Jakon - ovocie pre diabetikov

Príspevok v téme: Jakon - ovocie pre diabetikov
Lenka Zdarek

Dočítala som sa o priaznivých účinkoch jakonu (yacon) a jeho použitelnosti pre diabetikov prvého typu. Rozhodla som sa teda vyskúšať a kúpila som pre starých rodičov, ktorí trpia cukrovkou jak hľuzy tak čaj z jakonu. Hladina cukru sa im skutočne znížila, mal dokonca aj priaznivý účinok na cholesterol. Pestovatelov som našla na google, pestujú ho na Slovensku.

RNG

Inac myslim si ze hlavne tie polysacharidy, co my nevieme satravit vytvaraju hustu mukozu v crevach ktora zabranuje rychlemu vstrebavaniu cukrov a to je okrem podpory probiotik a absorbcie toxinov v ctrvach asi hlavny vyznan tohoto korena, vlastne pakorena/hluzy.
Vseobecne civilizaciou ludia prestali jest rozne korienky alebo ich vyslachtili na formu obsahujucu ovela viac cukrov a menej vlaknin a teraz na to (civilizacne) trpime s cukrovkami, zamorenim tela z toho rakovinami a podobne.
Je teda dobre najst este nevyslachtene/divoke plodiny, co maju povodne vyske obsahy mikrovlaknin, komplexnych sacharidov a roznych inych potrebnych zivin, co sme si v hombe za vynosmi a chutou sami znicili.

murek

mozno v zdravej vyzive by ti to zohnali
asi to bude nieco ako caj Gurmar
treba vyskusat vsetko,ved nienadarminko sa hovori,ze co nas nezabije,to nas posmilni :)

RNG

Yacon, hluza z Juznej Ameriky, dlho znama len miestne ako jedlu pakoren, obsahuje rozne komplexne sacharidy, ktore znizuju hladinu cukru v krvi, co je dolezite najma pre cukrovkarov typu 2.
Nemam ani sajnu, ale su ucinne davky tohoto pakorena alebo jeho vytazkov.
Podla dr Saheliana
www.raysahelian.com, ucinne davky syrupu z jaconu boli 0.29 az 0.14 g na kg vahy, tj pre 70 kg osobu je to vyse 20 gramov= 4 kavove lyzice.
Takze je toho dost potrebne na ucinok.
Inac tiez pakoren, z Japonska, konjac amorphophallus ma podobne ucinky, dnes ho pouzivaju na chudnutie v drahom prostriedku na chudnutie, Lipozeme, co je vlastne len 1500 mg conjac mananu, vlakniny z tohoto pakorena.

Lenka Zdarek

Dobrý večer. Jakon diabetes asi skutočne nevylieči úplne (kiež by to išlo..), iba som sa chcela podeliť o nečakanú a príjemnú skúsenosť s touto u nás(aspoň podla mojich informácií) nie úplne obvyklou rastlinou / plodmi. Vyzerá to, že posobí priaznivo, podla všetkého je povodom z Peru, kde ju používali už dávne kmene.

Ivo, aké iné rastliny by ste odporúčal?

Našla som to na Google, myslím pod jakon či yacon eu

DiabetikIvo

Lenka,

yacon môže mať priaznivý vplyv na Diabetes 1. typu a môže, pri dodržiavaní pravidiel liečby podobne ako aj iné rastliny, viesť dokonca aj k potrebe znížovať inzulínové dávky, ale POZOR !!! jeho konzumácia nevylieči diabetes 1. typu a nepovedie k úplnému odstráneniu potreby dodávania inzulínu zvonku injekciami (klasickými inzulínovými striekačkami, inzulínovým perom či inzulínovou pumpou.