dobry den,
chcel by som Vas poprosit o radu. Jedna sa o ochorenie mononukleoza, totizto moj problem ak to tak mozem nazvat je v tom, ze bol u nas jeden kamarat, ktory mal nedavno mozno 3 tyzdne, mononukleozu.
Jednol u nas, pil u nas caj, chcel by som sa spytat ci je mozne aj takymto sposobom sa nakazit, pripadne obycajnym kontaktom ako klavesnica a pod. Totizto mam tehotnu manzelku a tak trosku urcite ma chapete nechcem ziadne zbytocne komplikacie.......
za odpoved vopred dakujem
mononukleoza pomoc
www.obroda.sk
Na prenos vírusu je nevyhnutný úzky kontakt. Nakaziť sa nemožno od kýchnutia, ale sú prípady, keď k tomu došlo po napití sa z pohára infikovanej osoby. Najčastejším spôsobom prenosu však ostávajú bozky - a to nielen od priateľky a priateľa, ale aj od príbuzných a známych na líce, či na čelo.
Tu je link a výňatok z toho článku - táto choroba sa prenáša spôsobmi, kde dochádza k styku so slinami postihnutého - odhryznutie si z toho istého jedla, spoločná cigareta, pohár atď.
Mononukleoza je chorobou z bozkávania,vraj.Takto by sa asi nemala nakazit,ale tiež by som odporúčala nech to povie gynekologovi a nech sa to radšej sleduje.Ináč,pre uspokojenie ti poviem,že syn prekonal mononukleozu,prebehla v skrytej forme,a nikto dalši sa u nás nenakazil.A to som ho určite aj bozkávala.
myslim si ,zalezi ci bol este infekcny . ak ano, moze a nemusi dostat virus, ktory mononukleozu sposobuje a to bud CMV alebo EBV. neviem , ci sa da EBV virus chytit viackrat, ale ak dakedy prekonala CMV-mala by byt imunna/da sa to zistit z krvi/.zvlast CMV je v tehot. dost nebezpecny hlavne 1.trimester, treba povedat gynekologovi. ak by v blizkej dobe ochorela, treba na to mysliet