oplati sa dnes mlademu cloveku studovat na slovensku alebo odist?

Príspevok v téme: oplati sa dnes mlademu cloveku studovat na slovensku alebo odist?
crissy

realne uvazujem o tom, ze po maturite odidem zo slovenska. zahranicie ma laka. Moja predstava /na zaklade skusenosti viacerych ludi/ je o tom, ze si najdem pracu a casom mozno aj zacnem studovat.
Co je lepsie? Vsetci ocakavaju ze pojdem na vysoku skolu ale mna ta predstava pri tom ze ani neviem, co chcem studovat desi. A oplati sa vobec studovat ked promovani inzinieri maju problem najst si na slovensku pracu? Mate niekto skusenost s odchodom do zahranicia a naslednym zaradenim do zivota? Dakujem za vsetky nazory

Slobodna

Choď do zahraničia, je to dobrá škola do života, ale priprav sa na to, že nikde na teba nebudú čakať s otvorenou náručou, práve naopak. Bude to veľmi tvrdé. Mne tiež pár rokov trvalo, kým som zistila čo chcem študovať a uvedomila si potrebnosť a krásu vzdelania. Obávam sa však, že dnes je už dosť zlá úroveň škôl, že o pár rokov to bude ešte horšie. Mne práca v zahraničí pomohla, budeš samostatnejšia, na výške ti životné skúsenosti len pomôžu, pretože ani na výške sa s tebou nebude nikto hrať, budeš musieť zápasiť s mnohými vecami. Vidím to sama, že my, starší, skúsenejší,scestovanejší to máme jednoduchšie ako naši mladší neskúsení kolegovia.

0vecka

2 wreck .. mam rad taketo odhady ze ma plat urcite aspon 2500 :-D ... inak v BA to az taky nezvycajny plat nieje...

Matyo

Ja poznám ľudí čo odišli po strednej v 19-20 rokoch, našli si tam partnerov a sú tam šťastní, Slovensko a ani slovenské VŠ už chvalabohu riešiť nemusia ; )

zewa

Choď studovat do zahraničia. Ked aj do Čiech. Môžeš behať po svete po škole. Ver mi, že do školy a procesu učenia sa ťažko vracia. Treba využiť erazmus a študovať aspoň semester v zahraničí. Nezamestnaní sú len ľudia z nezmyselných odborov. Choď na pár sedení k psychologovi a snažte sa zistiť, čo by ťa bavilo a bolo zároveň užitočným zamestnaním. Aby sa nestalo, že budeš robiť zvyšok života casnicku a aupair. To môžeš robiť cez leto počas prázdnin aj popri studiu.

david23

crissy-podľa mňa je to nebezpečné pre ženu, ísť ako 18-19ročná do sveta, ja by som si na tvojom mieste spravil aspoň bakalára a trochu osobnostne dozrel. ako píše veves, majú sa dobre len tí, čo nerobia skladníkov, au pairky,... polož si otázku, či tak dobre ovladáš jazyk a si schopná, aby si robila na vyšších pozíciach a mala sa dobre, lebo podľa mňa sa väčšina Slovákov v zahraničí až tak dobre nemá, ako to prezentujú.
Čo sa týka tých promovaných inžinierov na Slovensku, tak podľa mňa ton ie je až také zlé. ak si človek zvolil normálny odbor, tak sa aspoň v BA dá stále dobre zamestnať.

veves

tak jak vravi wreck.
ale dat si pozor aby si nerobila stale pracu ako radovy zamestnanec, myslim v sklade, bare a pod. treba postupovat vyssie. z mojho okolia to vidim, ti co odisli robia po skladoch skladnikov, zavoznikov, servirky, au pairky, vratit sa nemozu lebo si tu s takou praxou pracu o nieco lepsiu nenajdu.
za pokus to stoji.

wreck

crissy, dobre uvazujes. ja s tym skusenost nemam, ale viem ako to mal kolega. je z vychodu, vystudoval nieco suvisiace s pedagogikou a jazykmi a chvilu ucil. po veceroch este prekladal, lebo ako ucitel to mal platovo velmi slabe.

po case sa mu naskytla prilezitost odist do irska. vyuzil to. vedel dobre po anglicky a po nemecky, tak si nasiel pracu v call centre. v tom case irsko prezivalo obrovsky boom, stavalo technologicke parky a mnoho firiem prave tam zriadovalo centra pre podporu zakaznikov.

zostal tam par rokov a vratil sa na slovensko. prestahoval sa do bratislavy a vdaka tomu irsku si mohol kupit mensi pozemok na jej periferii. potom zobral hypoteku a postavil si dom. teraz ma 35 rokov a bude sa zenit. pracuje tu v tej istej firme ako v irsku, svojej praci rozumie ako nikto a plat ma urcite nad 2500€ mesacne. ak by nebola ekonomika v stave v akom je, bol by uz davno za 3000.

tento moj blizky kolega nie je jediny, ktory takto bol par rokov prec. vacsina z ostatnych, o ktorych viem ze boli, sa dnes ma velmi dobre. to irsko bolo vynikajuci start do dospeleho (pracovneho) zivota. nepoznam nikoho, kto by to lutoval.

vsetko zavisi na tvojej sikovnosti. kym nemas zavazky - zenu, dieta - odist na skusy do sveta moze byt vyborne rozhodnutie. aj v zivotopise to potom inak vyzera, a ak sa vratis, sance na integraciu sa tym vyrazne zvysuju. rozhodujuca je sikovnost a skusenosti. skola je len doplnok. ak samozrejme nie si v odvetvi, kde je nevyhnutna (medicina, farmacia, mikroelektronika, strojarstvo, atd.)