Dobry den
Uz dlho chodim na toto forum, citam o mnohych problemoch ludi a mnohe z nich ma aj neraz inspirovali v rieseni tych mojich. Teraz vsak uz musim napisat aj ja, lebo sa mi fakt zide neutralny nazor.
Problem sa tyka hadok s priatelkou. Chcel by som teda vediet, ako zvladate hadky vy ostatni, dokazete ich zvladnut aj bez nejakeho zvyseneho hlasu, ironie, urazania jeden druheho? Na zaciatok musim uznat, ze som od prirody taky prchkejsi a vybusnejsi typ.
Ako priklad opisem vcerajsiu hadku s s priatelkou, ale inak to prebieha takmer vzdy rovnako. Rozpravali sme sa normalne a nezne, ked v tom prisla tema na ine dievcata, ktore moja priatelka fakt neznasa. Konkretne ona nechce aby som sa rozpraval so spoluziackami, ale aj ked ja to fakt nerobim ako sa len najviac da, aj tak ma stale podozrieva ze jej klamem. Casto ma podozrieva aj v inych veciach a ziarli, no a tak z pokojneho rozhovoru to preslo k podozrievaniu z jej strany, neskor k pripominaniu minulych chyb, ktore mi pripomina stale dookola pri kazdej hadke. Ja som sa snazil byt pokojny, odpovedal som jej pokojnym hlasom, jej nervozita sa stupnovala. Pretoze uz to poznam, ze takto sa vzdy zacne hadka, ze ona bude vyryvat az kym nevzblknem ja, tak som zacal trochu nervozniet, ale snazil som sa stale ovladat, hovorit pokojne, odpovedat jej na otazky a vysvetlovat podozrenia. Veril som, ze ked budem pokojny tak casom prestane. Ale neprestala, vytiahla na mna nejaku uplne davnu chybu, tak som to uz nevydrzal a povedal som jej, ze svojim spravanim zacina dalsiu hadku. Nastvala sa a zacala mi dost vulgarne nadavat, a vycitky sa zacali len tak sypat, ja som sa uz zial neovladol a tiez som jej co to vytkol, ale potom som sa znovu spametal a povedal jej ze sa fakt hadat nechcem. Ona vsak vycitala a hnevala sa dalej, a ked som chcel na jej vycitky odpovedat, rozkricala sa nech som ticho, lebo inak mi zlozi (bolo to cez telefon). Tak som stichol, lebo som veril, ze ked prestanem, prestane aj ona. Ale akonahle bolo niekolko sekund ticho, znova pokracovala vo vycitani a hovoreni roznych vycitiek. Kedze takto to prebieha takmer vzdy uz do mna vosli vsetci certi. Ked mi v tom hneve zlozila, a ja som jej, citujem, prezvonil iba raz aby mi zavolala,znovu, co znamena ze vraj na nu kaslem,koniec citatu, a jej hnev sa este vystupnoval, uz som sa neovladol a fakt velmi som na nu zvysil hlas a otvorene som na nu vybuchol. Skoncilo to obojstrannym hnevom. Po istej chvili som sa jej ospravedlnil za to, ze som sa neovladol, a ospravedlnujem sa az dodnes. Moj pohlad bol taky, ze obaja mame svoj diel viny, a mali by sme si to vydiskutovat. Jej pohlad je, ze ja nemam co na nu zvysit hlas a teda som jediny vinnik a tak to je skoro pri kazdej hadke.
Tolko ten nazorny priklad, viem ze je strasne dlhy, ale verte mi, to som este vynechal fakt vela detailov. Mna to totiz velmi mrzi vzdy, ked sa necham vytocit. Tak zavidim pokojnym ludom, ktori sa dokazu ovladat a byt k ludom za kazdych podmienok laskavi. Ja to dokazem tak maximum pol hodinu, snad tristvrte hodinu hadky a potom vybuchnem tiez...
To hlavne co by ma zaujimalo je nazor zien. Moja priatelka casto hovori, ze to ako sa ona sprava nie je vobec zle, ze ja sa mam ovladat a nemam co na nu zvysovat hlas. Tak by ma teda zaujimalo ako vy zeny vnimate hadky a nakolko znesiete od muza zvyseny hlas?:( a prosil by som aj o rady, ako sa da nenechat sa vytocit v hadkach a ostat pokojny.
