Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Idete voliť do NR SR platne či neplatne?

Príspevok v téme: Idete voliť do NR SR platne či neplatne?
VTomi

Bola mi totiž položená otázka, že ako neuprednostňovať žiadnu aktívnu politickú stranu, pričom pri využití svojho volebného práva. Tak som sa kuknul do zákona o voľbách do národnej rady. V zmysle toho zákona sú vlastne len tri spôsoby, ktoré by vyhoveli tomuto kritétiu, a síce:
- odovzdať taký hlasovací lístok, ktorý nie je na predpísanom tlačive,
- alebo dať hlas takej strane, ktorá bola medzičasom zrušená, má pozastavenú
činnosť alebo brala svoju kandidatúru späť,
- alebo teda odovzdať len prázdnu obálku.

O platných či neplatných hlasovacích lístkoch je tu text § 37 zákona:

§ 37
Posudzovanie hlasovacích lístkov

(1) Hlasovacie lístky, na ktorých sú mená kandidátov prečiarknuté, menené alebo dopisované, sú platné. Na také úpravy sa neprihliada. Ak volič dal na hlasovacom lístku prednostný hlas viac ako štyrom kandidátom, taký hlasovací lístok sa počíta v prospech politickej strany alebo koalície, na prednostné hlasy sa však neprihliada.

(2) Hlasovacie lístky, ktoré nie sú na predpísanom tlačive, a hlasovacie lístky politických strán alebo koalícií podľa § 23 ods. 6 sú neplatné. Ak je v obálke niekoľko hlasovacích lístkov v prospech rôznych politických strán alebo koalícií, sú všetky tieto hlasovacie lístky neplatné. Ak je v obálke viac hlasovacích lístkov tej istej politickej strany alebo koalície, počítajú sa ako jeden hlas; ak sa na niektorom z týchto hlasovacích lístkov vykonala prednostná voľba, prihliada sa na ten hlasovací lístok, na ktorom bolo odovzdaných viac prednostných hlasov; ak však bol odovzdaný na viacerých hlasovacích lístkoch rovnaký počet prednostných hlasov, nie však pre tých istých kandidátov, na prednostné hlasy sa neprihliada.

Deria

david,
narodnu radu pozeram zakazdym! (cez internet a ked nemam cas, tak z archivu.) prave preto si myslim, ze matovic je chudak cvok. iba odkryvat a poukazovat, to nestaci!
myslim si, ze slovensko by malo prejst, tak ako nemecko na urcitu dobu pravo-lavou vladou, co by slovensko posunulo dopredu. treba odhodit vsetky stranicke tricka a zacat spolocne pracovat pre zaujmy slovenska. pravo-lava vlada by bola dobra v tom, ze by sa vzajomne kontrolovali. (vedela by som si predstavit napr. smer s martinakovou SF-robime to pre deti)
potom by taki sasovia ako matovic neboli vobec v NR potrebni. lenze matovic s tymi primitivnymi kecami ziskava priestor v mediach a napr. o takom slobodnom fore ani nepocujes. martinakova totiz odisla od goril a vzdala sa dorovolne postu podpredsednicky NR. ked poukazovala na kupovanie poslancov a na rozkradanie, tak sa z nej gorily vysmievali a media ju este znemoznovali. ked prosila lipsica ako ministra spravodlivosti, aby zasiahol, ten iba pokrcil plecami a vladol s gorilami dalej! a vidme dnes, pasuje sa za najväcsieho bojovnika proti korupcii. fuj, na grc!
david, skus sa pozriet na kandidatku SF. maju tam vela zien. zisti si nieco o tej strane, ty zijes na slovensku a myslim, ze tam existuju aj slusne strany, len o nich nikto nevie, lebo sa nedostanu do medii ako napr. saso matovic.

