Prosim vas poradte mi, uz sme cela rodina zufali. Otec trpi depresiami, stale sa to len zhorsuje, uz sme ho povodili po viacerych psychiatroch, dva krat bol v Zaluzi. Pred tyzdnom sa z druheho pobytu tam vratil. Tentokrat mu to ale vobec nepomohlo, po tyzdni je na tom tak ako ked odchadzal. Bojime sa ze spravi nejaku blbost :( Poradte nejaku dobru nemocnicu, alebo naozaj dobru... v Zaluzi s nim nic nerobia, len mu zvysia davky liekov, alebo daju nejake nove, co mu nikdy na dlhsiu dobu nepomozu. Nevieme v okoli najst ziadneho terapeuta ktory by ho zobral.
depresia - zufalstvo - nemocnica?
V Záluží som bola 2 mesiace, ale už by som tam nešla. Hoci som chodila na terapie, kde sa len rozprávalo a rozprávalo, no mne to vôbec nepomohlo. Ani liečbu mi dobre nenastavili, lieky mi musela zmeniť moja psychiatrička.
Tema depresie tu bola uz mnohokrat v roznych formach.
Prakticky vzdy je depresia spojena s nedostatkami nejakych materialov v mozgu, najma neurotransmiterov.
Az 80% pripadov je z nedostatku serotoninu a z neho sa vytvarajuceho spamkobveho hormonu melatoninu.
Ostatne su z dosledkov inych neurotransmiterov, ako norepinephrine(noradrenaline),dopamine,
GABA, dokonca niekedy aj z roznych inych, ovela vzacnejsie, vcitane niektorych mineralov, cholinov, vitaminov B a podobne, a niekedy aj z roznych neurotoxinov v mozgu, kam patria tazke kovy, najma ortut, volatilne a ine organicke zluceniny, mikrobialne a paraziticke vylucky,z ktorych su niektore su tiez neurotoxicke.
Okrem chemickych liekov, co adresuju rozne hladiny neurotransmiterov su aj prirodne latky, ktore vo forme doplnkov pracuju podobne alebo su polotovary na rozne neurotransmitery.
A to bez chemickych skod, co pachaju mnohe patentovane a casto neucinne navykove drogy.
Kedze neurotransmitery su priamo z potravin v tele vytvorene, casto su depresie a ine nervove poruchy dosledky zleho travenia, tak ako aj hormonalne poruchy, ktore tiez ovplyvnuju nervovy system.
Proti zamoreniu treba telo odmorit(enzymi, absorbcia, chelacia),a pripadne zbavit telo mikrobov a parazitov vylucujucich neurotoxiny.
Aj hormonalne poruchy sa daju rozne adresovat, vcitane roznych prirodnych doplnkov a vytazkov.
Najvacsi problem je zistit,, ktora alebo ktore z menovanych pricin to su, lebo zialbohu na to nie su prakticky ziadne lekarske testy.
Tak musi clovek pracne skusat, od najpravdepodobnejsich pricin k menej pravdepodobnym.
Na stastie s neskodnymi potravinovymi doplnkami to nie je riskantne, len to moze byt komlikovane a dlhotrvajuce.
Stastni su ti, u koho je to problem len serotoninu a melatoninu, co sa da lahko doplnit(5-HTP) alebo ovplyvnit(St John's wort, Sam-e, priamo doplnkom melatoninu na spanok)
A este stastnejsi ti, u ktorych je to len dosledok zleho travenia, co si treba samozrejme ze napravit, inac sa na cloveka navali hromada zdravotnych problemov(zla imunita, zla regeneracia, osteoporoza atd)
Treba zistit z coho ma take depresie. Skuste nejaky liek priamo z lekarne a kaslite na celu liecbu, ked to prd pomaha.
Skuste nejaku dobru vesticu. Ako ho vyliecia? Nijako...
Co viem,tak tam sa robia konzultacie a terapie spojene s kolektivom.
Pisu si tam k veceru zazitky a pocity za cely den a nasledne to lekar diagnostikuje .
Maros mozes mi prosim napisat trochu viac o tom Pezinku? Potrebovali by sme nejaku fakt dobru referenciu. V Zaluzi je to take, ze tam s nim nic nerobili, ziadne terapie, jedina ich liecebna metoda bol pokoj a odrezanie od reality... hned ako sa vratil, tak sa citil zle a po tyzdni je to uplne tam kde to bolo aj predtym.
Pezinok.