Ako zabit Clostridium botulinum, resp. ako zavarat maso.

Príspevok v téme: Ako zabit Clostridium botulinum, resp. ako zavarat maso.
lost

Vie niekto ako "zabit" tuto bakteriu?

Ide o tento scenar:
- v amerike sa uci, ze zavaranie masa ma byt v tlakovom hrnci pri teplote 240F (~115C) po dobu 75-90minut (v zavislosti od objemu pohara).

- u nas sa uci, ze sa ma maso ponorit do tzv horucej kupele, tj vriacu vodu na 2 hodiny v prvy den a v druhy den znovu do vriacej vody na 1 hodinu.

Velmi narocne je hladat o tomto informacie (i ked som lenivy :D), ktora teoria je spravna, avsak ked som si precital, ze dana bakteria je extremne jedovata, resp. prakticky smrtelna a vzal som do uvahy fakt, ze nasi predkovia tymto (druhym hore uvedenym) sposobom zavarali maso uz dekady a ziju - nepocujem o otrave jedla tak casto..

Udajne sa maso v konzerve, ktore sa komercne predava vari pri teplote 250F, tj 121C po dobu 3 minut (cim vyssia teplota, tym mensi cas potrebny na znicenie bakterii). Otazne je, ci 98-99C (aktualny bod varu v mojej nadmorskej vyske) po dobu 2+1 hod staci na zabitie vsetkeho ziveho v pohari, alebo nestaci...

Dalsi paradox, ktory mi nejde do hlavy je, ze v "odbornych" clankoch sa pise, ze staci maso prevarit a dany toxin zmizne, no nepisu pri akej teplote (100? 115? 121?) a na aky cas.. A aj keby toto bola pravda, tak preco americke studie pisu, ze je nutne pouzit tlak.hrniec, tj. dosiahnut daleko vyssiu teplotu ako bezny bod varu.

Lenze u nas je prakticky nemozne (a zatial som sa nestretol s covekom, ktory by rozumel tomu co od neho chcem) zohnat dane veci (tlakovy hrniec, ale nie tie na varenie.. ale zavaranie, ak je tam aj iny rozdiel ako objemovy a bezpecne, znovupouzitelne pohare a viecka)

Vie niekto o tejto problematike viac? :)

pepko peter

Tuto je adresa kde sa da kupit tlakovy hrniec na zavaranie

www.amazon.de

je to financne narocne ,na male mnozstvo staci obycajny pretlakovy hrniec / kuchta - papinak / ten dosiahne 120 stupnov
co staci na konzervy s primerom 73 mm

prajem Vela uspechov v zavarani este tolko jedlo do polovice uvarit a potom 45-60 min sterilizovat robim tak a vydrzi dokedy sa nezje

lost

tam som to uz zaspamoval :)
ale nikto nic nevedel, resp robia to varenim 3 hod, pytal som sa aj roznych e-kucharov z CR SR a kazdy zatial s varenim len ma skusenosti :)

neviem preco ma tato otazka nenecha na pokoji :D no ale hold, okrem paranoidnych myslienok, je to super, ked si rano otvorim domace maso a dam na chlieb, resp k niecomu a nemusim to varit dlho, resp rozmrazovat :)

no nedavno tu bola tema, "co robite v sobotu vecer?" :D tak vidis :D niekto musi robit aj toto :D

delphia

juuuj lost, taka tazka filozoficka tema na nedelu vecer? :D

nekonzervujem maso, takze osobnu skusenost nemama, ale davnejsie som o tom (teda nie o fyzikalnych ucinkoch, ale o dobe a sposobe konzervovania)nasla info na porada. sk, kde si baby radili navzajom o konzervovani masa na letnu dovolenku. skus pozriet tam.