Deria

sweater,
ano, v tom mas pravdu, na politiku treba mat zaludok ale to je tak bohuzial vsade na svete. a preto aj moja sestra odmietla robit vo vrcholovej politike! ja som jej uz parkrat povedala, aka je sprosta, uz sme mohli byt cela rodina zabezpecena na cely zivot.:) .......ale nie, vazim si u nej, ze ten zaludok na to nemala.
sweater, tragedia celeho vychodneho bloku spociva v tom, aby nas vobec prijali do vsetkych zapadnych struktur, sprivatizovat strategicke podniky. cez to vsetko si kazda normalna krajina vedela zachovat aspon väcsinove podiely. co urobila slov. vlada na cele s sdku? doslova rozdali za babku: plynarne, elektrarne, prenajom gabcikova (na 30 rokov!), k tomu im este pribalili aj rozhodovacie pravomoci, takze slovaci si uz nemozu ani prdnut, dobre, ze? ale hlavna vec, ako teraz potvrdila aj gorila, ze kto konkretne sa tam dobre napakoval.
nedivim sa slovakom, za su zhnuseni zo vsetkeho ale prave tito zlodeji a klamari, ktori maju plnu hubu reforiem (ake reformy sa pytam? skolska? zdravotnicka? dochodcovska? ved je to na smiech!) vytvarali na slovensku vedome atmosferu, ze vsetci ostatni su zlodeji a oni su ti cisti! (smutne na tom je, ze väcsina medii im tuto atmosferu pomahala vytvorit!!) a zrazu pride gorila, co je len spicka ladovca z tych zlodejin, co boli napachane na slovakoch.
vies, co tym chcem povedat? ze nenajde sa na svete strana alebo vlada, v ktorej by neboli aj gauneri, ktori sa chcu len obohacovat. vychadzaj vsak zo skutocnosti, co sa uz odohralo. to, ze su strategicke podniky fuc s miliardovymi stratami, je fakt! a kauzy, ktore mal smer, (resp. jeho koalicni partneri!) sa vysetruju a rozsah skod bude znamy v buducnosti. ak vobec nejake budu!! pravdou je ale, ze ficova vlada nic neprivatizovala, naopak, transpetrov odkupila naspät pre stat, zrusila privatizaciu letiska a v najväcsej svetovej hospodarskej a plynovej krize dokazala dat nieco aj ludom: chudobnym dochodcom prilepsili aspon k vianociam, pri narodeni dietata prispevky, postavili dialnicu R1, ktora bola vyhodnotena v europe ako najlepsi projekt roka - iba na slovensku ju prave ti zlodeji dehonestuju ako plytvanie penazi. ficovci vybudovali 650 sportovych ihrisk(!) a uz nejdem spominat zateplenie bytov, opravy skol....atd. za nimi je aspon nieco vidiet.
viete mi vymenovat aspon nieco, co urobili gorily pre slovensky stat? ja ked vidim, ze v krajine, kde zijem je dph na potraviny 7% a na sk 20%, neviem si ani predstavit, ako tam dokazu ludia prezit. o to sa totiz tiez postarali ti velki reformatori! fico uz nemal (potom v krize) sancu ju znizit.
a toto by malo byt rozhodujuce pre kazdeho volica - fakty! a nie kecanie, kydanie na druhych, strasenie, ako to robi sdku a sas. a toto sa gorilam super podarilo, dostali vas totiz tam, kde chceli. ludia su zhnuseni, nedovercivi a nevidia svetlo na konci tunela. takze si dobre rozmyslite, koho budete volit.

david23

Deria to bolo myslené na toho Maroska mol, janciho, strana vyhra, ktorí sú schizofrenci v tom, že sa skrývajú pod jednou IP a ani gramatiku neovládajú.
Matovič je dobrý v tom, že poukazuje na neprávosti, možno by to mal robiť kľudnejším spôsobom, ale možno vtedy by sa to nedostalo k nám - občanom, napr. prostredníctvom správ, médii-tie prezentujú len škandály, pravda ich nezaujíma. Neviem, či si pozerala niekedy záznam zo zasadnutia rady, bolo tam spomenutých veľa múdrych vecí, návrhov, faktických poznámok, ako zmeniť niektoré zákony, ale tie nikdy nedostali priestor v televíznych novinách, lebo tie idú len po senzáciách. Preto si myslím, že on sa tomu len prispôsobuje a je to jeho súčasť taktiky. Ja nejdem voliť jeho, ale prekrúžkovať kandidátov, ktorí budú pre štát prínosom, aspoň si to myslím. Hnevá ma to, že mnoho ľudí si nerozmyslí, koho ide voliť, nezaujíma ich pozadie, kvalifikovanosť daného kandidáta, taktiež si myslím, že volebné právo by nemali mať všetci, aj keď je to proti ústave:-) Som proti tomu, aby za mňa volil nejaký Sandokán Patkoló, ktorý nevychodil ani 3 triedy na základnej a pôjde odvoliť stranu, ktorá mu za to zaplatila, resp. nie je schopný objektívne posúdiť, ktorú stranu voliť-veď sa len pozrite na tie reality show, čo za magorov po Slovensku chodí, všetci sa na tom náramne zabávate, no nekalkulujete s dopadmi takýchto ľudí na spoločnosť. Jedno je však isté, vláda musí byť heterogénna, lebo to je jediný spôsob, aby sa zabránilo ututlávaniu tunelovania.
lost ja nechápem, tak na čo chceš ísť voliť, keď tvoj hlas bude neplatný. tvoje čmáranice uvidí len komisia, ale štatisticky sa zaradíš medzi tých, ktorí nedokázali po formálnej stránke správne odvoliť:-)

sweater*

ked si spomeniem po cele obdobie co vladli, same kauzi, a len si hrabu pre seba, nic ine, a potom pred volbami ked vidim a pocuvam tie ich plane sluby, kecy uplne vsade, by som ich ogrcal zato co dokazu z huby vypustit, ale to nejde len o smer, to su vsetci. podla mna politik nemoze byt hocikto, nato treba mat povahu, to ze budes kradnut a podvadzat je samozrejmostou, s takym cielom tam ide kazdi ale treba nato smedomie bezcharakterneho smejda, pretoze umyselne nicis zivoty tisicom co milionom ludi len kvoli svojej nenazranosti a blbosti ale si clovek a preto sa ohlasi smedomie, som zvedavi kolki z nich dobre spavaju...

Deria

david,
pouc ma, co ma spolocne schizofrenia s gramatikou?
ak su teda ficovi volici podla teba schizofrenici, co su potom volici matovica? paneboze, ved to je cvok, to nemyslis vazne?!