biele palce

Príspevok v téme: biele palce
anonym544

už dlhší čas mávam biele palce, hlavne keď som v chladnom prostredí. bola som aj pri doktorke a do karty mi napísala Raynaudov syndróm. chcela by som ísť aj na angiografické vyšetrenie, ale neviem co to vsetko obnáša. má niekto podobné problémy, alebo skúsenosti s týmto vyšetrením? ďakujem za každý názor

anonym544

ďakujem veľmi pekne, dosť mi to pomohlo.môžeš mi prosím ťa syma napísať kde si našla všetky tieto informácie?budem ti vďačná. ešte raz díky moc :o)

syma

Všeobecným opatrením je vyhýbanie sa účinku chladu a nikotínu, ako aj naučenie sa rôznych uvoľňovacích techník. V ťažkých prípadoch môže byť prevedené oddelenie nervu sympatikus, takzvaná transaxilárna, transtorokálna sympatektómia
Príprava pacienta:

Najmenej 5 - 6 hodín pred vyšetrením neprijímať potravu;
Prijímanie tekutín sa doporučuje pred i po vyšetrení (znižuje nefrotoxicitu k.l.), posledný príjem tekutín 4 hodiny pred vyšetrením;
Farmakologická príprava u rizikových a alergických pacientov.
Ak ide o angiografické vyšetrenie v oblasti brucha, je potrebné vylúčiť báryovú k.l. z predchádzajúceho vyšetrenia z tela pacienta.
Podľa stavu pacienta, druhu indikovanej angiografie je vhodné zvážiť celkovú analgosedáciu pacienta, ktorá sa zvlášť doporučuje u pacientov do 15 rokov.
Vyholiť inguiny.
Zabezpečiť venózny prístup (fexibilná kanyla v žile).
B. Starostlivosť počas vyšetrenia:
- vyšetrenie u detí do 15 rokov sa spravidla vykonáva za účasti anesteziológa.
- všetci pacienti majú mať zabezpečený venózny prístup pre pripadnú i.v. aplikáciu tekutín a liekov.
- podľa potreby monitorovanie činnosti srdca pomocou EKG alebo občasným meraním TK.
- možná sedácia podľa stavu pacienta.
- v niektorých prípadoch môže byť prínosom intraarteriálne meranie TK.
C. Starostlivosť po vyšetrení:
V bezprostrednom období po angiografii by sa mal lekár ubezpečiť o aplikovaní dostatočnej kompresie na punkčné miesto a že pacient je v stabilnom stave pred transportom z angiografického pracoviska.
Angiografický výkon má byť zaznamenaný do dekurzu chorobopisu. Rozsah tohoto zápisu závisí od času, kedy bude ošetrujúcemu lekárovi k dispozícií písomný nález z vyšetrenia.
Všetci pacienti po zákroku majú mať zabezpečený kľud na lôžku. Jeho trvanie (v rozsahu až do 24 hodín) je individuálne a závisí od miesta a veľkosti punkcie cievy a od rizikových faktorov uvedených nižšie:

1. Krátkodobé sledovanie (do 8 hodín) možno doporučiť za nasledujúcich podmienok:
- Ide o pacienta, ktorý bol pred vyšetrením v stabilnom stave, bez potreby hospitalizácie a tento stav sa nezmenil.

- Mentálny stav pacient zostal nezmenený, pacient je schopný splniť požadované inštrukcie a sledovať svoj stav.

- Pacient s dostupným telefonickým kontaktom.

- Pacient bez závažnej choroby, zvyšujúcej riziko prípadných komplikácií.

- Doprava pacienta z miesta, kde je prvú noc po prepustení z nemocnice, trvá menej než 1 hodinu.

- Pacient je schopný transportu z nemocnice domov a naspäť.

2. Kontraindikácie krátkodobého sledovania po zákroku (do 8 hodín): V každom prípade by malo byť rozhodnutie o dĺžke trvania pozorovania individuálne a urobené ošetrujúcim lekárom po zhodnotení všetkých patričných údajov. Nasledujúci zoznam komplikácií, ktoré predlžujú dobu potrebného pozorovania, si nerobí nárok na úplnosť:

- Pacienti s kolísavou hypertenzie nedostatočne kontrolovanou medikamentózne, kde je zvýšené riziko vzniku postpunkčného hematómu.

- Pacienti so zvýšeným rizikom nefrotoxického poškodenia aplikovanou k.l., u ktorých tomu možno zabrániť i.v. aplikáciou tekutiny počas hospitalizácie.

- Pacienti s poruchou koagulácie alebo s abnormálnymi hodnotami elektrolytov by mali byť hospitalizovaní až do doby stabilizácie ich stavu.

- Diabetici nastavení na inzulín , ktorí mali kolísavé hodnoty inzulínu pred a počas zákroku majú byť hospitalizovaní až do doby zlepšenia ich stavu.

- Pacienti s komplikáciami zákroku, ako je veľký hematóm, anúria, pretrvávajúca nauzea a zvracanie, by mali byť pozorovaní až do obdobia vymiznutia týchto príznakov.

Pozorovanie pacienta vykonáva vyškolený a informovaný personál. Jeho obsah je tiež individuálny, ide o pozorovanie celkového stavu pacienta, periodické sledovanie miesta punkcie, nálezu na cievach a celkové prekrvenie končatiny distálne od punkcie, množstvo moču, ťažkostí pacienta (bolesti a iné), sledovanie neurologického stavu (v prípadoch manipulácie v hrudnej aorte a v brachiocefalických cievach) a iné.

snáď pomôže, viac som enašla :)