Budem fakt vdacny za kazdy prispevok.
Hadky vo vztahoch - ako sa nenechat vytocit, nastvat a zvysit hlas
prave toto ma niekedy trapi, ze ona ma mnoho takych dobrych vlastnosti. Aj ked su tam aj chyby, ktore ma dost trapia, a to nie len tie co som tu napisal, ale prijimam ju taku aka je. A este niekto tu dole pisal, ze ci som sa nezmenil v spravani ku nej alebo v snahe. Ja to samozrejme nemozem posudit, to by vedel iba nestranny clovek. Z mojho pohladu mozem iba podotknut, ze oproti zaciatku vztahu som sa urcite zlepsil, totizto na zaciatku vztahu som myslel ze staci malicko a ide to. Az neskor som pochopil, ze pre lasku treba spravit aj vela naviac, a tak sa snazim aspon raz za mesiac-dva jej pripravit nejake to laskoprekvapenie. Napriklad pred vianocami som ju zobral na taky romantickovianocny vylet na vianocne trhy do zahranicia, velmi sa jej pacil. A take nieco sa jej snazim aspon raz za stvrtroka pripravit, proste nejak ten zivot osviezit. Urcite to nie je dost, som si isty, ze mnohi chlapi to robia aj kazdy tyzden snad, ale mozem s cistym svedomim povedat, ze davam do toho vsetko co mozem. A snazim sa ju raz za nejaky ten cas aj prekvapit nejakou malickostou. Neviem ci to staci, urcite by sa dalo viac, ale az taku fantaziu zas nemam:)
Ale este raz zdoraznujem k TEME. Uvedomujem si, ze v prvom rade je tak trochu vina vo mne, ze som v minulosti neurcil hranice zasadnejsie. Pred casom som v hadkach ani hlas nezvysil ani jej nevycital a ospravedlnoval sa vzdy, niekedy aj vtedy, ked som neurobil chybu. Teraz to uz lutujem, snad sa to bude dat este napravit.
natalia123: celkom som zabudol dodat, ze ja som priatelke povedal, nech napise kludne zo svojho pohladu na toto forum, ze ludia jej poradia. Ale ona mi len odvrkla, ze je to .i.....na riesit problemy na forach, ze problemy treba riesit v zivote. Snazil som sa jej vysvetlit, ze tu nejde o riesenie problemov, ale o ziskavanie rad a informacii. Ale neuspesne. Inak by ten pohlad z druhej strany mozno aj bol....
natalia123: mam pocit ze si skutocne vystihla podstatu, som si toho vedomy, ze cast priciny je aj v tomto co pises. Keby som to netoleroval, nedialo by sa to. Ale ver mi, nejde to celkom tak jednoducho, ze ja sa uvedomim ze chcem aby sa spravala v istych medziach a ze si uz nenecham vsetko pacit, a potom to uz pojde akoby nic. Pravda je totiz taka, ze minimalne v poslednej dobe som si uz toto uvedomil a zacal som robit presne to, o com pisem v uvodnom prispevku. Totiz uz sa zvyknem jej aj ohradit, povedat jej na rovinu ze nema pravdu a uz som jej aj zopar krat nepriamo naznacil, ako sa sprava. Ale ono sa to velmi nezmenilo, ze by si uvedomila ze aj ja mam svoje hranice a zjemnila svoj pristup. Skor sa na mna velmi hneva, ze vraj som sa zmenil, ze kedysi som dokazal prehltnut aj urazku a byt ticho, a teraz ze uz nie, ze vyskakujem na nu, ze som drzy a podobne. Skor mam preto pocit, ze jej sa ten stav, ze ja jej dovolim cokolvek, asi paci. A to je, ako hovoris, moja vina, lebo mal by som jej dat najavo odkial pokial. Ale na druhej strane, ja jej to aj tu a tam najavo davam, ale skoro vzdy sa to skonci hadkami. Cize touto cestou sa to velmi zmenit nebude dat.
