Ako sa zbavit lakomosti

Príspevok v téme: Ako sa zbavit lakomosti
rtpa22

Som lakoma. Viem to a rada by som sa toho zbavila.
Som VS, mam obstojnu pracu, nemam deti, zijem sama. Mam priatela, ale on zije vo svojom byte a obcas nocuje on u mna, obcas ja u neho. Mam par kamaratiek, asi 2-3 priatelky. Na nic velke nesetrim. Mam vlastny byt na hypoteku, tuto bez problemov splacam. Dobre vybavena domacnost, male auto (ale vacsie ani nechcem, potrebujem len sukromny priestor na 4 kolesach, ktory ma dopravi, kam treba), chata so zahradkou.
Teraz ten problem. Drahsie potraviny si kupim, len ked su v akcii. Je mi luto kupit si lepsie oblecenie, odkedy som psychicky zvladla sekace. Dokonca to beriem ako lov. 10x nekupim nic a potom za velku tasku. Ulietavam len na istom type topanok a knizkach, obcas urobim ako impulzivny nakup kabelku, bizuteriu, veci do domacnosti, ale musi ma posmelit nejaka zlava.. mozno ani nie je pravdiva. Nejdem sa najest do restauracie, aj darceky kupujem v zlavach..
Poradte mi nejaku metodu, ako sa naucit normalne zit. Viem, ze si mozem dovolit viac minut, ale nejde mi to.

martina0222

lost, výroba + pošta je jedna suma, ale keď už si to kupujeme v obchode, platíme za výplatu majitelovi obchodu, obchodným poradcom, predavačke, prenájom obchodu, prácu dovozcov a sprostredovatelov, DPH a podobne :))
Takže ťažko určiť 1 vinníka, celý systém je v prdeli;)

lost

presne tak martina !!!

u nas su PODNIKATELIA, ktori vyplakavaju ze JOJ NEJDE BIZNIS, vid PUMPY a dovozcov z ciny, kde:
1. v cine stoji produkt 100eur aj s postou ZADARMO
2. u nas to stjoi PO ZLAVE 200eur z 300EUR!!! a obcas aj postovne priplatit si

a to si nerobim srandu, mozem najst 10 produktov do polnoci..

(ale nechce sa mi, zbytocne)

ja fakt uvazujem o opusteni krajiny (ak mi zadrzia vodicak tak okamzite sa vzdam obcianstva)

lebo toto tu je CHORE !!!

martina0222

Hehe, tak toto ma dorazilo... Dám ti svoj účet a môžeš mi posielať, ver tomu, že ja si doprajem:))))
Ale vážne. To myslíš vážne?? Veď nikto z nás nechce byť odrbaný bohatými spoločnosťami ako Tesco a pod. Kupovať potraviny organizovane a mať prehlad o cenách a vždy kupovať v zlave je predsa veľmi cenná vlastnosť. To nie je lakomosť, ale zdravý rozum!
Hmm a to "umenie" vedieť si dopriať drahšie veci rastie v priamej úmere s umením vedieť OCENIŤ tie drahšie. Ak nevidíš rozdiel medzi Pradou a kabelkou od číňana, nemá zmysel kupovať Pradu. Každý si ulietava na svojom... dokonca aj ty píšeš že si ulietavaš na istom type topánok a knižkách, takže predpokladám, že za to vieš minúť aj viac peňazí. Tak to už vôôôbec nechápem, kde je tvoj problém. Chceš radu ako normálne žiť... veď žiješ úplne až úplne viac než normálne a bežne ako bežný slovák. Ak máš peniaze nazvyš, tak daj na charitu, choď na dovolenku, kúp si koňa:D... Inak podla mňa adoptovať si dieťa ak si sama a zabezpečená, je možné.

zewa

Ja mam asi opacny problem :)
Myslim, ze nie je nic strasne na tom setrit.
Ak si s tym neni spokojna, tak skus ist na terapiu na par sedeni, ci nemas nejaky blok z detstva s nedostatkom penazi alebo co..

smajliQa

rtpa22

ja mam asi podobny problem :( moc ma to ale netesi.
viem ze si mozem kupit, (dam priklad) fitness cornflakes, ale kupim si kauflandacke, lebo su o ecko lacnejsie...

to hovorim len priklad.
aj ked si mozem dovolit kupit drahsiu vc, tak pozeram na ceny a kupim takmer vzdy to lacnejsie. uz si sama sebe niekedy leziem na nervy.
preto najradsej nakupujem sama. nikto mi do toho nehovori.
naposledy som kupovala smotanu.
bolo tam sto druhov, a ja som kupila myslim tu druhu najlacnejsiu. neviem preco, proste ale preco by som mala davat za smotanu 1,50 e, ked mozem dat 80 centov?

som hrozna...
priatel ma takmer kazdy den vola na kavu, ale kazdy druhy den mu odpoviem, pod, radsej si ju urobime doma.
viem ze ma chut si ist sadnut, tak mu to doprajem snad kazdy druhy ci treti den, ale viac nie. pride mi to zbytocne!!!!

tapp

Zaujimave. Ludia obvykle zapieraju zle vlastnosti a ked sa inak neda, tvrdia, ze su chori. Peknym prikladom je TV poviedka Nejsem líná, jsem anemická.
Tu je to. zda sa, naopak.

rtpa, Magy ma pravdu. Premyslas moc hypoteticky. Mozno, asi, asi, mozno, .. Si az neuveritelne racionalna. Akoby si si dopredu vykalkulovala, kolko radosti chces dosiahnut (materialne si uz zrejme dosiahla, co si chcela) a teraz sa k tomu snazis dopracovat. Radost sa ziskava aj z nehmotnych veci, nie ?

Mimochodom, rtpa, tvoj vztah-nevztah (ako si to nazvala) je prinajmensom (hmmm) divny. Viem si taku dvojicu predstavit v smutnosmiesnom filme. Sposob tvojho vyjadrovania a nadhlad hovoria, ze mas na viac.