to sedi...do vsetkeho pocity nedava nikto,ale su ludia viac pocitovy a ludia akoby viac chladnejsi no ja verim ze vnutorny svet maju obe skupiny rovnako zivy.....ja to chapem tak,ze nielen jednotkari (dm1) ale aj ludia z roznymi chorobymi maju ten pocitovy problem plus je to este aj o povahe ludi,mozno aj o ich vychove...alebo nie mozno,ale mozno urcite? :))) nie nie,kazdy clovek je niejaka osobnost zo svojim fyzickym a astralnym telom....mne to sestri tiez vycitali,ze nie som akoby vesely ci plny zivota,ale nic z tym nespravili,vsetko zostalo po starom,oni sa vydali,maju rodiny,ja bojujem viacmenej sam,neurobim z tym nic,tak je to dane,to by som sa len pretvaroval,keby som bol iny ako som...iba moj nazor

funruny

goglecom, ďakujem za poznámku ;)
pôsobia akoby činnosť bola hlavným spôsobom života vo význame, že všetko v jeho živote sa točí okolo činnosti, dokáže ich opisovať, hovoriť o nich, vykonávať len ich nespája s pocitmi... alebo teda nepopisuje pocity, ktoré pri vykonávaní činností pociťuje

dostačujúce?
Pekný zvyšok dňa prajem