Prosim o radu, mam 3mesacnu dcerku s ktorou som sa vybrala do svojho zamestnania ju ukazat kolegyniam, vedela som ze manzel by sa velmi hneval, keby to vedel, boji sa o jej zdravie, kedze pracujem v skolstve, tak som mu to utajila, no na druhy den som sa mu s tym priznala, aby som mala ciste svedomie, kolkokrat sa mu bojim hocico povedat, priznat, lebo viem ako sa bude hnevat, jeho reakcia bola: ja som skoncil s tebou, nabuduce uz do tej skoly nevkrocis. Jeho rodicia o tom vedeli, im sa skor pochvalim ako jemu. No jeho mama si ho vzdy predomnou zastava, a za jeho chrbtom -nadava na neho, lebo dobre vie aky je, ja nemam nikoho kto by si ma zastal, necitim ziadnu oporu,ona povedala ze on si to nezasluzi. takto som tukla auto v tehotenstve, nebala som sa tak ani o seba, ani o dieta, ako o to ako on zareaguje, nie aby povedal ze je rad, ze sa nam nic nestalo, jemu bolo prednejsie auto, vynadal mi, triasla som sa 3 dni, odtedy za volant som nesadla, bojim sa vzdy jeho reakcie, jeho mater dobre vie aky je, stale si ho zastava, hoci mi povie aby som mu nic nehovorila.
po utajeni mojej navstevy skoly, som sa rozplakala, babatko som nemohla utisit, bola som z toho na nervy, vracala som, mala som chut ich oboch opustit a malej kupit sunar, lebo som myslela ze pri tom strese pridem o mlieko, nenavidim ho, ako aj celu jeho mater. prosim o pomoc, ako mam reagovat nadalej.
S pozdravom Nika
utajenost
Milá Monika. Je mi veľmi lúto prizerať sa ako si niekto spacká život..a o to horšie je vidieť, ako niekomu spacká život niekto iný. Hlavne si uvedom, že si dospelá, hrdá žena a matka a to by si mali všetci vážiť a obdivovať, špeciálne tvoj manžel. Nikto nemá právo na teba kričať, ponižovať ťa a ničiť ti tvoje zdravie. Ale súdiť tvoje manželstvo my tu nemôžeme, len ty vieš všetky podrobnosti.. len by som ťa chcela podporiť v tom, že nikdy nie je zbytočné/zbabelé/ťažké/finančne náročné navštíviť psychológa, ten bude vedieť poradiť najlepšie.
Otvor si google. Daj si vyhladať slová ako psychické týranie v manželstve, psychický teror a pod. a niečo si o tom prečítaj. Ak sa správanie tvojho manžela aspoň z časti zhoduje s opisom na nete, buď rada, že si na to prišla skôr, než sa z teba stala chodiaca troska, čo sa bojí ludí a má silné depresie. Nikdy to nepodceňuj a buď opatrná. Nauč sa ako sa tomu brániť.
moni, mozes prosim popisat podrobnejsie, preco ma tvoj manzel take (podla mna nezmyselne) poziadavky?
netusim co je zle na tom, ked tvoje kolegyne a kolegovia, s ktorymi pracujes, uvidia tvoje dieta, preto by bolo dobre sem napisat jeho zdovodnenie, ak nejake dal.
s tym autom zacina byt trochu jasnejsie, ze je to clovek materialisticky, vazit si viac auto ako vlastnu manzelku a dieta je velmi velky dusevny nedostatok, ale tiez by to chcelo popisat viac okolo toho.
pises, ze svokra povedala "on si to nezasluzi". co konkretne?
jeho matku si myslim ze nemusis obvinovat, aj ty by si milovala svoje dieta nech uz by bolo akekolvek. dieta bude vzdy pre mamu to jedine a najlepsie. a no neber to v zlom, nic proti tebe, ale ludia sa vacsinou beru a maju spolu dieta, ak sa teda nahodou neposmikne, az po dlhej dobe spolunazivania, ked sa dobre poznaju, ked vedia aj o svojich zaporoch. nehnevaj sa ale predpokladam ze on bol taky vzdy, najvacsia blbost co ludia robia ze si beru partnera sice z lasky ale s vierou ze ho zmenia a budu zit stastne az..., no a ked si takto nestastna a chces nieco spravit s tymto stavom, tak sprav, najlepsie bude otvorena debata s nim ziadne vyhrazanie, ale vylej mu svoje pocity, ze sa ho bojis, ze si nestastna atd. to by slo asi, nazaciatok
Zjavne to nie je prvy pripad. Nemas pocit, ze Ta citovo vydiera a obmedzuje? Preco si to nechas robit?? To, ze reagujes na podnety od neho zvracanim, triaskou su jasne signaly psychickeho utlaku... Zacni s tym nieco robit, vzchop sa, si ziva bytost hodna ucty a lasky.... Ak nevladzes sama, obrat sa na odbornikov, ktori Ti poradia... Drzim palce a nenechaj sa zotrocovat...