oplati sa dnes mlademu cloveku studovat na slovensku alebo odist?

Príspevok v téme: oplati sa dnes mlademu cloveku studovat na slovensku alebo odist?
crissy

realne uvazujem o tom, ze po maturite odidem zo slovenska. zahranicie ma laka. Moja predstava /na zaklade skusenosti viacerych ludi/ je o tom, ze si najdem pracu a casom mozno aj zacnem studovat.
Co je lepsie? Vsetci ocakavaju ze pojdem na vysoku skolu ale mna ta predstava pri tom ze ani neviem, co chcem studovat desi. A oplati sa vobec studovat ked promovani inzinieri maju problem najst si na slovensku pracu? Mate niekto skusenost s odchodom do zahranicia a naslednym zaradenim do zivota? Dakujem za vsetky nazory

sweater,

crissy ved ked sa ti nahodou nezadari v zahranici, vzdy sa mozes vratit spat, rodicia ta podrzia kym sa tu zase nejako zabehnes a mozes zacat kde si tu skoncila akurat s velmi cennou skusenostou a vedomostou

krtko-lampa

Ja som prisiel s plynulou AJ a stale mi vypadavaju niektore slova, ktore pouziju a mam zodpovednu pracu a to je na nervy ... Skoda, ze nepouzivaju radsej Slovencinu :(

0vecka

2 krtko-lampa urcite ked prides niekam s minimalnou znalostou jazyka tak ti daju nejaku zodpovednu ulohu... vecsinou aj tak zodpoveda zamestnavatel...

krtko-lampa

A vies co je to odchadzat do zahranicia s odbornostou ? Mat obrovsku zodpovednost v profesiach ako je: Lekar, Technik v inom jazyku, jedno slovo poriadne nepochopis a si v prdeli ...

krtko-lampa

A ty si myslis, ze najdes odpoved na fore ? Co my vieme o tebe nic !!! Co vie tvoje okolie o tebe ? Nic ! My vsetci sa denno denne snazime zarobit peniaze. Na to budes prichadzat cely zivot ...

veves

na slovensku je ti zahranicna skola vo vacsine pripadov na dve veci. musel by si sa dostat naozaj k nejakej nadnarodnej firme (kolko ich je?). ja ked si predstavim tych nasich slovenskych kvazi podnikatelov alebo taiwanske firmy a mas tam ist robit nieco na vyssej pozicii a nezarobis viac nez 700 eur... tazko povedat. mozno motyka vystreli.
co sa tyka samostatnosti, zas kvoli tomu netreba cestovat von (tam len kvoli jazyku). clovek sa nauci obracat sa aj tu na slovensku, mozno este lepsie pretoze tu je to castokrat horsie co sa tyka ochoty, podmienok, zlozitosti... ako vravim, ked nieco chcem alebo mi hori pod zadkom tak si to vybavim aj v pekle.

0vecka

ja by som nase skoly nepodcenoval ... inak poznam x pripadov ludi co vystudovali v zahranici a mimo SK si nevedeli najst pracu...

wreck

0vecka, je v mojom teame, viem ake mal hodnotenia za posledne roky, viem aky ma pay grade a v akej je platovej skupine, takze mam dost dobru predstavu kde sa asi pohybuje.

skocil som sa pozriet na www.platy.sk a dal som si vyhodnotit niektore pozicie. pre jeho zaradenie mi to pre bratislavu a 2500 eur ukazuje, ze to je 27% nad priemerom pre jeho poziciu (project manager). skusal som okrem toho este it manager a financial manager, tam to pise, ze je to na urovni priemeru.

a kedze riaditelia takychto usekov su na trhu prace jednoznacne v mensine (kazda firma ma zvycajne jedneho fin. riaditela, jedneho it riaditela, atd.), tak je uplne zrejme, ze tvoje hodnotenie je znacne nadnesene. project manager patri k poziciam s najvyssimi platmi a ked je v ba 2500 eur 27% nad priemerom, uz to asi tazko na inych poziciach bude tak dramaticky lepsie, aby to tych 2500 zrazilo na bezny priemer.

naschval som zvolil odvetvie it, kedze su tam najvyssie platy. podobne by to este mohlo byt v telekomunikaciach a bankovnictve, na inych poziciach. zvysnych 36 odvetvi sledovanych na platy.sk v bratislave ani zdaleka nedosahuje tuto uroven. okrem toho som napisal, ze kolega je urcite nad touto urovnou, cize v ramci svojej profesie, uz aj tak platovo vysoko hodnotenej, je vyrazne nad priemerom. ako som ti prave ukazal, dokonca aj na bratislavu.

teraz by ma zaujimali tvoje zdroje.