ahojte, mam 27 rokov, a riesim problem s travenim: nikdy nebolo uplne ok, gastro mi zistila poruchu mobility zaludka - je maximalne lenivy. vredy napodiv nemam, ani helikobaktera. nemam anorexiu ani inu poruchu. akonahle som v strese, nedokazem do seba nic dostat a chudnem, som ospala a slaba. co by ste mi radili? je tu niekto taky, komu travenie vypoveda funkciu v narocnom obdobi? pravidelne beriem magne b6, persen, chemiu nechcem, ulmuje ma este viac... mam narocnu pracu, som na seba prisna, neviem poriadne relaxovat. vopred vdaka, ludkovia :)
stres mi odrovnava travenie
Odporúčanie Svetovej gastroenterologickej organizácie
zdravie.pravda.sk
Ospala, slaba, chudnutie, to su vsetko znaky aj zleho travenia.
Samozrejme stres ovplyvnuje vsetko v tele, vcitane travenia, ale vseobecne na dobre travenie treba dostatok kyselin, enzymov, mikrovlaknin a probiotika, ktore musia tvorit aspon 90% celkovej crevnej flory.
Destresovanie odporucam kazdemu, lebo stres prispieva k stovkam roznych zdravotnych problemov. Nejake navody na to najdete cez Google--Nieco riesia doplnky, nieco je tam aj mechanicke destresovanie.
Ja som to mavala pravidelne na jar a na jesen... teda nie az tak rozsiahle, jednoducho mi az tak nechutilo a mavala som aj bolesti zaludka... minuly rok mi diagnostikovali zapaleny zaludok, brala som lieky asi 5 krat denne vyse troch mesiacov a musim si zaklopat, asi mi pomohli. Tento rok sa mi to neobjavilo. Chod este raz na gastro nech ti spravia endoskopiu.
take stavy som mal iba vo velkom strese alebo skor uzkosti