zdravím všetkých prispievateľov a žiadam radu. Mám dg: hernia disku, t.j. vysunutú platničku o 0,5 cm medzi 4 a 5 stavcom krížovej časti chrbtice a chcem sa zbaviť tej ukrutnej bolesti, ktorá občas príde (keď prechladnem, keď sa moc namáham ...)Vtedy ma zablokuje a pomôže až hospitalizácia a inj. Riešil som to masážou, plávaním, fit loptou - a nič. Uvažujem o operácii, obyčajnej alebo laserovej, ak sa dá. Má niekto skúsenosti? Poraďte, alebo dajte tip. Vďaka.
KRÍŽOVÁ CHRBTICA
Pre Nanu:
Tvoj stav doverne poznam. Pred 8 rokmi po 8 tyzdnovej hospitalizacii a rukach ako fetacka od infuzii, som nemohla od bolesti sediet, aj jest som musela postojacky. Kupele na 3 tyzdne v takomto stave by som ti neodporucala. Je to prilis akutne, resp. porad sa s lekarom. Mne pri prepustani povedali, ze kupele nie skor ako za 2-3 mesiace. Dodrzala som to. Mala by si po prepusteni pokracovat v doplnkovych terapiach. Ale nekombinuj viacere v jeden den. Na tvojom mieste by som skusila akupunkturu, alebo kombinaciu elektroliecby s liecebnymi masazami. Ak mozes, skus 1 tyzdnovy pobyt. Drzim palce.
Kupelna liecba:
1. moznost : narok na liecbu s PN a uhradou zdrav. poistovne maju v sucasnosti pacienti pri presne definovanych dg alebo po urcitych operaciach. Zoznam by mal byt dostupny v zdrav. poistovni. Je pomerne maly. Podla mojich info z ochoreni pohyboveho aparatu su v zozname velmi tazke dg, napr. obrna, juj, radsej si na kupelnu liecbu nasetrit.
2. Takze mas nasetrene korunky - nie vela. Je dalsi zoznam, kde si v kupelnej liecbe pacient uhradza ubytko a stravu, lekarsku starostlivost vcitane liecebnych procedur plati zdrav. poistovna. Tam zrejme bude patrit aj tvoja dg. Ziadost na takuto formu si musis podat do zdrav. poistovne a tam posudkovy lekar resp. skupina rozhodne, ci ti poukaz "patri". Co odnesies do zdrav. poistovne : navrh na kupelnu liecbu, ktory ti vystavi tvoj odborny lekar /neurolog, ortoped/, mozno aj obvodny na zaklade vyjadrenia odborneho lek. Zdrav. poistovna sa ti k navrhu vyjadri ano alebo nie. Dalej postupujes podla ich pokynov.
3.moznost : mas nasetrenych dost SKK, aby si nemusela obiehat lekara, poistovnu, cakat, urgovat a mozno aj tak ti poukaz nepridelia. Vyberies si napr. z ponuky na www kupele, spojis sa s rezervaciami, urcis si termin nastupu, typ izby a ides. V tejto forme je vyhoda, ze nemusis ist na 3 tyzdne. Ale je pravda, ze 1 tyzden ma skor relaxacny ucinok, telo potrebuje min. 2 tyzdne, aby "zabralo". Mam odskusane ako optimum 3 tyzdne. Poukaz od zdrav. poistovne byva 3-tyzdnovy, po operaciach moze byt aj 4-tyzdnovy. Ak budes chciet nieco viac, daj vediet. Pekny weekend.
Ahojte, Robert, potešila ma tvoja inf. o ozone ked budeš vedieť viac určite sa podrobne rozpíš aj s tým kde to robia ako sa tam dostať a tak budem ti vdačná. Ja som do tohto problému vhupla náhle a zatiaľ sa v nom snažím len zorientovať ale vaše príspevky mi už niečo napovedali, lekári sú skúpi na slovo.Zatiaľ viem len to že mám poškodené dve platničky na troch miestach a blokuje mi to ešte aj nerv na ľavej nohe.Bolesti sú strašné a liečba zatiaľ veľmi nepomohla. Majte sa.
pozdravujem vás. Od posledného príspevku sa veľa nezmenilo, ibaže na nete som našiel niečo ohľadom neoperačného zákroku - ozónu, ktorý by sa chystám absolvovať. Dočítal som sa, že to robili aj športovcom. Problém je v tom, že u niekoho nestačí jeden krát. Idem na konzultácie a potom budem múdrejší. Potom sa ozvem.
Zdravím všetkých diskutijúcich,práve som absolvovala ličbu hernie disku v nemoc./inf. epidurál. obstreky/ nepomohlo. Neviem ako dalej. Vaše príspevky mi pomohli zorientovať sa v probléme.Ocenila by som príspevok od alternatívy ako postupovať dalej ohíadne kupeľnej liečby/ je to v rámci PN, alebo si to mám vybaviť sama? som v tejto oblasti neznalá-porad/ďakujem
Mám podobné skúsenosti ako Alternatíva a pripájam ďalšie informácie.
Konzervatívna, manipulačná alebo kúpeľná liečba- lieči. Často odstraňuje a zmierňuje príznaky, niekedy prečistí organizmus a dodá aj potrebné minerály (kúpele).
Z dlhodobého hľadiska však už teraz treba rozmýšľať, ako ďalej.
Ochorenie hernie disku nevzniklo sa deň a bez príčiny. Takéto ochorenie sa vyvíja roky až desiatky rokov. Počas nich, najmä v dôsledku permanentného prekyslenia dochádza k oslabeniu štruktúr v tele, často sú to kosti, chrupavky a zuby. V nich sa nich sa nachádza najviac vápnika na eliminovanie kyslosti organizmu.
Zabrániť tomuto procesu je preto najdôležitejšie z pohľadu prevencie ako aj dlhodobej liečby ochorení pohybového aparátu.
Odstranenie opuchu v okoli platnicky pri hernii je nevyhnutnym krokom k uspesnej liecbe. Moze sa to liekmi napr. v infuzii, ale akupunktura je urcite pre telo lepsia. Tlak platnicky na nerv je z pohladu ochrnutia tiez rizikovy. Ani pri operacii chrbtice nikdo neda zaruku, ved sa siaha do centra nervov. Preto sa treba pokusit vyuzit vsetky doplnkove terapie, akupunktura k nim patri + elektroliecba,vhodne masaze /v ziadnom pripade nie klasicka "silna" masaz/, teplo, spravna pohybova rehabilitacia. Ak sa da, odporucam ist na minimalne 2-tyzdnovy /optimum 3 tyzdne/ pobyt do kupelov. Mna s touto Dg postavili na nohy Piestany.
Robert:..viem o com hovoris a poznam tie stavy,ale zalezi na tom,ako je vysunuta ta platnicka...u mna operacia nepripada do uvahy,nakolko blokuje nerv na nohe a nikto mi do teraz nezarucil,ze neochrniem!Janik,akupunktura nepomohla,len sa zmiernil opuch,stav to nelieci!Vela stastia pri rozhodovani,ale zvazuj,ci je lepsie chodit po svojich a trpiet bolest,alebo nechodit vobec?!