Dobry den,
pisem za svojho priatela. Uz zrejme od narodenia ma popraskany jazyk. Ma velku prasklinu v strede, z ktorej sa odvijaju mensie prasklinky a tak isto aj po boku jazyka. Jazyk ho neboli, ide skor o esteticku stranku a vlastne o pricinu, kvoli comu mu jazyk tak popraskal. Vedeli by ste mi poradit, aky vitamin mu chyba, popripade, co ine by s tym bolo treba robit? Dakujem za kazdu odpoved a prajem vsetkym pekny dnik:)
Popraskany jazyk
Tiež mám podobný problém. Môj jazyk nieje hladký, je ryhovaný, štípe ma ked jem ananás, cesnak, pijem tvrdý alkohol. Myslím že nedostatkom hydratácie to nebude, vypijem denne aj cez 2l vody. Dá sa s tým niečo robiť tak aby sa mi jazyk zacelil?
ja mam ties v prede jazyka praskliny. neboli to, ale stipe ma jazyk ked zjem vela bananov, ananas, kiwi a vlasske orechy. pri par sustach sa nic nedeje. a takisto mam na tom jazyku taky hnusny biely povlak. niekedy tam neje ale niekedy je ho tolko ze ho mozem vypluvat. no ale aspon vidim ze to nemam len ja, lebo vseobecna lekarka a stomatolog na to pozerali ako telata.
priatel má tiež doryhovaný jazyk, ale to má už jazvy, ktoré mu tak ostali. mal nehodu raz, nemohol nič jesť, piť, tak z dehydratácie mu dopraskal. tiež, nič nebolí, len to cítiť, hlavne pri bozkávaní.
Príklad diagnostiky :
Jazyk je důležitým ukazatelem zdraví, takže bych ho ráda rozebrala do většího detailu. Jazyk je vlastně takovým oknem do našeho těla. Špička jazyka nám sděluje, jak je na tom naše srdíčko, hned za špičkou je místo informující nás o stavu plic. Pravá strana jazyka ukazuje jak je na tom náš žlučník a levá strana játra. Prostředek jazyka značí, v jakém stavu je náš žaludek a slezina, vzadu potom ledviny, střeva, močový měchýř a děloha.
Zdravý jazyk by měl být hladký, vláčný a vlhký. Měl by mít světle červenou barvu s velice tenkým bílým povrchem. Nejběžnějšími signály, které nám náš jazyk dává, jsou prasklinky, brázdy, povrch (žlutý, chlupatý, silný, bílý), linky, otok, rudé skvrny a řezy.
P
rasklinka uprostřed jazyka
Tato prasklinka, která nedosahuje až ke špičce jazyka, může vypadat zcela neškodně, ale pokud takovouto prasklinku máte, pak to znamená, že máte slabý žaludek a vaše zažívání nefunguje tak, jak by mělo. Skoro určitě vám chybí určité živiny. Vsadím se, že se často cítíte nadmuti po jídle a možná jste i obětí prudkého poklesu energie někdy uprostřed dne a hlavně po obědě. Zcela určitě nemáte tolik energie, kolik byste měli mít. Ale na druhou stranu, převážná většina lidí nemá ponětí, jak by se vlastně měli správně cítit, co se energie přes den týče.
no jasne nafukaje ma uz strasne dlho, ale i tak si nemyslim ze ten poprasjkany jazyk mam kvoli travicim problemom
Vy čo máte popraskané jazyky ako spraskaná zem, chcem sa spýtať, či máte problém s nafukovaním? Mňa totiž veľmi často nafukuje. Nemáám to od narodenia, bola som pri stomatológovi (nič nezistil), o tri dni idem na gastro, možno tam niečo zistia.
Vy čo máte popraskané jazyky ako spraskaná zem, chcem sa spýtať, či máte problém s nafukovaním? Mňa totiž veľmi často nafukuje. Nemáám to od narodenia, bola som pri stomatológovi (nič nezistil), o tri dni idem na gastro, možno tam niečo zistia.
ja ho mam tiez opraskany, od mala aj v strede aj na bokoch, akoby taky dorezany..inak neviem od coho to mam, ani ako to riesit, za kym ist.
a neboli ma
Dobry den.Ja mam taky problem ze citim zvieranie hrdla a miernu bolest aj pri prehltani na prazdno aj ked neprehltam.Na stitnej zlaze mi pred 3 mesiacmi zistili cysty..velmi sa potim v podpazusi.A este som si vsimla na jazyku taky povlak akoby biele huste bodky alebo chlpky..mozno je to normalne..pretoze mam zdurene lymf. uzliny..tipujem nieco s imunitou.Krcne,krvne,gastro a rtg mam v poriadku.Neviem ci som hypochonder ale tieto priznaky si neviem vysvettlit.Co si o tom mam mysliet?