Pes v byte - je to horror?

Príspevok v téme: Pes v byte - je to horror?
mimi321

sestra si kupuje psa - fenku vlčiaka. o tri týždne má ísť pre ňu a ja už teraz prežívam horrory. nikdy sme nemali doma psa. bývame v byte, dosť malom. neviem, čo ju to napadlo a prečo jej to naši dovolili. asi v slabej chvíli. teraz majú už aj rodičia trocha obavy, ale nechcú jej pokaziť radosť. sestra má 17 rokov a sľubuje hory - doly, ako sa bude o fenku svedomito starať a ako ju vycvičí. veľmi sa na to nespolieham. nikdy som nechcela mať psa v byte. pokladám to za nehygienické a za týranie psa aj ľudí. ešte tak malého izbového, to by som bola ochotná akceptovať, ale nie vlčiaka. ten patrí na dvor a nie do bytu.
veľmi vás prosím, ktorí máte takého veľkého psa, napíšte mi, ako sa mám na to pripraviť a čo mám vlastne očakávať. mám taký strach, že by som sa najradšej odsťahovala. vďaka za vaše rady!

dazdovka666

Maximalne sa treba venovat aj "poulicnym zmeskam", nielen urcitym plemenam ;)
Mimi, tak to je potom fajn, zlakla som sa, ze malu chcete drzat v klietke... Mudro robite, ze sa o vsetkom radite s chovatelmi, ja som takto ostala v kontakte s chovatelkou mojich kocurov a dnes patri k mojim najlepsim kamaratkam.
A tiez odporucam dogforum, ako Ti tu uz niekto radil - da sa tam ziskat ozaj vela uzitocnych informacii a rad od ostatnych psickarov... Dufam, ze nakoniec dopadnete ako nasi, ktori o mackach najskor nechceli ani pocut a teraz mi obcas uz aj na nervy lezu, ako strasne mojich kocurov rozmaznavaju ;).

ninka 255

maruska123,tak potom si musí každý rozmyslieť či si také plemeno kúpiť, veď o tom to je, venovať sa psovi maximálne keď to tá rasa vyžaduje.

maruska123

ninka vy ho mozno vencite 3-4krat do dna, ale ludia, ktori chodia do roboty a do skoly asi na to cas nemaju, nie?

ajajja

Tak s tým presťahovaním to je super! Ozaj to bude pre psíka aj pre Vás ( kvôli nemu )lepšie.
A keď si naozaj naštudujete všetko o tom plemene a budete sa mu venovať po každej stránke tak ako treba, tak sa netreba báť.
A nestačil by miesto tej klietky len pelech, kde bude mať svoje miesto, keď je to len nachvíľu?
Inak, ako tu už niekto písal, určite nekupujte krmivá v supermarketoch, ale v normálnych špecializovaných predajniach, kvalitné. Ja kupujem kvalitné krmivá cez net, vyjdú o dosť lacnejšie. Aj keď pri spotrebe, ktorú bude mať váš psík, to bude finančne pekná pálka :)

ninka 255

bingham, a vieš mi vysvetliť prečo by nepatrilo do bytu, keď sa 3 až 4 krát denne venčí min. 1 hodinu, keď bude teplejšie tak niekoľko km vedľa bicykla, a potom cvičák.

mimi321

ja tento rok maturujem, tak dúfam, ze budem mať dlhšie prázdniny a budem sa môcť venovať fenke. dnes som ostala doma, lebo mám od včera hnačku. preto som sa sem prišla mrknúť.

mimi321

tú klietku nám poradili tí chovatelia, od ktorých bude tá fenka. vraj je to pre ňu také útočisko, kde má pocit bezpečia. klietka nebude zatvorená, takže bude môcť odtiaľ vybehnúť. a je veľká, bude tam mať aj pohyb. je z takého špeciálneho pletiva alebo čo to je, aby cez to dobre videla. keď zistíme, že by chcela mať intímo, dáme jej tam deku - aspoň na polovicu, keď sa bude chcieť utiahnuť. upozorňovali nás na to, že šteniatko veľa spí a potrebuje kľud.
tak sme našli také miesto v rohu miestnosti, hádam to bude dobre. všetko sa konzultuje s tými chovateľmi.

dazdovka666

ahoj mimi, tak to prestahovanie je super. Ale jedna vec: Ako konkretne si predstavujete, ze budete sucku drzat v klietke??? Spravna socializacia je obzvlast pri takomto plemene dolezita a cim viac ju budete nechavat v klietke, tym horsie pre nu i pre vas. Pes musi co najviac prichadzat do kontaktu s ludmi - aj cudzimi. Tu klietku by som vyuzivala ozaj minimalne, trebars ked k vam pride niekto, co sa psov boji...

mimi321

ďakujem vám za vaše názory a príspevky. u nás to teraz vyzerá tak, že celá rodina študuje všetko o tomto plemene. už sme vybrali klietku, ktorú idú rodičia kúpiť. tam bude mať fenka pelech. chovateľom vysvetlili, že najskôr bude u nás v byte pár mesiacov a cez leto sa sťahujeme k dedkovi na dedinu pri bratislave. dedko sa veľmi teší a už sa začínam tešiť aj ja, hoci budem musieť do školy dlhšie cestovať. je to veľký dom a budem tam mať viac miesta aj svoju vlastnú izbu. dom sa dá cez leto trocha do poriadku. teraz cez zimu by sa nám tam ťažko bývalo, lebo tam nie je kúrenie vo všetkých izbách.
skontaktovali sme sa s dvomi rodinami, ktoré chovajú tohto psa a dosť nás upokojili. vraj sa toho netreba tak báť, lebo šteniatka ktoré sa teraz rodia už nie sú také divoké ako boli tie prvé keď ešte len vlka s ovčiakom skrížili. teraz sa už ľahšie vychovávajú a sú veľmi inteligentné.
a máte pravdu, už sa začínam tešiť a myslím, že aj rodičia. bude to pre nás veľká zmena a dúfam, že aj zo sestry bude menší samotár ako je teraz. a keď vidím na dedkovi, aký je rád, že k nemu predsa len prídeme, tak aj z toho mám radosť. on je úplne fantastický, mám ho veľmi rada a doteraz k nemu chodíme so sestrou na všetky prázdniny.
nechcem tým povedať, že si neuvedomujem už tie negatíva kúpy tej feny, ale nie je to už taká hrôza ako keď s tou informáciou prišla. chovatelia nás dosť upokojili. a každý nás uisťuje aj o tom, že fenku ľahšie zvládneme ako psa. všimla som si tiež to, že takí ľudia, ktorí toto plemeno nemajú, vedia o ňom iba to, čo si prečítali na internete alebo čo počuli. ale tí, ktorí ho chovajú, sa o ňom vyjadrujú veľmi pozitívne. tak dúfam, že aj my budeme mať s ňou viac radosti ako starostí a že to nebudeme ľutovať. držte nám palce! určite dám vedieť keď bude už doma.

werdza

Nečítala som príspevky, psíka nemám, ale napíšem skúsenosti. Poznám prípady, keď dieťa aj malé alebo teda už aj skoro dospelé, ako tvoja sestra strašne chcelo psa, nakoniec sa rodičia zľutovali, psíka kúpili a o pár rokov sa o neho starali už len oni, decko naneho kašlalo. Akurát pred naším domom je malý trávnik na celej dlhej rušnej ulici a tam chodia kadiť všetky psi z okolia a veľa krát tam so psom vídam aj rodičov, ktorí sa kedysi zľutovali a psíka dieťaťu kúpili a niekltoré deti sú už aj odsťahované a pes u rodičov...