Ale zaroven mozem povedat, ze priatelku milujem a ma mnoho skvelych vlastnosti, tak celkovo mozem povedat ze je to naozaj hodnotny clovek. Ked su take tie pekne chvile, je mi s nou uzasne. No a ked pridu tie horsie, tak uz je to dost tazke, ale tak to uz chodi....
No zabudla som podotknut, je od teba velmi pekne a charekterne, ze to proste chces vyriesit, ze pre vas vztah nieco robis, tvoja priatelka by si to mala vazit... vela ludi sa vo vztahoch len hada a pritom si takto zbytocne nici vztah, lebo nehlada ziadne riesenie. Drzim palce, nech ta v tom podpori aj tvoja priatelka a nech spolocne najdete nejake pozitivne riesenie...
Neviem preco tu mnohi takto nadavaju na tvoju priatelku, ked nepoznaju aj jej verziu, ale len nazor na vec tvojimi ocami. Keby som tu vykreslila svoje hadky, tiez by som tu vyzerala ako chudacik, a pritom chyby mam urcite aj ja. My mame s priatelom tiez hadky, raz zurim ja, raz on, no je pravda, ze ja som o dost impluzivnejsia a citlivejsia, preto sa ma dotkne viac veci ako jeho. Dokonca tiez poviem v hadke veci, ktore vobec tak nemyslim, tiez ked povie prestanme sa hadat, po 5 sekundach zase pokracujem a donedavna som mu vyhadzovala veci par mesiacov stare...( On takisto nie je svaty) Ja si myslim, ze spravnym riesenim je rozhovor, no uz v klude na dalsi den, nie pocas hadky. Ja sa o tom s priatelom tiez porozpravam, po par dnoch, aby sme vedeli, kde vlastne robime chyby, niekedy staci len jedna nemiestna a mozno ani zle nemyslena poznamka a je tu hadka. Hadka o com? O nicom. Skuste si to vydiskutovat, mna to velmi poucilo, s praitelom sme sa dohodli, ze ja mu nebudem vycitat minule chyby a on nebude ironizovat a podobne. Fakt to funguje, nie zo dna na den, z tyzdna na tyzden... ale postupne a pomaly, az kym si nevsugerujeme a neuvedomime co je v hadke to najhorsie, co mozme v tom okamihu povedat. Dolezite je, aby si si aj tvoja priatelka priznala chyby, lebo zial robime ich vsetci. Ked si chyby neprizna ani v kludnom rozhovore, tak ti poviem narovinu- je to neriesitelna situacia, ktora dopadne velmi zle. A urcite sa jej vzdy neospravedlnuj prvy, cakaj aj na nu, a ako radili iny, aj ty jej obcas zloz, a nenechaj si skakat po hlave nikym... To je tvoja chyba, kvoli ktorej sa aj hadate. Ty jej to totiz dovolis...
Maoam, vystihol si to uplne presne... ona si nasla presne takeho cloveka do vztahu akeho potrebovala, aby sa mohla na nom vyvrsovat a ventilovat... no je mi ho luto, musi s tym cim skor nieco urobit, lebo to vedie do zahuby...
Ahoj, ja som tiež bola taká fúria.. Kolko má rokov, lebo ja som z toho "vyrástla" a už ma to prešlo :)
tvoja priatelka je emocne nestabilna, hystericka/histrionska osobnost a chorobne ziarliva k tomu
je to nechutna manipulatorka a citova vydieracka, ktore s tebou mava jedna radost
ak s nou chces ostat (tito ludia su uplne nevhodni pre vztah a v manzelstve jedni z najhorsich partnerov, svoju polovicku zvyknu zdeptat a doviest do zufalstva, tych mäkksich a citlivejsich aj uplne znicit), tak musis radikalne zmenit pristup
ked zacne po tebe ziapat, otoc sa a odid z miestnosti s tym, ze TOTO pocuvat nebudes, jasne jej daj najavo, ze rype a provokuje ako sialena bestia, otvorene jej to povedz
ked to bude po telefone, okamzite zloz a vypni telefon/mobil, aby ta nemohla prezvanat
nikdy sa jej po jej ataku neozvi ty prvy
potom bude nasledovat hra na chudiatko, ktoremu bolo strasne ublizene a bude ta hnusne a tvrdo citovo vydierat
nedaj sa tym oblbnut, ostat tvrdy a nekompromisny, chladny
najlepsie na par dni uplne ignoruj tuto osobu
ona MUSI pocitit, ze si to nenechas, musi to hlavne pocitit v absencii pozornosti od teba, musi pocitit, ze jej to jej sialene spravanie netolerujes, nech urobi cokolvek
ju to bavi, ona sa v tom vyziva
ale uprimne - taky vztah s takouto narusenou osobnostou, lebo tu sa jedna o vaznu osobnostnu poruchu, stoji strasne vela energie
inak vyhladaj si prispevky od pouzivatela menom MALAN
ten ma taku istu priatelku
Nikdy sme sa s manželom nehádali , vždy sme problém riešili v kľude ...A predstav si , že mi muž po rokoch povedal , že mal často zo mňa pocit , ako by mi na ňom nezáležalo , keď som nikdy nevybuchla , neskríkla na neho ... Ja som to brala tak , že sme rozumní ľudia , nebudeme problém riešiť krikom ...a ono sa to dalo aj vysvetliť ako ľahostajnosť , nezáujem ...
