Schizotypová p. o. či už schizofrénia?

Príspevok v téme: Schizotypová p. o. či už schizofrénia?
Jane318

Dobrý deň, ahojte.
Už pred pár mesiacmi (možno sú to aj roky) som si všimla, že moje správanie sa dosti zmenilo. Možno je to tým, že mám len 19 rokov a že som bola v puberte alebo tak.
Veľmi som sa uzavrela do seba. Mám kamarátov, nie veľa, ale mám. Chodím aj s nimi von. No všetko prežívam len vo svojom vnútri. Rodičia majú o mňa starosť. Všimli si, že som až moc veľký introvert. Som chladná, neviem dať vôbec najavo city. Na druhú stranu som obrovský cholerik a všetko ma vytočí, niekedy reagujem veľmi prehnane. Vedia, že mám svoj svet, ale nevedia, že ho mám až taký veľký. V tom svete je plno vymyslených ľudí (je tam aj moja vymyslená kamarátka). A ja som niekto iný. Beriem na seba identitu iného človeka, ktorého som si sama vysnívala. Je dokonca aj iného pohlavia. Stále som v tom svete, nechodím von. Je jedno, s kým som, vo svojom vnútri som aj tak niekto iný.
Moja osobnosť je veľmi samoničiaca sa. Stále sa mi niečo deje (väčšinou je to mojím pričinením) - úrazy a nehody. Mám nutkanie na sebapoškodzovanie, a neviem, ako dlho mu vydržím odolávať. Asi to bude aj tým, že sa moc nemám rada a chcem podvedome zo seba spraviť iného človeka - toho vysnívaného. Veľakrát rozmýšľam, ako sa porežem a niekedy rozmýšľam aj o samovražde (ale tú v týchto rokoch spáchať veru ešte nechcem).
Vyzerám dosť nápadne, každý si ma na ulici všimne. Ja tak vyzerať ale nechcem, nemám rada, keď sa po mne ľudia pozerajú. Ale neviem sa zmeniť, jednoducho sa mi to tak páči. Preto som si myslela najprv, že mám schizotypovú poruchu osobnosti.
Niekedy mám však pocit, že sa to stále zhoršuje, tak som si prečítala pár článkov o schizofrénii a urobila som si na internete pár screeningových testov (samozrejme sa testom veriť nedá, ale budiš) a vyšli mi dosť nepekné výsledky.
Niekedy v mojej izbe vídavam také podivné lietajúce objekty, také svetelné gule ako keby gule energie (a nie len v mojej izbe). Ale úprimne si myslím, že sú to duchovia. Alebo len jeden, to je už jedno. Neverím, že by som mala halucinácie. Nestáva sa mi to často, ale už sa to asi 10x stalo. Všimla som si, že ma opúšťa pamäť. Mám problém si niečo zapamätať a vôbec sa nedokážem sústrediť. Veľakrát neviem nájsť správne slovo. Alebo ho idem povedať a úplne mi vypadne, aj keď ho mám už skoro na jazyku. Potom nedopoviem celú vetu, lebo by to nemalo zmysel.
V škole sa o mne povráva, že som psychicky narušená. Podľa môjho správania a obliekania. Už aj učitelia si myslia, že som depresívna. neviem kde na to prišli.
Nikomu som o tom nehovorila, veľmi sa bojím reakcií alebo sa bojím, že moji známy tento článok objavia.
Osobne, neverím tomu, že by som mala schizofréniu, je to až veľká blbosť.
Chcem sa vás teda spýtať, čo si o tom myslíte. Možno si myslíte, že si to vymýšľam, aby som vám znepríjemnila fórum, ale nie je to pravda.
Ďakujem za reakcie, prípadné rady.

J111

Ja verim v silu vedomia a najma podvedomia. Keby sme toto radsej vedeli, ale my nie, nam treba najprv povymyslat vselijake blbosti:D
A k tomu posmrtnemu zivotu. Ked scipnem, tak vas budem informovat. Spravim napr. duhu:DDD

Jane318

jajka001_ - Tavím to do textov a veľa ľudí hovorí, že je to moc morbídne. Nie každému sa môj štýl písania páči, lebo je to pre nich ťažké.
Bujná fantázia? Hej. Niekedy až moc bujná. Až moc podivínska (aj keď to mi vadí najmenej).

J111 - treba ísť asi za úplne iným doktorom, ktorý ti predpíše normálne lieky, povedať mu, že na depresie ti zaberali perfektne.

jajka001_

kks druhy raz dnes taky isty prispevok do bodky ako niekto sekundu predo mnou :)
som prilis pomala alebo mi niekto kradne myslienky? :)

jajka001_

mozno mas riadne prebujnenu fantaziu a problem je len v tom, neodtrhnut sa prilis z reality
na druhej strane, si vezmi takych umelcov, co by tí urobili bez fantazie? taký Dalí, napríklad. tie jeho maľby. to je uplny sen. veru,skus to pretavit do textov.

J111

Asi to bude len bujna fantazia:D
Ber to tak, ze spisovatelia boli aj budu taki zvlastni ludia:D
Mozno by si mala byt rada, ze mas taku bujnu fantaziu.
Ale ja som normalne out. Ja mam zrat lieky na schizo a pritom mam depku. Lieky proti depke mi okamzite zabrali, ale tie proti schizo ani bohovi. Este dobre, ze ma napadlo si ist kupit liek. Ako inak mam zistit, co mi je? Tym doktorom je asi suma fuk, co clovek zerie, len nech da pokoj. Taky dojem mam.

Jane318

jajka001_ - hej, napríklad, alebo si predstavuješ, že sa s niekým bavíš, a pritom nikto taký ani len neexistuje ani len tu nie je.
Úprimne povedané, knihu mám rozpísanú, jedna časť je aj na internete (ale nie je to o mojom svete, ale je to o niečom inom), druhú časť práve píšem a určite to budem chcieť publikovať. Môj Charlie :-)

J111 - v našom zdravotníctve... ani by som sa nečudovala, keby mi predpísali lieky na angínu namiesto liekov na nejakú duševnú chorobu :-/

J111

Neviem, či ti nieco taky doktor ukradne, ale skor pochybujem, v podstate je to o nicom. Oni sa drzia hesla: rob jak chces, je to tvoj zivot. Aspon ja mam taky dojem z ich prace. A shit happens:D Najlepsie, ak netrafia diagnozu a daju ti nejake od veci lieky, to az potom je coro moro, najma v hlave.

jajka001_

akoze sa s niekym bavis a pritom si predstavujes ze je to niekto iny?
neprezradis, kto akoze si ty?
a nechces o tom napisat knihu? o tom tvojom svete?

Jane318

Jajuja - ja mám tiež problém zaradiť sa do spoločnosti, hlavne už len za ten výzor, ľudia odsudzujú na prvý pohľad. Ale na druhú stranu, ja sa ani do tej spoločnosti asi radiť nechcem. Nevonia mi dvakrát...
Neviem, bojím sa, že ke´d ma začne... ehm... "liečiť", že mi to proste zmizne. Ako súčasť príznakov alebo čo...