už dlhší čas mávam biele palce, hlavne keď som v chladnom prostredí. bola som aj pri doktorke a do karty mi napísala Raynaudov syndróm. chcela by som ísť aj na angiografické vyšetrenie, ale neviem co to vsetko obnáša. má niekto podobné problémy, alebo skúsenosti s týmto vyšetrením? ďakujem za každý názor
biele palce
čerpala som z tejto práce o angiografickom vyšetrení rtg.host.sk
ďakujem veľmi pekne, dosť mi to pomohlo.môžeš mi prosím ťa syma napísať kde si našla všetky tieto informácie?budem ti vďačná. ešte raz díky moc :o)
Všeobecným opatrením je vyhýbanie sa účinku chladu a nikotínu, ako aj naučenie sa rôznych uvoľňovacích techník. V ťažkých prípadoch môže byť prevedené oddelenie nervu sympatikus, takzvaná transaxilárna, transtorokálna sympatektómia
Príprava pacienta:
Najmenej 5 - 6 hodín pred vyšetrením neprijímať potravu;
Prijímanie tekutín sa doporučuje pred i po vyšetrení (znižuje nefrotoxicitu k.l.), posledný príjem tekutín 4 hodiny pred vyšetrením;
Farmakologická príprava u rizikových a alergických pacientov.
Ak ide o angiografické vyšetrenie v oblasti brucha, je potrebné vylúčiť báryovú k.l. z predchádzajúceho vyšetrenia z tela pacienta.
Podľa stavu pacienta, druhu indikovanej angiografie je vhodné zvážiť celkovú analgosedáciu pacienta, ktorá sa zvlášť doporučuje u pacientov do 15 rokov.
Vyholiť inguiny.
Zabezpečiť venózny prístup (fexibilná kanyla v žile).
B. Starostlivosť počas vyšetrenia:
- vyšetrenie u detí do 15 rokov sa spravidla vykonáva za účasti anesteziológa.
- všetci pacienti majú mať zabezpečený venózny prístup pre pripadnú i.v. aplikáciu tekutín a liekov.
- podľa potreby monitorovanie činnosti srdca pomocou EKG alebo občasným meraním TK.
- možná sedácia podľa stavu pacienta.
- v niektorých prípadoch môže byť prínosom intraarteriálne meranie TK.
C. Starostlivosť po vyšetrení:
V bezprostrednom období po angiografii by sa mal lekár ubezpečiť o aplikovaní dostatočnej kompresie na punkčné miesto a že pacient je v stabilnom stave pred transportom z angiografického pracoviska.
Angiografický výkon má byť zaznamenaný do dekurzu chorobopisu. Rozsah tohoto zápisu závisí od času, kedy bude ošetrujúcemu lekárovi k dispozícií písomný nález z vyšetrenia.
Všetci pacienti po zákroku majú mať zabezpečený kľud na lôžku. Jeho trvanie (v rozsahu až do 24 hodín) je individuálne a závisí od miesta a veľkosti punkcie cievy a od rizikových faktorov uvedených nižšie:
1. Krátkodobé sledovanie (do 8 hodín) možno doporučiť za nasledujúcich podmienok:
- Ide o pacienta, ktorý bol pred vyšetrením v stabilnom stave, bez potreby hospitalizácie a tento stav sa nezmenil.
- Mentálny stav pacient zostal nezmenený, pacient je schopný splniť požadované inštrukcie a sledovať svoj stav.
- Pacient s dostupným telefonickým kontaktom.
- Pacient bez závažnej choroby, zvyšujúcej riziko prípadných komplikácií.
- Doprava pacienta z miesta, kde je prvú noc po prepustení z nemocnice, trvá menej než 1 hodinu.
- Pacient je schopný transportu z nemocnice domov a naspäť.
2. Kontraindikácie krátkodobého sledovania po zákroku (do 8 hodín): V každom prípade by malo byť rozhodnutie o dĺžke trvania pozorovania individuálne a urobené ošetrujúcim lekárom po zhodnotení všetkých patričných údajov. Nasledujúci zoznam komplikácií, ktoré predlžujú dobu potrebného pozorovania, si nerobí nárok na úplnosť:
- Pacienti s kolísavou hypertenzie nedostatočne kontrolovanou medikamentózne, kde je zvýšené riziko vzniku postpunkčného hematómu.
- Pacienti so zvýšeným rizikom nefrotoxického poškodenia aplikovanou k.l., u ktorých tomu možno zabrániť i.v. aplikáciou tekutiny počas hospitalizácie.
- Pacienti s poruchou koagulácie alebo s abnormálnymi hodnotami elektrolytov by mali byť hospitalizovaní až do doby stabilizácie ich stavu.
- Diabetici nastavení na inzulín , ktorí mali kolísavé hodnoty inzulínu pred a počas zákroku majú byť hospitalizovaní až do doby zlepšenia ich stavu.
- Pacienti s komplikáciami zákroku, ako je veľký hematóm, anúria, pretrvávajúca nauzea a zvracanie, by mali byť pozorovaní až do obdobia vymiznutia týchto príznakov.
Pozorovanie pacienta vykonáva vyškolený a informovaný personál. Jeho obsah je tiež individuálny, ide o pozorovanie celkového stavu pacienta, periodické sledovanie miesta punkcie, nálezu na cievach a celkové prekrvenie končatiny distálne od punkcie, množstvo moču, ťažkostí pacienta (bolesti a iné), sledovanie neurologického stavu (v prípadoch manipulácie v hrudnej aorte a v brachiocefalických cievach) a iné.
snáď pomôže, viac som enašla :)