Má tu ešte nieko strach z tmy? Napr. strach spávať sám, keď je v izbe úplná tma?
Strach z tmy
no veď o tej chybe v hlaviščke som písala, že strach z tmy v uzavretej miestnosti napr. dom a v spálni, nie niekde v else, to už prirodzené nie je...preto je to takto u neiktorých jedincov nevyvážené
Aj keď človek v tme nevidí tak dobre ako nejaká puma, nie je to až tak beznádejné. Ani slepý človek sa nestratí ak pozná trasu a v noci keď svieti Mesiac vidno všetko dosť dobre, kľudne aj prekážky na chodníkoch. Keď je však nov, je to zložitejšie, ale aj vtedy vidno obrisy veľkých predmetov. Hovorím samozrejme o otvorenejších priestoroch a nie o hustom pralese.
Nie každá chyba "v hlavičke" je chyba. Nemôže byť každý jeden človek vo všetkom rovnaký.
chladomor...to ked sa niekto boji tmy v uzavretej miestnosti...to neni normalne (tam je v hlavicke chyba)
ale v lese...ked je uplna tma tak nic nevidis...(a to je prirodzeny strach )
Ono je zas veľký rozdiel medzi tmou v uzavretej miestnosti, kde sa človek môže cítiť uväznený a tmou vonku v otvorenej prírode. Tá druhá tma je omnoho príjemnejšia, taká slobodnejšia, mesačné lúče rozporcované konármi stromov na tenké dlhé pásiky, hviezdy, ...
chladomor...sprostost si napisal...je prirodzene ze clovek sa boji ked je tma...pretoze vobec nie je prisposobeny na to aby sa pohyboval(lovil a pod) v tme :)
Ale áno, nadpriemerne inteligentní ľudia sa vraj prejavujú takýmito odhcýlkami, ako strach z tmy a pod. Viackrát som to čítala aj počula, aj andpriemerne nadaní ľôudia, možno to nie je ale pravidlo. Ja napr. som si envedela domalička vysvetliť, prečo viem aj rkesliť, aj spievať, aj písať básne a prózu, aj hrám na klavír, aj mi ide škola na jednotky a jazyky soms a nemusela učiť, vyhrala som raz cleoslvoenské kolo v španielčine...potom som si rpečítala článok, ako to je, že sa nadpriemerne intel. ľudia boja tmy, ja somb ola odmalička taká divná so segrou, v škôlke sme nechceli byť s deťmi, utekali sme, odmalička sme s abáli tmy, zostalo to doteraz, a aj iné veci, tkaže tomu verím vzhľaodm na to, čím ma Pán Boh obdaril :d Ale tie schopnosti by som menila za to, aby som prestala mať strach z tmy a dokázala spať sama v tme. To vraj sa deje ľuďom s nadpriemernou fantáziou, čo my so segrou máme, domalička sme si vymýšľali rôzne príbehy a dávali to na papeir a tkatiež v tom kreslenís a to prejavovalo
S tým kradnutím som samozrejme len preháňal. Nám doma len jeden stĺpik z čias, keď stavali R1. Boli tam síce nápisy, ktoré zakazovali vstup na stavbu, ale v noci to aj tak nikto nestrážil, asi kvôli rozľahlosti celej stavby.
Tak aj ja som trochu prispel k rozkrádaniu štátu :-)
V jednom online IQ teste mi vyšlo IQ 120, takže reálne môžem mať tých 100, čo je definitoricky priemer v populácii. Inteligencia je však príliš komplexný pojem na to, aby sa dala opísať jedným číslom. Schopnosť predstavovať si trojrozmerné geometrické útvary, vedieť si domýšľať na základe neúplných informácií, mať schopnosť pochopiť myslenie iných ľudí, vedieť logicky argumentovať, či vedieť tvoriť originálne a hodnotné veci, to sú všetko veľmi rozličné vlastnosti toho, čo predstavuje výnimočnosť človeka ako inteligentnej bytosti.
Inak namyslím si, že inteligentní ľudia sa boja tmy. Strach z tmy je primitívny pud pochádzajúci z praveku, keď bol svet pre človeka veľmi nebezpečným miestom a to najmä v noci, takže ľudia, ktorí sa boja tmy sú v tomto zmysle akoby viac podobní primitívnym predkom.
chladomor...to si robis srandu...ze kradnes tie stlpiky nie ??? :D
inak aj ja mam rad tmu :)