Sú ľudia ,ktorí sa doslova radi hádajú , je to v nich . Asi nebudú iní . Ja som zasa nehádavá , aj to niekedy na silu skúsim - hádať sa , nejde mi to , nemám to v sebe ....
Je na tebe , či to chceš , žiť s takouto fúriou . Možno , ak by to nerobila , zistil by si , že to to chýba :-)))
Ja sa vôbec nečudujem, že si vybuchol takéto vyrývanie predsa nemôže normálny človek vydržať! A čudujem sa, že ešte poslušne robíš čo ti ona povie a nerozprávaš sa so spolužiačkami - veď to už čo je za kravinu? To teraz s inou nesmieš prehovoriť, lebo máš ju? Daj jej ultimátum alebo ju nechaj, možno sa nakoniec aj spamätá čo robí
A ešte niečo, mala som vzťah kde sme sa takto strašne hádali a priznám sa, že som tiež v zlosti vyrývala doňho, ale on bol strašne žiarlivý a výbušný dokonca až agresívny a neraz som skončila s modrinami čo ma tak silno držal v zlosti... To bol jeden chorý vzťah s hysterickým človekom - niečo ako tá tvoja, a hoci som ho fakt ľúbila, som rada, že je koniec. Ty budeš tiež, keď nájdeš jedno normálne dievča, čo ťa nebude rozčuľovať somarinami. A potom ani ty nebudeš musieť zvyšovať hlas ;)
empty, prečo by si ty nemal zvyšovať hlas keď ona po tebe zjape a kričí a vyčíta ti dávnejšie chyby?... Keby som na tvojom mieste už by som sa s ňou dávno rozišla (keby som chalan samozrejme :D) alebo ak ti na nej záleží tak by som kludne vyletela na ňu aj ja,ved s tebou manipuluje a vždy musí dosiahnuť čo chce ona a chce aby si si vždy ty priznal chybu a aby si jej dal za pravdu,aby ona z toho vyšla ako neviniatko... To si myslím... a keď príde ďalšia hádka,nechaj ju nech ss vykričí,kludne si povec aj ty svoj názor,rob skrátka to čo ona. Začne kričať,krič. Bude kludná,buď kludný aj ty.....a keď sa dohádate,na 100% bude čakať že sa jej ozveš ako prvý a že sa jej budeš zasa odprosovať a ospravedlňovať..Len na to čaká... Just by som ju nechala tak. Veď ak by jej na mne záležalo tak by sa uvedomila a možno by sa zamyslela nad tým že spravila chybu a ozvala by sa prvá..uvidíš
Nečítala som ostatné príspevky v tejto téme tak ak opakujem po niekom tak nie naschvál... :) to je môj objektívny názor a musím priznať že my s priateľom ked sa pohádame vonku, snaží sa to napraviť ale tiež som dosť trvohlavý človek,tak sadne do auta a zavezie ma domov a kašle na to. Keď je jasné že som chybu spravila ja tak sa mi prvý neozve,čaká na mňa a pretože mne na našom vzťahu záleží,ja sa mu ozvem a potom to nejako doriešime..